JUST NU: Joe Bidens löfte till svenska folket

2022 05 18

Efter att försvarsminister Peter Hultqvist (S) varit på besök i USA avger den amerikanska presidenten ett löfte till Sverige.

Den amerikanska presidenten Joe Biden uppmanar sin kongress och Washingtons europeiska allierade att snabbt få in både Sverige och Finland som medlemmar i Nato.

Han gav även ett löfte till Sverige och svenska folket. Nämligen att Sverige kan räkna med USA:s skydd under ansökningsprocessen, rapporterar Washington Times.

“Vaksamma mot alla hot”

I ett uttalande från Vita huset hyllas både Sveriges och Finlands beslut att gå med i militäralliansen.

– Medan deras ansökningar om Nato-medlemskap övervägs kommer USA att arbeta med Finland och Sverige för att vara vaksamma mot alla hot mot vår gemensamma säkerhet, och för att avskräcka och konfrontera aggression eller hot om aggression, framhäver Bidenadministrationen i pressmeddelandet.

Hultqvist träffade USA-regeringen

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är nöjd med besöket i Washington där han precis träffat USA:s motsvarighet Lloyd Austin.

– Det var ett mycket bra möte. Jag upplever ett mycket starkt stöd, både från Austin, ledamöter i representanthuset och senaten, för den svenska Natoansökan, säger han till SVT.

Inget avtal om skyddsgaranti

Trots vad som uttrycks från Vita huset fick den svenska försvarsministern inte någon skyddsgaranti från USA nedtecknad i något avtal. Enligt Peter Hultqvist är dock USA redo att i praktiken hjälpa Sverige under gråzonsläget.

– Vi har inga skriftliga avtal, men vi har diskuterat frågan och då handlar det om marin närvaro, övningar på armésidan, flygnärvaro och att vi ska titta på cybersidan, säger Peter Hultqvist.

Kroatien ansluter till Turkiet

Samtidigt har Turkiet satt käppar i hjulet för Sveriges ansökningsprocess. Anledningen är att man vill att Sverige bryter med kurdiska organisationen YPG som är terrorstämplad i Turkiet.

Dessutom har ytterligare en president i ett av Natos medlemsländer, Kroatiens Zoran Milanovic, ställt sig på samma sida som Turkiet och vill stoppa ett svenskt medlemskap, rapporterar The Washington Post.

“Farligt äventyr”

Milanovic uttrycker liknande åsikter redan för två veckor sedan.

– Jag älskar Finland och Sverige mest i hela världen, men jag har skrivit på för Kroatien så jag måste jobba för Kroatiens intressen. Om Finland och Sverige vill ansluta till Nato så kan vi tala om det, även om jag anser det vara ett farligt äventyr, sade Milanovic till kroatisk tv den 6 maj.

Foto: White House

Text: Redaktionen