Justin Trudeau blir omvald

2021 09 23

Liberalerna har vunnit valet i Kanada och partiets ledare Justin Trudeau blir därmed omvald som premiärminister.

Redan klockan 04.30 svensk tid kunde CBC utropa Trudeau till vinnare och Liberalerna väntas precis som efter valet 2019 leda en minoritetsregering som behöver stöd från Socialdemokraterna NDP. 170 mandat krävs för att uppnå majoritet och Liberalerna har i nuläget 156 mandat vilket är ett mandat mindre än valet 2019.

Valets andra vinnare är just Socialdemokraterna som ökar mest, med 4 mandat till 28. Nationalisterna ser inte ut at få ett enda mandat och ligger därmed kvar på 0 mandat i Kanadas parlament.

Mandaten just nu

Den preliminära mandatfördelningen som presenteras i CBC baseras på vilket parti som är i ledningen i de 338 olika valdistrikten – vilket innebär att det resultatet kan förändras under morgonen allt eftersom rösterna räknas. Inom parentes ses resultatet från 2019:

🔴 156  (157)  Liberalerna

🔵 122  (121)  Konservativa

🟣    30    (32)  Separatisterna Bloc Québécois

🟠    28    (24)  NDP Socialdemokraterna

🟢       2      (3)  De Gröna

🔵        0      (0)  Nationalisterna PP

Totala antal mandat är 338 och 170 mandat krävs för majoritet vilket motsvarar 50,3 % av mandaten.

ANALYS

Liberalerna går starkare än väntat i den folkrikaste provinsen Ontario. TV-kanalen CBC bedömer att Liberalerna behöver 65 mandat i Ontario för att vinna valet men har i nuläget 72 mandat i provinsen vilket var bakgrunden till att Justin Trudeau kunde utropas till vinnare redan tidigt under valvakan.

Valkampanjen har dominerats av kampen mot pandemin och Liberalerna har kampanjat för vaccinpass och obligatorisk vaccinering samtidigt som de Konservativa varit emot. Valresultatet så här långt pekar på att Kanadas väljare säger nej till de Konservativs hållning och föredrar en stramare hållning mot de som inte vaccinerat sig.

Foto: CBC Live

[yop_poll id="629"]