Johnson & Johnson försenas – Men Sverige har vaccin-ess i rockärmen

2021 05 09

Sverige ska erhålla miljontals doser av engångsdos-vaccinet Johnson & Johnson med leveransstart denna vecka – men nu kommer ett dramatiskt besked från USA. Samtidigt har Sverige ett vaccin-ess i rockärmen.

Den amerikanska läkemedelsjätten pausar leveranserna till Sverige och övriga Europa.

– Vi är medvetna om en extremt ovanlig avvikelse avseende personer med blodproppar i kombination med låga blodplättar hos ett litet antal individer som erhållit vårt covid-19 vaccin, meddelar Johnson och Johnson som konstaterar att USA:s myndigheter nu granskar data hos de 6 drabbade personerna av totalt 6,8 miljoner som fått vaccinet. Av försiktighetsskäl rekommenderas nu en paus av vaccinet.

Johnson & Johnson meddelar nu att man även agerar avseende Europa och Sverige.

– Vi har dessutom granskat dessa fall tillsammans med europeiska hälsomyndigheter. Vi har beslutat att aktivt försena leveranserna av vårt vaccin i Europa. Vi stödjer verkligen en öppen kommunikation av denna information till hälsovården och allmänheten, meddelar Johnson & Johnson.

ANALYS

Beskedet att Johnson & Johnsons vaccin utreds för eventuella  hälsofarliga biverkningar i form av blodproppar vilket  sin tur leder till förseningar av vaccineringen i Europa är en mycket dålig nyhet för Sverige och Europa som hoppats dra stor nytta av vaccinet.

Men hoppet finns kvar – även Astra Zeneca drabbades av paus men kunde efter några få dagar rulla igång igen med en ny åldersbegränsning. Sverige har dessutom ett vaccin-ess i rockärmen. Kraftiga volymer av Pfizer och Modernas populära vacciner är på väg till Sverige uppger Sveriges vaccinsamordnare för Expressen.

[yop_poll id="15"]