JUST NU: Kampanjen mot Sverige kopplas till Nato

2022 05 04

Rysslands ”affischkupp” mot Sverige kan kopplas till den rådande debatten om ett potentiellt framtida svenskt medlemskap i Nato.

Det konstaterar Rysslandsexperten Patrik Oksanen.

Affischen som pekar ut  de svenska historieprofilerna Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och Ingvar Kamprad som nazistsympatisörer är en del av den ryska statens propagandakampanj mot Väst, som syftar till att "utmåla västvärlden som nazister". 

”Ganska lätt att göra kopplingen”

– Nu riktar det sig mot Sverige, och det är ganska lätt att göra kopplingen till den pågående process som vi har om Nato-medlemskap att man då väljer att börja peka ut Sverige som en stat med nazistiskt förflutet, säger Patrik Oksanen till Expressen och tillägger:

– Den ryska kampanjen att måla ut grannländer som nazistiska är gammal, den går tillbaka till flera år före händelserna 2014.

Utanför ambassaden

De ryska propagandaaffischerna har satts upp utanför den svenska ambassaden i Moskva. Ambassaden vill inte kommentera händelsen utan hänvisar till UD, som bekräftar den ryska kampanjen:

– Vi är medvetna om affischerna. Vi har inte för avsikt att gå in i en offentlig polemik med den ryska organisationen ”Vår seger” som uppges ligga bakom affischerna. I Ryssland använder man sig återkommande av beskyllningar om ”nazism” mot länder och individer som riktar befogad kritik mot Rysslands agerande, skriver UD:s presstjänst i en kommentar till SVT Nyheter.

”Samma spelbok som användes mot Ukraina”

Anton Shekhovtsov, en ukrainsk akademiker och författare, tycker att den ryska propagandan mot Sverige påminner om den som användes mot Ukraina innan invasionen.

– Mot bakgrund av Sveriges troliga anslutning till Nato har Moskva intensifierat den antisvenska propagandan och anklagar svenskar för att ha nazistiska sympatier. Det är från samma spelbok som användes mot Ukraina, långt innan den fullskaliga invasionen,  skriver han på Twitter.

Foto: D. Posteby resp. M. Studzinski

Text: Redaktionen