JUST NU: Källor bekräftar – konkret löfte om militär närvaro

2022 04 25

USA och Storbritannien har lovat att skydda Sverige med ”en ökad militär närvaro” under en ansökningsprocess till Nato.

De konkreta löftena om säkerhetsgarantier från stormakterna bekräftas av flera källor med insyn i Regeringskansliets arbete, rapporterar Aftonbladet.

Tre aspekter

Enligt tidningen handlar det konkret om tre punkter.

USA och Storbritannien lovar ökad militär närvaro, fördjupade militära övningar och ”starkt politiskt” stöd från Nato-länder under en svensk ansökningsperiod.

Skyddar Sverige

Beskedet från USA och Storbritannien är enligt en källa ett motdrag mot den ryska propagandan från Kreml.

– Uttalanden om att Sverige inte kommer att skyddas eller få stöd under en eventuell ansökningsprocess spelar Ryssland i händerna, säger en regeringskälla till Aftonbladet.

Nytt besked

Förra veckan rapporterade DN om att Sverige inte fått något besked om säkerhetsgarantier av USA under en ansökningsprocess till Nato. Sverige måste först bli en fullvärdig medlem av Nato innan sådana garantier blir verklighet, enligt källor till tidningen. 

Enligt DN framgick dessa uppgifter av den kontakt som den svenska regeringen haft med USA och övriga Nato-länder.

Uppgifterna till Aftonbladet motsätter sig detta.

Fullvärdig medlem direkt

Enligt tidningens källor kommer Sverige i princip hanteras som en fullvärdig medlem av militäralliansen innan en svensk Natoansökan har godkänts.

Sverige skulle således inte på något sätt stå ensamt under en ansökningsprocess, uppger flera källor med djup insyn i förberedelsearbetet till Aftonbladet.

Foto: Nato

Text: Redaktionen