JUST NU: Justitieministern anklagar Ebba Busch – jämför med Trump

2022 04 29

Morgan Johansson jämför Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch med Donald Trump i en debatt på fredagen.

Justitieminister Morgan Johansson (S) mötte idag Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i en het debatt om upplopp och våld mot polisen, rapporterar Sveriges Radio.

Frågan har blossat upp ytterligare efter att högerextrema politikern Rasmus Paludan hotat med att dyka upp och bränna koranen i flera svenska städer i helgen – trots att polisen avslagit hans ansökningar.

Kraftigt angrepp

Under debatten gick Morgan Johansson till kraftigt angrepp mot Ebba Busch uttalande och hennes kritik mot polisen efter påskkravallerna, då hon ifrågasatte varför inte polisen skjutit skarpt mot våldsverkarna.

– Man kan inte springa runt som toppolitiker och uppmana polisen att skjuta för att skada, säger Morgan Johansson till Ebba Busch i Studio ett (P1).

Jämförde med Trump

Morgan Johansson jämförde Ebba Buschs uttalande med USA:s förre president Donald Trumps uppviglingar som ledde till att Kapitolium stormades förra året.

– Det är ett oerhört uttalande. Det är värre än vad Trump sade, säger han.

“Riskerar att trigga våld”

Justitieministern tillade:

– Om man gör så riskerar man faktiskt att trigga våld, inte bara i demonstrationerna utan hos folk som sitter vid sina datorer och är radikaliserade. Då kanske de tänker att om inte polisen skjuter så får väl jag göra det.

Busch höll inte med

Ebba Busch var av en annan åsikt och menade att hennes uttalande inte handlade om någon uppvigling eller uppmuntran till våld.

– Jag har inte önskat se någon skadad, säger hon i Sveriges Radios debatt.

Anklagar för vantolkning

KD-ledaren har även tidigare fått försvara sitt ifrågasättande av polisinsatsen under påskens upplopp. I TV4 förklarade hon att hennes uttalande har vantolkats, men att det i flera fall var motiverat för polisen att skjuta.

– Vi är på väg att få en situation där svensk lag inte gäller i alla bostadsområden, sade Ebba Busch till kanalen i lördags.

Polisen har avslagit koranbränningar

Kravallerna under påsken föregicks av den högerextrema partiledaren Rasmus Paludans koranbränningar. Han har fått avslag från polisen på ansökningar om fler manifestationer.

– Vi vill inte gå in i detaljerna kring hur riskbedömningen gjorts. Det handlar om en helhetsbild, säger Ola Österling från polisen till Dagens Nyheter.

Kan dyka upp ändå

Polisen är dock orolig att Paludan kan dyka upp ändå, vilket han själv har hävdat att han ska göra på sociala medier, och har därför kallat in extra beredskap i Stockholm och Uppsala där manifestationer planerades till helgen.

Foto: Regeringskansliet resp Kristdemokraterna

Text: Redaktionen