Jonas Sjöstedt gör comeback

2023 09 12

– Tack för förtroendet!

Det utbrister Jonas Sjöstedt (V) i kväll i samband med att en sensationell händelse i svensk politik är ett faktum – en tidigare partiledare siktar på comeback med chans att återkomma i toppolitiken.

Har tackat ja

– Jag har fått frågan om jag vill bli en av Vänsterpartiets kandidater i valet till EU-parlamentet, avslöjar Jonas Sjöstedt

Och hans besked är positivt.

– Jag har tackat ja.

Vänsterpartiets tidigare partiledare hade mycket höga popularitetssiffror under sina sista år i politiken och var omtyckt som partiledare långt utanför sitt eget parti.

Inträffade i kväll

Nu står det klart att hans partivänner i norra Sverige vill att han gör comeback.

– Ikväll blev jag nominerad av min partiförening, Vänsterpartiet Umeå.

– Det vore roligt att få göra en ny valrörelse som kandidat för mitt parti, och jag vet hur mycket makt EU-parlamentet har nuförtiden.

– Den makten vill jag använda till att bedriva vänsterpolitik, skärpa klimatpolitiken och arbeta för EU som ett samarbete mellan demokratiska länder, framhåller den tidigare vänsterledaren.

Klimatet

– Jag vill arbeta för mer öppenhet och insyn, för mindre makt för storföretagens lobbyister och mot den korruption som förekommer även i EU-parlamentet.

Jonas Sjöstedt var ledamot i EU-parlamentet från 1995 till 2006 och har med andra ord lång erfarenhet från absoluta toppolitiken i EU.

– Från inträdet i EU har Vänsterpartiet arbetat hårt tillsammans med andra progressiva krafter för att påverka politiken och förändra.

–  Vårt parti har arbetat med klimatpolitik, mänskliga rättigheter, feminism, för löntagarnas rättigheter och mycket annat, poängterar han på Facebook.

Bäst av alla partier

– EU har fått mer makt över klimatpolitiken samtidigt som vi har en svensk regering som saknar politik för att minska utsläppen.

– Inför förra EU-valet visade den europeiska miljörörelsens utvärdering att Vänsterpartiet hade den bästa klimatpolitiken av alla svenska partier i EU.

– Där hör vi hemma, Malin Björks fina arbete för klimatet ska fortsätta, betonar Sjöstedt.

Den 20 januari

– Nu ska Vänsterpartiets medlemmar bestämma vilka kandidater de vill ha, listan ska antas den 20 januari.  

– 9 juni 2024 blir det val. Jag har varit borta från den aktiva politiken några år, det har varit nyttigt på flera vis.

– Men den politiska glöden och intresset har aldrig försvunnit.

–  En valframgång för vänstern och de rödgröna partierna i EU-valet kommer att stärka oss inför nästa riksdagsval då vi ska byta ut det blåbruna styre som nu gör så mycket skada för vårt land.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen