Jourtelefon nedringd – många svenskar har blivit bitna
2025 07 20
Giftinformationscentralen har blivit nedringd den senaste tiden.
Ovanligt många samtal har inkommit till Giftinformationscentralen de senaste två veckorna.
Anledningen är att många svenskar har blivit ormbitna den senaste tiden.
Viktigt att agera omedelbart
Det tycks vara gott om huggormar i år, och många svenskar har blivit bitna den senaste tiden, rapporterar SR.
Risken att bli biten av en huggorm är förvisso låg.
Men om man blir biten är det mycket viktigt att man ringer 112 omedelbart, eftersom huggormsbett kan vara väldigt farliga.
– Och det beror på att de allvarligaste reaktionerna, de kommer inom de första timmarna, och då kan det bli så allvarligt att man faktiskt i värsta fall dör, säger Jenny Bång Arhammar, läkare vid Giftinformationscentralen, till radiokanalen.
Man måste alltså kontakta akutvården direkt om man har blivit huggormsbiten.
Därefter ska man hålla sig lugn och se till att man inte är ensam. Man ska också vila och hålla den bitna kroppsdelen still, samt ta av eventuella ringar och armband om man blivit biten i fingrarna eller på handen.
– Och så ska man lämna bettstället ifred och så fort som möjligt ta sig till sjukhus – men kör inte bil själv, uppmanar Jenny Bång Hammar.
Symptom kan komma snabbt
De första timmarna efter ett huggormsbett är de mest kritiska, enligt Giftinformationscentralen. Det är därför man ska söka hjälp direkt.
Reaktionerna kan komma snabbt och vara livshotande. Därför ska man inte stanna hemma och invänta eventuella symptom. Alla huggormsbitna behöver observeras på sjukhus.
– Redan tidigt kan man bli allmänpåverkad med symtom som yrsel, illamående, kräkningar, diarré och buksmärtor, men även mer allvarliga symtom förekommer som andningssvårigheter, blodtrycksfall och sänkt medvetande, har Giftinformationscentralens Peter Hultén tidigare berättat i ett uttalande.
Om man inte får den hjälp man behöver kan det alltså bli farligt.
– Utan motgift kan svullnaden fortsätta och omfatta hela den bitna kroppsdelen och undantagsvis delar av bålen, säger Peter Hultén.
Om man är osäker på om man har blivit biten av en huggorm eller inte, kan man ringa till Giftinformationscentralen för att få hjälp med riskbedömning och råd.
När någon har blivit biten av en huggorm bör man alltså agera på följande sätt, enligt Giftinformationscentralen:
- Ring 112.
- Lugna den bitne, som kan vara rädd eller orolig.
- Vila och håll den bitna kroppsdelen stilla.
- Ta av ringar, skor, armband eller liknande då lokal svullnad kan bli uttalad.
- Lämna bettstället i fred.
Foto: Freestocks
Text: Redaktionen