JUST NU: Justitieministern öppnar för nya polisiära verktyg

2022 04 21

Vattenkanoner, tårgas och gummikulor. Listan kan göras lång. Både polisen och flera partier har vädjat om att polisen bör använda sig av fler metoder för att hantera kravaller.  

Justitieminister Morgan Johansson konstaterar att han ser positivt på en utveckling där polisen använder sig av flera nya polisiära verktyg för att kunna slå tillbaka våldsamma upplopp. 

Flera nya verktyg

– Också polisen måste öka sina möjligheter att försvara sig och få stopp på sådana mobbar som vattenkanoner och vapen som kan avlossas utan att döda en person, som så kallade bean bags. Det kan handla om de verktyg man behöver på medeldistans, från 20 till 40 meter. I Rosengård använde man tårgas för första gången och det menade polisen var effektivt, säger Morgan Johansson till DN.

En slutsats man kan dra

När tidningen reporter frågar Johansson om att en slutsats av hans resonemang är att polisen måste trappa upp, svarar justitieministern:

– Det är väl den slutsats man kan dra. Polisen har inte begärt något ytterligare från regeringen utan det man nu tar fram ligger inom Polismyndighetens mandat eftersom det rör sig om icke dödliga vapen.

Vill att polisen ska använda vattenkanoner

Liberalernas nytillsatte partiledare Johan Pehrson har tidigare i veckan framhävt att han vill att polisen ska få tillgång till flera nya avståndsvapen, bland annat vattenkanoner.

– I de svåraste lägena bör polisen kunna använda så kallade avståndsvapen som vattenkanoner och paintball-liknande kulor med pepparspray, färg eller märk-dna för att stoppa våldsverkare och se till att de sedan kan lagföras, skriver han i Aftonbladet.

Kritiseras

Johan Pehrsons krav har kritiserats. Bland annat av advokaten Peter Hellman.

Han anser att den demokratiska rättsstaten varken blir mer ”demokratisk eller mer till en rättsstat” om den utrustas med gummikulor och vattenkanoner.

– Det som kännetecknar vår demokratiska rättsstat och dess våldsmonopol är bland annat att de åtgärder som myndigheter vidtar skall vara motiverade, proportionerliga och nödvändiga sett till ändamålet med åtgärden. Att i hastigt mod ropa på att polisen ”omedelbart” skall få tillgång till vattenkanoner och andra brett slående vapen att använda mot folkmassor ligger inte i linje med dessa principer, skriver han i Dagens Juridik.

Foto: Polisen Göteborg City resp Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Kvinna försvunnen i flera dagar – går ut med bild

2024 07 15

Polisen söker efter en kvinna som försvunnit från ett sommarhus utanför Ljungby.

Sedan lördagsnatten har kvinnan, som är dansktalande och i 75-årsåldern, varit försvunnen.

När familjen vaknade igår morse var hon borta, rapporterar Smålänningen.

Hon lämnade på oklart sätt ett sommarhus i trakterna kring den småländska orten Hamneda någon gång mellan klockan 22 på lördagen och 6-tiden på morgonen.

Vid försvinnandet var hon blott klädd i nattlinne.

Går ut med bild

En massiv sökinsats pågår och nu går polisen ut och vädjar till allmänheten om hjälp.

Polisen har även gått ut med bild på kvinnan. Se den längre ned i artikeln.

– Kvinnan pratar danska, har smal kroppsbyggnad och  grått hår i pagefrisyr. Hon bär glasögon, informerar polisen i sin efterlysning.

Just nu söks det fortsatt efter kvinnan med helikopter, drönare och hund. Men än så länge har sökandet skett utan resultat.

– Vi behöver allmänhetens hjälp med eventuella observationer och/eller uppgifter om var kvinnan kan befinna sig, fortsätter polisen och tillägger:

– Har du uppgifter som kan leda till att kvinnan anträffas? Ring SOS 112 och begär Polisens regionledningscentral.

Kan kalla in försvaret

På söndagskvällen gav polisen det senaste beskedet till lokala medier om hur sökandet fortlöper.

Det kan bli aktuellt att kalla in hjälp från exempelvis Försvarsmakten.

Med tiden tar vi sedan nya beslut och just nu är vi uppe i det läget som vi kallar för räddningsinsats, det betyder att vi hanterar försvinnandet som att det finns fara för liv och hälsa, säger polisen presstalesperson Rickard Lundqvist till Smålänningen.

Här är bilden

Sommarhuset där kvinnan försvunnit från ligger cirka 15 kilometer söder om Hamneda.

Området är omgivet av skog, grusvägar och terräng. Det är bland annat därför Försvarsmakten skulle kunna bli behjälpliga.

De har också vissa fordon som kan vara till nytta för oss. Jag vet i det här fallet att vi har haft räddningstjänsten till hjälp för att kontrollera exempelvis vattendrag i området, säger Rickard Lundqvist.

Klicka här för att se bilden polisen lagt ut i förhoppning om att någon ska känna igen kvinnan (länk till polisens hemsida).

Arkivfoto: Hangsna

Text: Redaktionen