JUST NU: Joe Biden vägrar be om ursäkt för sina kritiserade ord om Putin

2022 03 29

En slaktare som inte kan stanna kvar vid makten!

Det var Joe Bidens omdöme om Rysslands diktator när han nyligen besökte USA:s nära allierade i Polen. Bidens uttalande utlöste en kritikstorm från diverse mediaexperter och bedömare världen över.

Backar inte en centimeter

En rad aktörer menade att Biden gjorde bort sig och måste ta tillbaka sitt uttalande om Vladimir Putin och nu kommenterar USA:s president för första gången det hela – men han backar inte en centimeter

– Jag tar inte tillbaka någonting, säger Joe Biden till amerikansk media i kväll.

Ber inte om ursäkt

Joe Biden framhåller att han står kvar vid exakt det han sa.

– Jag ber inte om ursäkt för detta, säger Joe Biden.

– Jag uttryckte den moraliska ilska som jag känner avseende det sätt Putin hanterar saker och den mannens agerande, säger president Joe Biden till CNN.

Avvek från manus

USA:s president framhäver att han talade till det ryska folket när han avvek från sitt manus och sade följande:

– Herregud, den mannen kan inte stanna kvar vid makten.

Kritiker menar att Biden riskerar att förvärra situationen men Biden håller inte med.

Han anser inte att han gav uttryck för någon ny policy om att USA: eftersträvar ett maktskifte i Moskva.

Totalt oacceptabelt

– Jag talade till det ryska folket. Och jag kommunicerade det inte bara till det ryska folket utan till hela världen.  Konstaterade bara det enkla fakta att den typen av beteende är totalt oacceptabelt. Totalt oacceptabelt. Och sättet att hantera detta på är att stärka och ena Nato och hjälpa Ukraina där vi kan, säger Joe Biden.

Kallade Putin slaktare

Biden kallade även Putin för slaktare och nu säger USA:s president att han struntar blankt i vad den ryska diktatorn tycker om hans uttalande.

– Jag bryr mig inte om vad han tycker. Han bryr sig inte om någon annan, det inkluderar tyvärr hans egna rådgivare. Tanken att han skulle göra något galet på grund av att jag kallade honom för det han är och för det han gör anser jag inte är rationellt, säger Joe Biden.

Ifrågasätter Putins hemmastöd

I intervjun med CNN ikväll indiker Joe Biden att Putins stöd hemma i Ryssland kanske går en skakig framtid till mötes.

– Om han fortsätter på den här vägen så kommer han att bli oönskad världen över. Och vem vet vad det blir på hemmaplan när det gäller stödet, säger Joe Biden.

ANALYS

Joe Biden fick hård kritik för att säga precis som det är – Putin är en slaktare som inte förtjänar att stanna kvar vid makten. Som president behöver man alltid beakta konsekvenserna av det man säger om andra världsledare men Biden har rätt i att Putin har visat tydligt att han inte tar intryck sin omgivning.

Putin har i och med sitt agerande och inte minst bombningarna mot civila mål, skolor, sjukhus och vårdcentraler runt om i Ukraina tydligt visat vem han är:

-En massmördare

-En diktator, vilket varit känt länge

-En barnamördare som ansvarar för bombningar mot skolor och barn som flyr våldet

-En envåldshärskare och tyrann

-En man med tusentals och åter tusentals människoliv på sitt samvete redan från Syrienkriget

-En slaktare

-En sådan man förtjänar inte en enda sekund som ledare. Att skaka galler är det enda rätta om man följer gällande lagar och regler enligt hur Internationella Brottsdomstolens agerat tidigare vid liknande fall.

Foto: Joe Biden, FB

Text: Redaktionen