Kamala Harris tar över presidentmakten i USA

2021 11 22

Kamala Harris kommer att bli första kvinnan någonsin att inneha världens främsta maktposition i form av USA:s presidentmakt.

Detta kommer att äga rum i samband med att USA:s president Joe Biden kommer att sövas ned på Walter Reed Medical Center för att att genomgå sin första större hälsoundersökning sedan han installerades som president och svor presidenteden efter segern över Donald Trump.

Inte vid medvetande

Då Joe Biden kommer att genomgå bland annat en koloskopiundersökning så kommer han att sövas ned vilket gör att han under en begränsad tidsperiod inte kommer att vara vid medvetande.

Därför kommer Kamala Harris att som första kvinna i USA:s historia anta presidentmakten.

Högst rankade USA-kvinnan någonsin

Kamala Harris är USA:s 49:e vicepresident, den första kvinnliga vicepresidenten, den första  afroamerikanska vicepresidenten, den första asiatisk-amerikanska vicepresidenten samt den högst rankade kvinnan någon i USA:s politiska historia.

Från Kalifornien

Hon kommer från Oakland i Kalifornien och läste juridik på universitetsnivå varpå hon hade en kometkarriär och valdes till Kaliforniens justitieminister på delstatsnivå 2010 och blev omvald 2014.

2016 valdes hon som andra afroamerikanska kvinna till USA:s senat. Precis som Joe Biden är hon demokrat.

Pigg och frisk 77-åring

Joe Biden genomgick sen senaste större hälsoundersökning i december 2019 och läkaren beskrev honom då som en ”frisk, pigg 77-årig man som är fysiskt lämpad att framgångsrikt utföra presidentämbetets uppgifter”.

Andra katolska presidenten

Joe Biden är från den lilla delstaten Delaware på USA:s östkust och är den andra katoliken på presidentposten efter John F Kennedy. När han valdes till senator 1972 vid blott 29 års ålder var han den sjätte yngste senatorn någonsin i USA:s historia.

ANALYS

Joe Biden fyller 79 år i morgon lördag och är USA:s äldsta president någonsin. Det innebär givetvis förhöjda risker men det finns inga indikationer på att hans hälsostatus kommer att vara annat än på topp hoppas man i Vita Huset.

Under hans tid efter valet har det endast kommit en känd hälsouppdatering för Joe Biden och det var när han fick en skada i foten när han lekte med sin hund ute i trädgården. I februari rapporterade emellertid hans läkare att fotskadan var helt läkt.

Foto: Kamala Harris FB


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen