Johan Pehrson går till motattack

2022 10 27

Liberalernas partiledare Johan Pehrson slår tillbaka mot EU-kritiken som riktats mot hans parti. 

Bakgrunden är Liberalernas inhemska samarbete med Sverigedemokraterna. 

Liberalernas EU-parti Alde har meddelat att de kommer att skicka en delegation till Sverige med syfte att undersöka relationen mellan L och SD, rapporterar SvD.

Samtidigt har partigruppen Renew Europe fastslagit att Johan Pehrson inte längre är välkommen till evenemang arrangerade av partigruppen.

– Till följd av diskussionerna inom Renew Europe och Alde, kommer ordföranden för Renew Europe-gruppen inte att bjuda in – för närvarande – Liberalernas ledarskap till Renew Europe-gruppens evenemang, skrev partigruppen på Twitter.

Slår tillbaka

I en intervju med SvD kommenterar Johan Pehrson uppståndelsen.

Han gör skillnad på partiet Alde och partigruppen Renew Europe.

Det är inte jag som bestämmer, men jag har däremot haft mycket god kontakt med hela Alde-gruppen och träffat dess ledning. Jag har fått gratulationsmejl och välkomnats till den här regeringen, säger Johan Pehrson.

L-ledaren riktar kritik mot partigruppen som uteslutit honom.

– Renew Europe är en förening som inte kan kalla sig liberal. För det har de som är störst där bestämt. Från Alde har samtliga statsråd från Liberalerna fått gratulationsbrev. Så jag känner mig väldigt trygg med vår plats i Europa. Det finns franska företrädare som är mycket, mycket kritiska men det har mycket med deras inrikespolitik att göra, säger Johan Pehrson till SvD.

Fakta partiet Alde

  • Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE) är ett liberalt europeiskt parti och det fjärde största partiet som finns representerat i Europarlamentet, där dess ledamöter ingår i Gruppen Renew Europe.
  • Partiet har även företrädare i Europeiska rådet, Europeiska unionens råd och Europeiska kommissionen.
  • Bland partiets medlemspartier återfinns utöver Liberalerna bland andra tyska FDP, brittiska Liberal Democrats, finländska Svenska folkpartiet och Centerpartiet.
  • Källa: Liberalerna

Foto: Liberalerna 

Text: Redaktionen