Kampen mellan CDU och SPD snart över – Ena partiet drar ifrån

2021 09 29

Dött lopp med 25 % mot 25 % var beskedet i ena vallokalsundersökningen. Men när nu de riktiga rösterna börjar komma in leder Socialdemokraterna med 25,9 % mot Kristdemokraternas 24,5 %.

Socialdemokraterna SPD har som det ser ut just nu kopplat greppet i det tyska valet och leder nu med 1,4 % över Kristdemokraterna CDU. Samtidigt är det katastrofala siffror för Vänsterpartiet som ligger på 5,0 % vilket innebär att partiet balanserar på spärren för att överhuvudtaget komma in i tyska parlamentet.

Övriga partier avgör

De Gröna går svagare än väntat men ökar samtidigt mest av alla partier och ligger på 14,1 %. Nationalistiska AfD backar till 10,6 %. Liberalerna ökar till 11,7 %.

ANALYS

Det är givetvis en fjäder i hatten att bli största parti och dessutom får man då i uppdrag att försöka bilda regeringen. Men det innebär inte att man per automatik kommer att lyckas med att bilda regering.

Två heta alternativ

Som det ser ut nu står det mellan följande två alternativ:

⚫ 🟢 🟡 En CDU-ledd regering med De Gröna och Liberalerna

🔴 🟢 🟡 En SPD-ledd regering med De Gröna och Liberalerna

Det kan även återigen sluta med en CDU-SPD-regering även om det tycks mindre sannolikt.

Fiasko för Vänstern

🟣 En SPD-Grön-Vänster-regering ser inte ut att kunna bli verklighet då de tre partierna bara skrapar ihop 363 mandat samtidigt som 371 krävs för majoritet. Vänstern har misslyckats rejält i valkampanjen och får sitt i särklass sämsta valresultat sedan partiets första val 2005.

🔵 Även nationalistiska Alternativ för Tyskland gör ett dåligt val. Med blott 10,6 % faller partiet från tredje största i valet 2017 till femte största nu, det vill säga näst minsta partiet.