JUST NU: Justitieministern anklagar Ebba Busch – jämför med Trump

2022 04 29

Morgan Johansson jämför Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch med Donald Trump i en debatt på fredagen.

Justitieminister Morgan Johansson (S) mötte idag Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i en het debatt om upplopp och våld mot polisen, rapporterar Sveriges Radio.

Frågan har blossat upp ytterligare efter att högerextrema politikern Rasmus Paludan hotat med att dyka upp och bränna koranen i flera svenska städer i helgen – trots att polisen avslagit hans ansökningar.

Kraftigt angrepp

Under debatten gick Morgan Johansson till kraftigt angrepp mot Ebba Busch uttalande och hennes kritik mot polisen efter påskkravallerna, då hon ifrågasatte varför inte polisen skjutit skarpt mot våldsverkarna.

– Man kan inte springa runt som toppolitiker och uppmana polisen att skjuta för att skada, säger Morgan Johansson till Ebba Busch i Studio ett (P1).

Jämförde med Trump

Morgan Johansson jämförde Ebba Buschs uttalande med USA:s förre president Donald Trumps uppviglingar som ledde till att Kapitolium stormades förra året.

– Det är ett oerhört uttalande. Det är värre än vad Trump sade, säger han.

“Riskerar att trigga våld”

Justitieministern tillade:

– Om man gör så riskerar man faktiskt att trigga våld, inte bara i demonstrationerna utan hos folk som sitter vid sina datorer och är radikaliserade. Då kanske de tänker att om inte polisen skjuter så får väl jag göra det.

Busch höll inte med

Ebba Busch var av en annan åsikt och menade att hennes uttalande inte handlade om någon uppvigling eller uppmuntran till våld.

– Jag har inte önskat se någon skadad, säger hon i Sveriges Radios debatt.

Anklagar för vantolkning

KD-ledaren har även tidigare fått försvara sitt ifrågasättande av polisinsatsen under påskens upplopp. I TV4 förklarade hon att hennes uttalande har vantolkats, men att det i flera fall var motiverat för polisen att skjuta.

– Vi är på väg att få en situation där svensk lag inte gäller i alla bostadsområden, sade Ebba Busch till kanalen i lördags.

Polisen har avslagit koranbränningar

Kravallerna under påsken föregicks av den högerextrema partiledaren Rasmus Paludans koranbränningar. Han har fått avslag från polisen på ansökningar om fler manifestationer.

– Vi vill inte gå in i detaljerna kring hur riskbedömningen gjorts. Det handlar om en helhetsbild, säger Ola Österling från polisen till Dagens Nyheter.

Kan dyka upp ändå

Polisen är dock orolig att Paludan kan dyka upp ändå, vilket han själv har hävdat att han ska göra på sociala medier, och har därför kallat in extra beredskap i Stockholm och Uppsala där manifestationer planerades till helgen.

Foto: Regeringskansliet resp Kristdemokraterna

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen