Kalldusch för Kamala Harris – släkting till angrepp

2024 09 01

Kamala Harris vicepresidentkandidat Tim Walz attackeras av sin egen bror.

Uppgifterna kommer som en kalldusch för Kamala Harris presidentvalkampanj.

Tim Walz, som är Harris kandidat till vicepresidentposten, kritiseras nu öppet av sin egen storebror, Jeff Walz.

Brodern har inte talat med Tim Walz, och tar avstånd ifrån dennes politik.

– Alla historier jag kunde berätta. Han är inte den typen av karaktär som man vill ska fatta beslut om ens framtid, skriver brodern på Facebook, enligt New York Post.

Kan ställa sig på scen – med Trump

Tim Walz bror har skrivit en rad inlägg där han tar avstånd ifrån sin lillebror, både som människa och som politiker.

– Jag är 100 % motståndare till hela hans ideologi, skriver brodern.

Jeff Walz funderar till och med på att gå upp på scen tillsammans med Donald Trump för att stödja honom och ta avstånd från sin lillebrors kampanj.

– Jag har funderat ordentligt på att göra något sådant! Jag slits mellan det och att bara lämna min familj utanför det här, skriver den 67-åriga brodern, som bor i Florida.

Yngre bror dog

Det är oklart varför Tim och Jeff Walz inte drar jämnt.

Klart är i alla fall att de inte har talat med varandra på åtta år.

Tim Walz har förutom Jeff även andra syskon. Han har en syster som heter Sandy Dietrich. Han hade också en bror, Craig Walz, som dog när ett träd föll ned över honom i samband med en storm i Minnesota 2016.

Tim Walz storebror säger också att han och hans familj inte fick något besked när det blev klart att Tim Walz skulle kandidera till vicepresidentposten.

– Min familj blev inte underrättade om att han hade valts [till vicepresidentkandidat], skriver Jeff Walz.

Att Jeff Walz inte stödjer sin bror upptäcktes för första gången i samband med ett inlägg han skrev med anledning av ett åtal mot Donald Trump.

– Vi har just blivit en bananrepublik, skrev Jeff Walz då.

Vilken påverkan familjebråket kan få för Tim Walz och Kamala Harris valkampanj återstår att se.

Foto: Official White House Photo by Lawrence Jackson 

Text: Redaktionen


JUST NU: Forskare larmar – ukrainska flyktingar har det sämst i Sverige

2025 04 02

Sverige är sämst i Norden på att ta emot ukrainska flyktingar, enligt en färsk undersökning.

Av de nordiska länderna har Sverige tagit emot minst antal ukrainska flyktingar. 

Dessutom väljer fler ukrainska flyktingar som kommit till Norden att lämna Sverige jämfört med de andra länderna.

Detta enligt en undersökning av de norska forskarna Aadne Aasland och Vilde Hernes.

Har tagit emot minst i Norden

I en debattartikel i Dagens Nyheter rapporterar Aasland och Hernes sina resultat.

Det visar sig att Sverige är det land i Norden som tagit emot minst antal flyktingar från Ukraina per capita – mindre än hälften så många som Norge och Finland.

Vidare ser forskarna att många fler väljer att lämna Sverige än övriga Nordiska länder. 

“Lever som asylsökande”

En hel tredjedel av de ukrainska flyktingar som registrerats har nämligen valt att lämna Sverige, jämfört med tio procent av de som sökt skydd i Finland och Norge.

Samtidigt är ukrainarna i Sverige oftare självförsörjande än i de andra nordiska länderna.

– I Norge och Danmark (och till viss del Finland) har de ukrainska flyktingarna i stor grad getts samma rättigheter till ekonomiskt stöd och integrationsinsatser som andra flykting­grupper – exempelvis språkkurs, introduktionsprogram och arbetsmarknadsåtgärder. I Sverige däremot fick ukrainarna fortsatt leva under samma villkor som asylsökande, även efter att de beviljats tillfälligt kollektivt skydd genom masskyddsdirektivet, skriver Aasland och Hernes.

“Påfallande okänt i Sverige”

De norska forskarna har intervjuat över 3000 ukrainska flyktingar. Nu frågar man sig varför ukrainarnas situation i Sverige inte har uppmärksammats i någon större grad.

– Sverige har visat stor solidaritet med Ukraina i sin utrikespolitik. Därför är det påfallande hur lite offentlig uppmärksamhet och debatt som de ukrainska flyktingarnas villkor har fått – och hur okänt det är att Sverige har bland de svagaste rättigheterna i Europa, skriver forskarna i tidningen.

Text: Redaktionen


Klassiskt ämne kan försvinna ur svenska skolor – “ett kulturarv”

2025 04 02

Intresseorganisationen RFSU riktar skarp kritik mot den nya läroplansutredningen.

Den nya läroplansutredningen togs emot av skolminister Lotta Edholm (L) i februari. 

Utredningen gör bland annat gällande att ett större fokus i läroplanen ska läggas på grundläggande kunskaper som att läsa, skriva och räkna – men också på en stärkt lärarroll.

– Lärarrollen är för svag i förhållande till föräldrar och elever. Det ställs oerhört höga krav på lärare idag – med nya läroplaner blir det lättare för lärare att tala om vad som krävs att man lär sig tidigt, säger Lotta Edholm till SVT.

“Värsta attacken i modern tid”

Nu lyfts dock en del oro kring den nya läroplanen. Detta från Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

– Utredningen föreslår att man ska stryka sexualundervisningen ur skolans mål och uppdrag. För oss är det här den värsta attacken på sexualundervisning som vi har sett i modern tid, säger Lina Fridén, ordförande för RFSU.

Bland annat föreslås att områdena sexualitet, samtycke och relationer – tidigare kända under namnet sex och samlevnad – ska omhändertas av kursplanen istället för läroplanen.

“Ett svenskt kulturarv”

Något som vore en “katastrof” enligt RFSU.

Detta skulle nämligen innebära att rektorer inte längre behöver ansvara för att sexualundervisning genomförs, rapporterar Expressen.

– Det är på många sätt ett svenskt kulturarv som man plockar bort där sexualundervisningen hela tiden förbättrats och stärkts de senaste decennierna. Det här skulle vara första gången vi börjar backa, säger Fridén till tidningen.

Kritik från Skolinspektionen

Så sent som i förra veckan kom Skolinspektionen med kritik om att sexualundervisningen i svenska skolor behöver förbättras.

– Granskningen visar att eleverna önskar mer samtal om verklighetsnära situationer. Den visar också att lärare tycker att det finns samtal som är svåra att genomföra på ett tryggt sätt i klassrummet på grund av att de kan vara känsliga eller utpekande, skriver Skolinspektionen i ett uttalande. 

Foto: I. Aleksic

Text: Redaktionen