Justin Trudeau blir omvald

2021 09 23

Liberalerna har vunnit valet i Kanada och partiets ledare Justin Trudeau blir därmed omvald som premiärminister.

Redan klockan 04.30 svensk tid kunde CBC utropa Trudeau till vinnare och Liberalerna väntas precis som efter valet 2019 leda en minoritetsregering som behöver stöd från Socialdemokraterna NDP. 170 mandat krävs för att uppnå majoritet och Liberalerna har i nuläget 156 mandat vilket är ett mandat mindre än valet 2019.

Valets andra vinnare är just Socialdemokraterna som ökar mest, med 4 mandat till 28. Nationalisterna ser inte ut at få ett enda mandat och ligger därmed kvar på 0 mandat i Kanadas parlament.

Mandaten just nu

Den preliminära mandatfördelningen som presenteras i CBC baseras på vilket parti som är i ledningen i de 338 olika valdistrikten – vilket innebär att det resultatet kan förändras under morgonen allt eftersom rösterna räknas. Inom parentes ses resultatet från 2019:

🔴 156  (157)  Liberalerna

🔵 122  (121)  Konservativa

🟣    30    (32)  Separatisterna Bloc Québécois

🟠    28    (24)  NDP Socialdemokraterna

🟢       2      (3)  De Gröna

🔵        0      (0)  Nationalisterna PP

Totala antal mandat är 338 och 170 mandat krävs för majoritet vilket motsvarar 50,3 % av mandaten.

ANALYS

Liberalerna går starkare än väntat i den folkrikaste provinsen Ontario. TV-kanalen CBC bedömer att Liberalerna behöver 65 mandat i Ontario för att vinna valet men har i nuläget 72 mandat i provinsen vilket var bakgrunden till att Justin Trudeau kunde utropas till vinnare redan tidigt under valvakan.

Valkampanjen har dominerats av kampen mot pandemin och Liberalerna har kampanjat för vaccinpass och obligatorisk vaccinering samtidigt som de Konservativa varit emot. Valresultatet så här långt pekar på att Kanadas väljare säger nej till de Konservativs hållning och föredrar en stramare hållning mot de som inte vaccinerat sig.

Foto: CBC Live

[yop_poll id="629"]

Kina rasar mot Sverige

2024 02 25

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Oväntat bakslag för Aleksandr Lukasjenko

2024 02 25

En belarusisk oppositionspolitiker säger sig ha lyckats med en tung aktion inför valet.

På söndagen kommer den belarusiska befolkningen ta sig till valurnorna i vad bedömare beskriver som ett kontrollerat och odemokratiskt val.

Aleksandr Lukasjenko kommer med största sannolikhet att sitta kvar på sin post, men har fått känna av ett oväntat bakslag i helgen.

Oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja har nämligen lyckats få ut ett regimkritiskt budskap på 2 000 skärmar i offentliga miljöer i landet.

Det framhåller hon via X, tidigare Twitter.

Före detta anställda

På skärmar runt om i landet menar Tichanovskaja att kritik mot Lukasjenkos regim framhölls.

Detta med hjälp av före detta poliser och säkerhetsanställda som vill motverka regimen.

– Idag visades mitt tal till det belarusiska folket om årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina och Lukasjenkos falska val på 2 000 skärmar i offentliga utrymmen över hela Belarus. Denna aktion organiserades av BELPOL, en koalition av före detta polis- och säkerhetsstyrkor, meddelar Tichanovskaja.

Fortsatt kritik

Oppositionspolitikern fortsätter via sociala medier att kritisera förutsättningarna för dagens val.

– Den belarusiska regimens så kallade val idag misslyckas med att uppfylla demokratiska standarder, de liknar mer en militär operation mot sina egna medborgare, konstitutionen och sunt förnuft. Jag uppmanar folket och det internationella samfundet att kategoriskt förkasta denna bluff.

Fördömande från EU

EU-toppen Josep Borrell har fördömt vad som beskrivs som “den senaste vågen av förtryck” i landet.

Detta i samband med gripanden som skett i anslutning till valet.

– Lukasjenkos regim fortsätter sin bedrövliga taktik av skrämsel och förtryck mot sina kritiker och potentiella politiska motståndare inför "valet" i februari, menar Borrell enligt Financial Times.

“Möts av maskingevär”

Pavel Slukin, skribent för en tankesmedja, beskriver tydligt hur situationen fortgår i landet.

– När belarusier utövar sina politiska eller medborgerliga rättigheter riskerar de att ta emot objudna gäster med maskingevär i sina hem.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen