Judiskt förbund rasar mot Märta Stenevi

2023 09 14

Riksdagen har rivstartat med intensiva debatter.

I samband med partiledardebatten igår, onsdag, riktade Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi knivskarp kritik mot den omtalade angiverilagen som presenterats av regeringen och Sverigedemokraterna.

Lagen föreslår att offentligt anställda ska bli skyldiga att ange papperslösa personer som man kommer i kontakt med.

Jämförde med Anne Franke

När Märta Stenevi höll sitt framförande jämförde hon det aktuella lagförslaget med förintelseoffret Anne Frank och hennes berömda dagbok.

– Den här dagboken fick ett abrupt slut när hon angavs av personer som bara följde lagen. Generationer har läst och frågat sig varför inte de här människorna visade lite civilkurage och hjälpte barnet istället. Hur de kunde hänvisa till en lagstiftning och låta henne dö, sade MP-ledaren i riksdagen.

"Djupt osmaklig"

Uttalandet har inte tagits emot väl hos Judiska ungdomsförbundet, rapporterar Aftonbladet.

Organisationen anser att jämförelsen är såväl “djupt osmaklig” som “historielös” och man anklagar Märta Stenevi för att förminska Förintelsen.

– Vi är väldigt trötta på de här jämförelserna. Förintelsen är det värsta brottet i mänsklighetens historia och när man hela tiden slänger sig med jämförelserna i en politisk diskussion så förlorar det sin betydelse, säger Nina Tojzner, generalsekreterare i Judiska ungdomsförbundet, till tidningen.

"Farligt och onödigt"

Flera andra personer av judisk härkomst har också reagerat på uttalandet.

Bland annat har Aron Verständig, ordförande för Judiska Centralrådet, kritiserat kommentaren och liknelsen med Anne Frank.

– Farligt och onödigt med dessa typer av jämförelser med Förintelsen. Man kan kritisera regeringens politik utan att göra denna typ av osmakliga jämförelser, framhåller Aron Verständig på X, före detta Twitter.

Märta Stenevi har inte gått att nås för att svara på kritiken, enligt Aftonbladet.

Ska utredas

Förslaget om anmälningsplikt bland myndigheter och kommuner ska nu utredas.

Enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) kan vissa situationer komma att undantas från regeln om att anmäla.

– Det kan vara situationer där informationsplikten kan strida mot ömmande värden, exempelvis inom vården, sade hon på en pressträff.

– Utgångspunkten ska vara att våra myndigheter samarbetar med varandra och inte mot varandra.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen