JUST NU: Justitieministern svor i riksdagen – varnas nu av talmannen

2022 05 19

Morgan Johansson (S) tilldelas en skriftlig erinran efter att ha använt ett förbjudet ord i riksdagen.

– Du jobbade ju för f-n för Reinfeldt, sade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) till moderaten Johan Forssell under en riksdagsdebatt i början av maj.

Svordomen uppskattades inte av riksdagens talman Andreas Norlén, som nu delar ut en skriftlig så kallad erinran till ministern, rapporterar Sveriges Radio.

Uppstod tjafs

Bakgrunden är en debatt i samband med påskupploppen där Morgan Johansson och Johan Forssell hamnade i en diskussion där de var oense om vilket utskott moderatern tillhörde vid ett visst tillfälle. 

Efter debatten uppstod tjafs mellan de två politikerna, och en ljudupptagning kunde avslöja hur Morgan Johansson tog till det förbjudna vokabuläret, uppger kanalen.

Skvallrade till talmannen

Johan Forssell var inte nöjd över att ha blivit tilltalad med svordomen, och tillsammans med partiets gruppledare Tobias Billström (M) vände de sig till talmannen.

Nu har också talmannen Andreas Norlén agerat. Morgan Johansson får en skriftlig varning, formellt uttryckt en “erinran” för svordomen.

“Inte tillåtet”

I talmannens brev till ministern står att läsa att det inte är tillåtet att uttrycka sig på ett sätt som strider mot kammarens ordning. Det innebär i praktiken att det typiskt sett inte är tillåtet att använda svordomar.

– Särskilt inte som direkt riktar sig till en annan person, framhäver Andreas Norlén i brevet enligt SR.

Kritisk till svordomen

Tobias Billström var kritisk till Morgan Johanssons ordval efter debatten.

– Man behöver inte tycka lika i frågorna, men justitieministern borde efter så många år veta hur man uppför sig. Om han inte klarar av att komma ihåg det bör han uppenbarligen påminnas och då får talmannen göra det åt honom, sade han till Aftonbladet efter den aktuella debatten.

Reagerade på Twitter

Bråket fortsatte även i efterspelet mellan politikerna. Enligt Johansson ägnade sig Forssell åt “överklassfasoner”.

– Istället travade han över till min talarstol och fortsatte tjafsa. Överklassfasoner. Då kan t o m jag bli lite irriterad, framhävde Morgan Johansson på Twitter efteråt.

“Sluta twitterkriga”

Johan Forssell tycker att ministern borde ägna sig åt annat än Twitter.

– Kanske borde Morgan Johansson överväga att lugna sig, sluta twitterkriga och istället lägga energin på att ta itu med den systemhotande gängkriminaliteten som plågar Sverige, sade han enligt Aftonbladet.

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen