JUST NU: Justitieministern i öppen konflikt med kungahuset

2022 04 20

Justitieminister Morgan Johansson (S) har återigen hamnat i en ordväxling med kungahuset.

Vid nästa tronskifte vill han avskaffa flera allmänna flaggdagar.

Det framgår i regeringens proposition ”Ett modernt offentligt belöningssystem och de allmänna flaggdagarna”, som överlämnades till riksdagen för en vecka sedan, rapporterar Expressen.

Endast två flaggdagar ska behållas

Regeringen föreslår att endast två kungliga flaggdagar ska behållas – regentens födelsedag och tronföljarens födelsedag, med tillägget att den sistnämnda börjar att gälla från och med att tronföljaren fyllt 18.

Ett sådant förslag skulle innebära att flera flaggdagar försvinner. Bland annat på kronprinsessans namnsdag och drottning Silvias födelsedag.

En viss tveksamhet

Hovet kritiserar Morgan Johansson och regeringens förslag.

– Hovet uttalar en viss tveksamhet till att avskaffa den allmänna flaggdagen på nuvarande kronprinsessans namnsdag efter ett tronskifte. Hovet anför att det kan diskuteras huruvida de omständigheter som kommittén anför är tillräckliga för att avskaffa etablerade allmänna flaggdagar på kungliga namnsdagar och poängterar att kronprinsessans namnsdag regelmässigt leder till viss offentlig uppmärksamhet, står det i propositionen.

Står fast vid förslaget

Trots kritiken kvarstår regeringens förslag, konstaterar Morgan Johansson, som för två veckor sedan åt middag på slottet med drottning Silvia som bordsdam.

– Regeringen delar självklart uppfattningen att det är motiverat att hedra drottningen under hela hennes livstid men anser att ett förslag om att låta denna flaggdag kvarstå efter ett tronskifte skulle framstå som inkonsekvent i förhållande till kommande regentgemål, skriver han till Expressen.

Historia av kritik

Det är inte första gången som justitieministern inte delar uppfattning med kungahuset.

I en debattartikel i DN från 2001 föreslog han att KU, riksdagens konstitutionsutskott, bör kunna granska hur statschefen sköter sina uppgifter. 

I samma artikeln anklagade även Johansson drottning Silvia för ett ”flagrant övertramp”. Han anklagade drottningen för att ha valt sida i konflikten mellan palestinier och israeler.

– Det skadade bilden av Sverige i arabvärlden, konstaterade Johansson i DN.

Foto: Kungahuset resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen