Kallar in samtliga partier

2024 05 14

TV4:s Kalla fakta har avslöjat att Sverigedemokraterna använder sig av  en stor mängd anonyma konton för att sprida SD-vänligt innehåll på sociala medier.

I Kallas faktas granskning berättar SD-politikern Julian Kroon att han anställt tio ”nätkrigare” inför valet 2018.

– Man kan kalla det för en trollfabrik, säger Kroon i den dold inspelning.

Nu reagerar Moderaterna på avslöjandet.

Partiet kallar samtliga riksdagspartier till möte.

Det bekräftar Moderaternas partisekreterare i en kommentar till TV4.

– Jag har bjudit in mina partisekreterarkollegor till ett möte. Det finns flera exempel på partier som med anonyma eller icke-anonyma konton smutskastar politiker och partier. Om vi partisekreterare kan ha ett möte om tonen i det politiska samtalet så tycker jag det är bra. Vi har alla ett ansvar att motverka splittring och polarisering, framhåller hon.

S-kravet: Partiledarsamtal

Socialdemokraterna har tidigare krävt att regeringen ska bjuda in till partiledarsamtal efter avslöjandet om SD:s ”trollfabrik”.

– Vi kommer delta vid mötet men vi kräver fortfarande partiledarsamtal givet avslöjandet, uppger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin i en kommentar till tv-kanalen.

Under måndagen gick S-ledaren Magdalena Andersson ut med ny kritik mot regeringen och statsminister Ulf Kristersson (M).

– Sverigedemokraterna jobbar systematiskt för att påverka det svenska politiska samtalet och det är helt hårresande, där till exempel FOI sagt att det här är allvarligt ur demokratisynpunkt.

– Det är häpnadsväckande att Ulf Kristersson inte har markerat tydligare och heller inte tydligt krävt att Sverigedemokraterna ska sluta med de här metoderna, sa Andersson till Aftonbladet.

Jimmie Åkesson slår ifrån sig

Jimmie Åkesson (SD) har svarat på Kalla faktas avslöjande.

Han avfärdar påståendet om att SD har trollfabrik.

– Begreppet troll och trollning och trollfabrik bygger ju på att man medvetet och systematiskt sprider desinformation. Någonting sånt framkommer inte i det här reportaget, sa SD-ledaren till SVT Nyheter i tisdags.

I morgon, tisdag, släpper Kalla fakta den andra och sista delen i granskningen av Sverigedemokraternas metoder.

Foto: Frankie Fouganthin resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Viktor Orbán varnar Ryssland: ”Förbereder för krig”

2024 05 24

Europa förbereder sig för ett krig mot Ryssland.

Det hävdar Ungerns premiärministern Viktor Orbán, enligt den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.  

Orbán hänvisar till uttalanden från västerländska politiker och journalister, som enligt premiärministern tyder på att ”Europa kommer gå in i kriget”.

– Före de två världskrigen ägnade media ganska lång tid åt att förbereda sig för inträde i kriget. Jag tror att det är vad som händer i dag, säger Orbán och tillägger:

– Vi kan med säkerhet säga att Europa förbereder sig för att gå in i kriget.

Går tvärsemot andra ledare

Samtidigt som Orbán påstår att väst kommer ge sig in i kriget hävdar premiärministern bestämt att Ryssland inte kommer attackera något Natoland.

Enligt Orbán är rapporteringen om det ”ryska hotet” en manöver från väst som ingår i "förberedelserna inför ett inträde i kriget".

Premiärministern bedömning går tvärsemot andra västländer som menar att Ryssland kommer expandera sitt anfallskrig om man lyckas besegra Ukraina.

Polens president Andrzej Duda har exempelvis varnat för att Ryssland planerar att attackera Nato 2026 eller 2027 om den ryska armén når framgång i Ukraina.

I en intervju med amerikanska CNBC hänvisade presidenten till tyska uppgifter som gör gällande att Ryssland planerar att slå till mot Nato.

– Nya bevis tyder på att Rysslands president Vladimir Putin fördubblar ansträngningarna mot en övergång till en krigsekonomi med sikte på att attackera Nato 2026 eller 2027, sa Andrzej Duda.

Putins bästa vän i EU

Viktor Orbán beskrivs ofta som den ryska diktatorn Vladimir Putins ”bästa vän i EU”.

Under Orbáns styre har Ungern upprepade gånger kritiserat och motsatt sig västvärldens vapenleveranser till Ukraina och sanktioner mot Ryssland.

Orbán har även tydligt prioriterat att stärka samarbetet med Ryssland och Kina, ofta på bekostnad av relationen med EU.

För ett år sedan, i april 2023, tecknade Ungern ett nytt gasavtal med Ryssland och i februari 2024 meddelade landet att man avser att inleda ett fördjupat säkerhetssamarbete med Kina.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Läkare bestörta – ”patienter kommer dö”

2024 05 24

Svenska läkare varnar för ett katastrofscenario under sommaren 2024.

Under fredagen har läkare i Sundsvall och Uppsala slagit larm.

Orsaken är den stora bristen på sjuksköterskor.

”Patienter kommer att dö”

Läkare vid Sundsvalls sjukhus menar att bristen är så omfattande att patienter inte kommer få den vård de behöver.   

– Inte bara det att patienter kommer att lida, att patienter kommer att dö, utan vi kommer också behöva stå där och ta dessa beslut.

Det säger överläkaren Alfred Janson Lantz, kirurg och ansvarig för traumasjukvården i Västernorrland, till SR Ekot.

Enligt överläkaren tvingas flera avdelningar på Sundsvalls sjukhus ”ransonera och välja bort patienter” på grund av den rådande bristen på sjuksköterskor.

Alfred Janson Lantz konstaterar att läkarna tvingas jobba på samma vis som i katastrofsituationer.

Om en större trafikolycka, med fem eller flera skadade, skulle inträffa under sommaren kommer sjukhuset inte klara av situationen, uppger läkaren.

– I sommar har vi inte en chans. Vi har inte ens möjlighet att ta hand om en trafikolycka och än mindre två eller tre som kommer in samtidigt. Det är jag väldigt orolig över, säger han till radion.

Pekar ut vårdblockaden

Det har gått en månad sedan Vårdförbundets övertids-, mertids- och nyanställningsblockad trädde i kraft i Sverige. Över 60 000 medlemmar i Vårdförbundet har under perioden vägrat att jobba övertid i landets regioner, samt inom ambulanssjukvården i Stockholm.

Orsaken till blockaden är att Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) inte lyckats komma överens om ett nytt avtal. Vårdförbundet uppger att man vill se en ”långsiktig lösning för en stegvis arbetstidsförkortning, hållbara scheman och en god löneutveckling”. SKR har inte hörsammat kraven, enligt fackförbundet.

Efter fyra veckor med blockad är situationen kritisk i stora delar av Sverige.

Region Uppsala bedömer att konsekvensen för delar av vården är så allvarlig att det finns risk för människors liv och hälsa.

– Det gäller bland annat transporten av svårt sjuka, nyfödda barn som behöver intensivvård och akuta hjärtoperationer, framhåller regionen i ett pressmeddelande.

Vidare uppger Region Uppsala att man skickat en begäran om förhandling om samhällsfarlig konflikt till Vårdförbundet i Region Uppsala. Framställan gäller i första hand koordination av transplantationer, barnoperationer, thoraxkirurgi, och transport av svårt sjuka, nyfödda barn som behöver intensivvård.

Förhandling kan tidigast äga rum i nästa vecka. En stridsåtgärd som klassas som samhällsfarlig måste avbrytas. Om parterna inte kommer överens överlämnas ärendet till nämnden för samhällsfarliga konflikter.

– Vårt främsta uppdrag är att garantera patientsäkerheten. När vi ser att konsekvenserna av blockaden nu är så allvarliga för delar av vår verksamhet tar vi ansvar genom att begära att den klassas som samhällsfarlig, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Uppsala.

Foto: Muladi

Text: Redaktionen