JUST NU: Justitieministern öppnar för nya polisiära verktyg

2022 04 21

Vattenkanoner, tårgas och gummikulor. Listan kan göras lång. Både polisen och flera partier har vädjat om att polisen bör använda sig av fler metoder för att hantera kravaller.  

Justitieminister Morgan Johansson konstaterar att han ser positivt på en utveckling där polisen använder sig av flera nya polisiära verktyg för att kunna slå tillbaka våldsamma upplopp. 

Flera nya verktyg

– Också polisen måste öka sina möjligheter att försvara sig och få stopp på sådana mobbar som vattenkanoner och vapen som kan avlossas utan att döda en person, som så kallade bean bags. Det kan handla om de verktyg man behöver på medeldistans, från 20 till 40 meter. I Rosengård använde man tårgas för första gången och det menade polisen var effektivt, säger Morgan Johansson till DN.

En slutsats man kan dra

När tidningen reporter frågar Johansson om att en slutsats av hans resonemang är att polisen måste trappa upp, svarar justitieministern:

– Det är väl den slutsats man kan dra. Polisen har inte begärt något ytterligare från regeringen utan det man nu tar fram ligger inom Polismyndighetens mandat eftersom det rör sig om icke dödliga vapen.

Vill att polisen ska använda vattenkanoner

Liberalernas nytillsatte partiledare Johan Pehrson har tidigare i veckan framhävt att han vill att polisen ska få tillgång till flera nya avståndsvapen, bland annat vattenkanoner.

– I de svåraste lägena bör polisen kunna använda så kallade avståndsvapen som vattenkanoner och paintball-liknande kulor med pepparspray, färg eller märk-dna för att stoppa våldsverkare och se till att de sedan kan lagföras, skriver han i Aftonbladet.

Kritiseras

Johan Pehrsons krav har kritiserats. Bland annat av advokaten Peter Hellman.

Han anser att den demokratiska rättsstaten varken blir mer ”demokratisk eller mer till en rättsstat” om den utrustas med gummikulor och vattenkanoner.

– Det som kännetecknar vår demokratiska rättsstat och dess våldsmonopol är bland annat att de åtgärder som myndigheter vidtar skall vara motiverade, proportionerliga och nödvändiga sett till ändamålet med åtgärden. Att i hastigt mod ropa på att polisen ”omedelbart” skall få tillgång till vattenkanoner och andra brett slående vapen att använda mot folkmassor ligger inte i linje med dessa principer, skriver han i Dagens Juridik.

Foto: Polisen Göteborg City resp Regeringskansliet 

Text: Redaktionen