JUST NU: Kallar till krismöte – efter kritikstormen

2022 11 28

Kristdemokraterna kallar till ett extrainsatt möte med Skånemoderaterna.

Beskedet kommer kort efter att flera M-politiker i Skåne riktat skarp kritik mot energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Regionstyrelsen i Skåne gillar inte det elprisstöd som regeringen presenterade i slutet av oktober. Besvikelsen bland de skånska politikern ligger främst i att elprisstödet är retroaktivt och inte gäller för vintern som kommer. Politikerna hade även velat se ett högkostnadsskydd som inkluderade gaspriserna.  

Flera politiker i landskapet har skickat ett argt brev till närings- och energiminister Ebba Busch (KD) där man uttrycker sin besvikelse och kräver ett möte – men ministern har hittills nobbat de skånska kraven.

– Det här är en jätteviktig fråga för så många i Sverige och att då inte möjliggöra någon form av tidsfönster så att säga... Hon borde tycka det är så pass viktigt att hon tar sig den tiden helt enkelt, sa Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne, till DN i slutet av förra veckan.

Bråket har eskalerat

Bråket eskalerade ytterligare förra veckan när Ebba Busch meddelade att hon inte kommer att besöka Skåne, trots att landskapet drabbats värst av de skenande elpriserna.

– Skåningarna behöver inte fler politiker som dricker kaffe utan som levererar akut elstöd, arbetar för rimliga gaspriser på EU-nivå och som lägger tid på att bana väg för ny kärnkraft och kortare tillståndsprocesser för vindkraft, skrev ministern i en skriftlig kommentar till Expressen.

Uttalandet fick Carl Johan Sonesson att ilskna till.

– Ebba får gärna benämna mig som en ”kaffedrickande politiker” om hon tycker det är kul med den typen av retorik men personligen tycker jag att det är väldigt arrogant och oseriöst sätt att bemöta min kritik i en viktig fråga, sa han till tidningen.

Kallar till möte

Konflikten mellan regeringen och Skånepolitikerna kan dock få en ljusning.

Efter kritikstormen har Kristdemokraterna kallat till ett möte med politikerna på onsdag, uppger Expressen.

Uppgifterna bekräftas av Ebba Buschs statssekreterare Daniel Liljeberg som meddelar att ministern ”gärna kommer till Skåne” i framtiden. 

Carl Johan Sonesson är optimistisk inför mötet.

M-profilen berättar att han tillsammans med  energibolag i södra Sverige har tagit fram en ny elprismodell som han ämnar att introducera.

– Skulle den bli verklighet kan elproduktionen på kort sikt öka i Sverige vilket troligtvis skulle hjälpa till att pressa ner priserna en hel del. Det är för tidigt att veta slutresultatet men bara det faktum att jag och några moderatkollegor redan på onsdag har ett möte med statssekreteraren känns optimistiskt, säger han till Expressen.

Foto: W. Yi resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen 


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen