JUST NU: Kallar till krismöte – efter kritikstormen

2022 11 28

Kristdemokraterna kallar till ett extrainsatt möte med Skånemoderaterna.

Beskedet kommer kort efter att flera M-politiker i Skåne riktat skarp kritik mot energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Regionstyrelsen i Skåne gillar inte det elprisstöd som regeringen presenterade i slutet av oktober. Besvikelsen bland de skånska politikern ligger främst i att elprisstödet är retroaktivt och inte gäller för vintern som kommer. Politikerna hade även velat se ett högkostnadsskydd som inkluderade gaspriserna.  

Flera politiker i landskapet har skickat ett argt brev till närings- och energiminister Ebba Busch (KD) där man uttrycker sin besvikelse och kräver ett möte – men ministern har hittills nobbat de skånska kraven.

– Det här är en jätteviktig fråga för så många i Sverige och att då inte möjliggöra någon form av tidsfönster så att säga... Hon borde tycka det är så pass viktigt att hon tar sig den tiden helt enkelt, sa Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne, till DN i slutet av förra veckan.

Bråket har eskalerat

Bråket eskalerade ytterligare förra veckan när Ebba Busch meddelade att hon inte kommer att besöka Skåne, trots att landskapet drabbats värst av de skenande elpriserna.

– Skåningarna behöver inte fler politiker som dricker kaffe utan som levererar akut elstöd, arbetar för rimliga gaspriser på EU-nivå och som lägger tid på att bana väg för ny kärnkraft och kortare tillståndsprocesser för vindkraft, skrev ministern i en skriftlig kommentar till Expressen.

Uttalandet fick Carl Johan Sonesson att ilskna till.

– Ebba får gärna benämna mig som en ”kaffedrickande politiker” om hon tycker det är kul med den typen av retorik men personligen tycker jag att det är väldigt arrogant och oseriöst sätt att bemöta min kritik i en viktig fråga, sa han till tidningen.

Kallar till möte

Konflikten mellan regeringen och Skånepolitikerna kan dock få en ljusning.

Efter kritikstormen har Kristdemokraterna kallat till ett möte med politikerna på onsdag, uppger Expressen.

Uppgifterna bekräftas av Ebba Buschs statssekreterare Daniel Liljeberg som meddelar att ministern ”gärna kommer till Skåne” i framtiden. 

Carl Johan Sonesson är optimistisk inför mötet.

M-profilen berättar att han tillsammans med  energibolag i södra Sverige har tagit fram en ny elprismodell som han ämnar att introducera.

– Skulle den bli verklighet kan elproduktionen på kort sikt öka i Sverige vilket troligtvis skulle hjälpa till att pressa ner priserna en hel del. Det är för tidigt att veta slutresultatet men bara det faktum att jag och några moderatkollegor redan på onsdag har ett möte med statssekreteraren känns optimistiskt, säger han till Expressen.

Foto: W. Yi resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen