JUST NU: Justitieministern öppnar för nya polisiära verktyg

2022 04 21

Vattenkanoner, tårgas och gummikulor. Listan kan göras lång. Både polisen och flera partier har vädjat om att polisen bör använda sig av fler metoder för att hantera kravaller.  

Justitieminister Morgan Johansson konstaterar att han ser positivt på en utveckling där polisen använder sig av flera nya polisiära verktyg för att kunna slå tillbaka våldsamma upplopp. 

Flera nya verktyg

– Också polisen måste öka sina möjligheter att försvara sig och få stopp på sådana mobbar som vattenkanoner och vapen som kan avlossas utan att döda en person, som så kallade bean bags. Det kan handla om de verktyg man behöver på medeldistans, från 20 till 40 meter. I Rosengård använde man tårgas för första gången och det menade polisen var effektivt, säger Morgan Johansson till DN.

En slutsats man kan dra

När tidningen reporter frågar Johansson om att en slutsats av hans resonemang är att polisen måste trappa upp, svarar justitieministern:

– Det är väl den slutsats man kan dra. Polisen har inte begärt något ytterligare från regeringen utan det man nu tar fram ligger inom Polismyndighetens mandat eftersom det rör sig om icke dödliga vapen.

Vill att polisen ska använda vattenkanoner

Liberalernas nytillsatte partiledare Johan Pehrson har tidigare i veckan framhävt att han vill att polisen ska få tillgång till flera nya avståndsvapen, bland annat vattenkanoner.

– I de svåraste lägena bör polisen kunna använda så kallade avståndsvapen som vattenkanoner och paintball-liknande kulor med pepparspray, färg eller märk-dna för att stoppa våldsverkare och se till att de sedan kan lagföras, skriver han i Aftonbladet.

Kritiseras

Johan Pehrsons krav har kritiserats. Bland annat av advokaten Peter Hellman.

Han anser att den demokratiska rättsstaten varken blir mer ”demokratisk eller mer till en rättsstat” om den utrustas med gummikulor och vattenkanoner.

– Det som kännetecknar vår demokratiska rättsstat och dess våldsmonopol är bland annat att de åtgärder som myndigheter vidtar skall vara motiverade, proportionerliga och nödvändiga sett till ändamålet med åtgärden. Att i hastigt mod ropa på att polisen ”omedelbart” skall få tillgång till vattenkanoner och andra brett slående vapen att använda mot folkmassor ligger inte i linje med dessa principer, skriver han i Dagens Juridik.

Foto: Polisen Göteborg City resp Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen