JUST NU: Joe Biden vägrar be om ursäkt för sina kritiserade ord om Putin

2022 03 29

En slaktare som inte kan stanna kvar vid makten!

Det var Joe Bidens omdöme om Rysslands diktator när han nyligen besökte USA:s nära allierade i Polen. Bidens uttalande utlöste en kritikstorm från diverse mediaexperter och bedömare världen över.

Backar inte en centimeter

En rad aktörer menade att Biden gjorde bort sig och måste ta tillbaka sitt uttalande om Vladimir Putin och nu kommenterar USA:s president för första gången det hela – men han backar inte en centimeter

– Jag tar inte tillbaka någonting, säger Joe Biden till amerikansk media i kväll.

Ber inte om ursäkt

Joe Biden framhåller att han står kvar vid exakt det han sa.

– Jag ber inte om ursäkt för detta, säger Joe Biden.

– Jag uttryckte den moraliska ilska som jag känner avseende det sätt Putin hanterar saker och den mannens agerande, säger president Joe Biden till CNN.

Avvek från manus

USA:s president framhäver att han talade till det ryska folket när han avvek från sitt manus och sade följande:

– Herregud, den mannen kan inte stanna kvar vid makten.

Kritiker menar att Biden riskerar att förvärra situationen men Biden håller inte med.

Han anser inte att han gav uttryck för någon ny policy om att USA: eftersträvar ett maktskifte i Moskva.

Totalt oacceptabelt

– Jag talade till det ryska folket. Och jag kommunicerade det inte bara till det ryska folket utan till hela världen.  Konstaterade bara det enkla fakta att den typen av beteende är totalt oacceptabelt. Totalt oacceptabelt. Och sättet att hantera detta på är att stärka och ena Nato och hjälpa Ukraina där vi kan, säger Joe Biden.

Kallade Putin slaktare

Biden kallade även Putin för slaktare och nu säger USA:s president att han struntar blankt i vad den ryska diktatorn tycker om hans uttalande.

– Jag bryr mig inte om vad han tycker. Han bryr sig inte om någon annan, det inkluderar tyvärr hans egna rådgivare. Tanken att han skulle göra något galet på grund av att jag kallade honom för det han är och för det han gör anser jag inte är rationellt, säger Joe Biden.

Ifrågasätter Putins hemmastöd

I intervjun med CNN ikväll indiker Joe Biden att Putins stöd hemma i Ryssland kanske går en skakig framtid till mötes.

– Om han fortsätter på den här vägen så kommer han att bli oönskad världen över. Och vem vet vad det blir på hemmaplan när det gäller stödet, säger Joe Biden.

ANALYS

Joe Biden fick hård kritik för att säga precis som det är – Putin är en slaktare som inte förtjänar att stanna kvar vid makten. Som president behöver man alltid beakta konsekvenserna av det man säger om andra världsledare men Biden har rätt i att Putin har visat tydligt att han inte tar intryck sin omgivning.

Putin har i och med sitt agerande och inte minst bombningarna mot civila mål, skolor, sjukhus och vårdcentraler runt om i Ukraina tydligt visat vem han är:

-En massmördare

-En diktator, vilket varit känt länge

-En barnamördare som ansvarar för bombningar mot skolor och barn som flyr våldet

-En envåldshärskare och tyrann

-En man med tusentals och åter tusentals människoliv på sitt samvete redan från Syrienkriget

-En slaktare

-En sådan man förtjänar inte en enda sekund som ledare. Att skaka galler är det enda rätta om man följer gällande lagar och regler enligt hur Internationella Brottsdomstolens agerat tidigare vid liknande fall.

Foto: Joe Biden, FB

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen