JUST NU: Kan använda Sverige som ursäkt för invasion

2022 06 23

Turkiets påtryckningar mot Sverige och Finland kan användas som en ursäkt av president Recep Tayyip Erdoğan för att rättfärdiga en invasion av norra Syrien.

Det hävdar Syriens demokratiska styrkor (SDF).

– Ett av korten turkarna kan spela ut för att invadera våra områden är att använda Nato-ansökningarna för att pressa USA och Nato att få grönt ljus för att angripa våra områden, säger Mazlum Abdi, befälhavare för Syriens demokratiska styrkor (SDF), till SVT Nyheter.

Vill terrorstämpla YPG

Den kurdiska gerillaorganisationen PKK är terrorklassad av såväl Turkiet, USA, Sverige och EU.

Men president Erdogan vill även att Sverige och omvärlden terrorstämplar den kurdiska milisen YPG. Milisen spelade en avgörande roll i kampen mot terrorgruppen IS.

IS kan få nytt fäste

YPG utgör även en stor del av SDF. Mazlum Abdi varnar för att eftergifter till Turkiet skulle försvåra situationen för hans styrkor.

En turkisk invasion skulle även få förödande konsekvenser för kampen mot IS.

– När vi är upptagna med att slå tillbaka mot de turkiska angreppen kan det uppstå luckor i fånglägren som IS kan dra nytta av, medan vi är upptagna vid frontlinjen mot Turkiet, om de startar en militär operation, säger han till SVT.

Vädjar till Sverige

Befälhavaren betonar att Sverige måste fortsätta att stödja SDF, även om stödet endast är politiskt och moraliskt.

– Om Sverige backar från kampen mot IS och att stötta oss genom att göra eftergifter till Turkiet, så innebär det eftergifter inte bara från Sverige utan från det internationella samfundet. [Det skulle] stärka Turkiets ställning att ytterligare trappa upp i området.

Hotar med invasion

President Recep Tayyip Erdoğan har tidigare hotat att inleda en ny militär operation i Syrien.

Den turkiska presidenten hävdar att den drastiska åtgärden kan bli aktuell för att säkra Turkiets södra gräns.

– Vi kommer snart att ta nya steg angående de ofullständiga delarna av projektet som vi startade på den 30 kilometer långa säkra zonen som vi etablerade längs vår södra gräns, sa Erdoğan efter ett regeringsmöte i slutet av maj.  

Foto: Presidency of Turkish Republic

Text: Redaktionen