Kamala Harris tar över presidentmakten i USA

2021 11 22

Kamala Harris kommer att bli första kvinnan någonsin att inneha världens främsta maktposition i form av USA:s presidentmakt.

Detta kommer att äga rum i samband med att USA:s president Joe Biden kommer att sövas ned på Walter Reed Medical Center för att att genomgå sin första större hälsoundersökning sedan han installerades som president och svor presidenteden efter segern över Donald Trump.

Inte vid medvetande

Då Joe Biden kommer att genomgå bland annat en koloskopiundersökning så kommer han att sövas ned vilket gör att han under en begränsad tidsperiod inte kommer att vara vid medvetande.

Därför kommer Kamala Harris att som första kvinna i USA:s historia anta presidentmakten.

Högst rankade USA-kvinnan någonsin

Kamala Harris är USA:s 49:e vicepresident, den första kvinnliga vicepresidenten, den första  afroamerikanska vicepresidenten, den första asiatisk-amerikanska vicepresidenten samt den högst rankade kvinnan någon i USA:s politiska historia.

Från Kalifornien

Hon kommer från Oakland i Kalifornien och läste juridik på universitetsnivå varpå hon hade en kometkarriär och valdes till Kaliforniens justitieminister på delstatsnivå 2010 och blev omvald 2014.

2016 valdes hon som andra afroamerikanska kvinna till USA:s senat. Precis som Joe Biden är hon demokrat.

Pigg och frisk 77-åring

Joe Biden genomgick sen senaste större hälsoundersökning i december 2019 och läkaren beskrev honom då som en ”frisk, pigg 77-årig man som är fysiskt lämpad att framgångsrikt utföra presidentämbetets uppgifter”.

Andra katolska presidenten

Joe Biden är från den lilla delstaten Delaware på USA:s östkust och är den andra katoliken på presidentposten efter John F Kennedy. När han valdes till senator 1972 vid blott 29 års ålder var han den sjätte yngste senatorn någonsin i USA:s historia.

ANALYS

Joe Biden fyller 79 år i morgon lördag och är USA:s äldsta president någonsin. Det innebär givetvis förhöjda risker men det finns inga indikationer på att hans hälsostatus kommer att vara annat än på topp hoppas man i Vita Huset.

Under hans tid efter valet har det endast kommit en känd hälsouppdatering för Joe Biden och det var när han fick en skada i foten när han lekte med sin hund ute i trädgården. I februari rapporterade emellertid hans läkare att fotskadan var helt läkt.

Foto: Kamala Harris FB