JUST NU: Kan bli nästa Natochef

2022 07 27

Boris Johnson har alla möjligheter att bli Natos nästa generaldirektör.

Högt uppsatta Torymedlemmar pekar ut den tidigare premiärministern som en perfekt efterträdare till Jens Stoltenberg.

Norrmannen kommer lämna sitt uppdrag i september nästa år.

"Högst aktuell"

Enligt flera tjänstemän som brittiska The Telegraph har pratat med är ”BoJo” högst aktuell för chefsposten i försvarsalliansen.

– Folk kommer förmodligen att argumentera om Boris Johnsons arv i åratal – men en sak som är helt klart är att hans starka stöd för Ukraina efter Rysslands barbari är obestridligt, säger parlamentsledamoten Mark Francois till tidningen och tillägger:

– Om han skulle ansöka om att bli Natos generalsekreterare, misstänker jag att han kan  använda president Zelensky som referens.   

Richard Drax, en konservativ ledamot i försvarsutskottet, konstaterar att han skulle stödja Boris Johnson som nästa Natochef.

–  Varje framstående britt skulle vara ett utmärkt val. Om det verkligen är vad Boris Johnson vill, så skulle jag naturligtvis stödja det, säger han till The Telegraph.

USA föredrar brittisk kandidat

En annan faktor som talar för Boris Johnson är USA:s ”misstro” mot samtliga personer från EU-länder som ansöker om tjänsten, rapporterar The Telegraph.

Enligt tidningen handlar den amerikanska misstron om upprepade förslag på planer att skapa en ny ”EU-armé”.

– Storbritannien har även ett stort förtroende hos de baltiska staterna och Boris Johnson har personligen ökat sitt anseende efter att han hjälpt till att bygga upp en internationell koalition mot Rysslands Vladimir Putin, skriver tidningen.

Frankrike kan sätta käppar i hjulet

En högt uppsatt person på det brittiska försvarsdepartementet är dock tveksam till en utnämning av Boris Johnson. 

Enligt källan finns det en stor sannolikhet att Frankrikes president Emmanuel Macron skulle lägga in sitt veto. 

– Verkligheten är att Natos sekreterare utses genom ett enhälligt beslut. Alla länder kan lägga in sitt veto, säger tjänstemannen till The Telegraph.  

Foto: No 10 Downing Street

Text: Redaktionen