JUST NU: Joe Bidens löfte till svenska folket

2022 05 18

Efter att försvarsminister Peter Hultqvist (S) varit på besök i USA avger den amerikanska presidenten ett löfte till Sverige.

Den amerikanska presidenten Joe Biden uppmanar sin kongress och Washingtons europeiska allierade att snabbt få in både Sverige och Finland som medlemmar i Nato.

Han gav även ett löfte till Sverige och svenska folket. Nämligen att Sverige kan räkna med USA:s skydd under ansökningsprocessen, rapporterar Washington Times.

“Vaksamma mot alla hot”

I ett uttalande från Vita huset hyllas både Sveriges och Finlands beslut att gå med i militäralliansen.

– Medan deras ansökningar om Nato-medlemskap övervägs kommer USA att arbeta med Finland och Sverige för att vara vaksamma mot alla hot mot vår gemensamma säkerhet, och för att avskräcka och konfrontera aggression eller hot om aggression, framhäver Bidenadministrationen i pressmeddelandet.

Hultqvist träffade USA-regeringen

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är nöjd med besöket i Washington där han precis träffat USA:s motsvarighet Lloyd Austin.

– Det var ett mycket bra möte. Jag upplever ett mycket starkt stöd, både från Austin, ledamöter i representanthuset och senaten, för den svenska Natoansökan, säger han till SVT.

Inget avtal om skyddsgaranti

Trots vad som uttrycks från Vita huset fick den svenska försvarsministern inte någon skyddsgaranti från USA nedtecknad i något avtal. Enligt Peter Hultqvist är dock USA redo att i praktiken hjälpa Sverige under gråzonsläget.

– Vi har inga skriftliga avtal, men vi har diskuterat frågan och då handlar det om marin närvaro, övningar på armésidan, flygnärvaro och att vi ska titta på cybersidan, säger Peter Hultqvist.

Kroatien ansluter till Turkiet

Samtidigt har Turkiet satt käppar i hjulet för Sveriges ansökningsprocess. Anledningen är att man vill att Sverige bryter med kurdiska organisationen YPG som är terrorstämplad i Turkiet.

Dessutom har ytterligare en president i ett av Natos medlemsländer, Kroatiens Zoran Milanovic, ställt sig på samma sida som Turkiet och vill stoppa ett svenskt medlemskap, rapporterar The Washington Post.

“Farligt äventyr”

Milanovic uttrycker liknande åsikter redan för två veckor sedan.

– Jag älskar Finland och Sverige mest i hela världen, men jag har skrivit på för Kroatien så jag måste jobba för Kroatiens intressen. Om Finland och Sverige vill ansluta till Nato så kan vi tala om det, även om jag anser det vara ett farligt äventyr, sade Milanovic till kroatisk tv den 6 maj.

Foto: White House

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen