Julian Assange går fri
2024 06 25
Wikileaks grundare Julian Assange kommer att bli en fri man.
Det rapporterar flera internationella medier natten till tisdagen.
Julian Assange har gått med på att erkänna sig skyldig till spridande av hemligstämplad information och slipper därmed utlämning och fängelse i USA.
Överenskommelsen ska vara gjord med det amerikanska justitiedepartementet och innebär alltså att Wikileaks-grundaren kan återvända till sitt hemland Australien.
Enligt Wikileaks är han redan på väg.
– Julian Assange är fri. Han lämnade högsäkerhetsfängelset Belmarsh på morgonen den 24 juni efter att ha tillbringat 1 901 dagar där, framhåller organisationen på X.
Motsvarar tiden i brittiskt fängelse
Åklagaren hade yrkat på ett 62 månader långt fängelsestraff, vilket motsvarar den tid som Assange tillbringat i det brittiska fängelset under den tid som han försökt undvika utlämning till USA.
Uppgörelsen anses kvittera ut just den tiden, vilket innebär att Assange går fri så fort en domare har gett grönt ljus.
Enligt amerikanska åklagare försatte Assange liv i fara när han 2010 hjälpte den tidigare soldaten Chelsea Manning från USA att stjäla militärdokument som Wikileaks publicerade samma år.
Greps 2019
Julian Assange har kämpat mot att bli utlämnad till USA i över ett decennium.
År 2012 fick han politisk asyl på Ecuadors ambassad i London där han blev kvar till dess att asylen upphörde och han greps 2019.
Sedan dess har Australien befunnit sig på Belmarsh-fängelset i Storbritannien.
– Efter mer än fem år i en 2x3 meter lång lång cell, isolerad 23 timmar om dygnet, kommer han snart att återförenas med sin fru Stella Assange och deras barn, som bara har lärt känna sin pappa bakom galler, skriver Wikileaks vidare på X.
Inte ovanligt
Enligt CIA:s tidigare stabschef, Larry Pfeiffer, är det inte ovanligt att den här typen av spionagefall avgörs genom en uppgörelse.
Anledningen är att försvarskällor och metoder inom den amerikanska militären riskerar att avslöjas vid en rättegång.
– I den här typen av fall kanske inte rättvisa är den enda frågan som behöver hanteras, säger han till Sky News.
Text: Redaktionen