JUST NU: Joe Biden har kontaktat Nato efter nya ryska offensiven

2022 04 19

USA:s president Joe Biden höll en videokonferens med sina allierade där han bland annat ringde upp Natoledaren Jens Stoltenberg.

Ryssland har inlett en ny offensiv mot Ukraina. Ikväll kom rapporter om att ytterligare tiotusentals av Putins soldater stormar landet för ett nytt stort angrepp.

Det har fått USA:s president Joe Biden att samla sina allierade från hela världen, uppger BBC.

Höll videokonferens

Efter beskedet om den ryska upptrappningen organiserade Biden en videokonferens.

– [Syftet var att fortsätta diskutera] fortsatt stöd för Ukraina och försök att utkräva ansvar hos Ryssland, säger Jen Psaki, pressekreterare och talesperson för Vita huset, i ett uttalande.

Världsledare deltog

Tunga namn deltog i videosamtalet med Biden. Däribland Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och kanadensiske premiärministern Justin Trudeau.

Ringde upp Nato

Och det kanske tyngsta namnet av allihop: Natos generalsekreterare och norrmannen Jens Stoltenberg. 

Dessutom deltog Storbritanniens premiärminister Boris Johnson samt ledare från Polen, Japan och Italien.

Offensiven ett “förspel”

Washington meddelar också att man ser den ryska offensiven i Donbas som ett “förspel” till större operationer i östra Ukraina och Donbas i synnerhet, säger en amerikansk tjänsteman till Reuters.

Glädjebesked från USA

Det är inte klargjort i detalj vad som framkom i samtalet mellan de olika ledargiganterna i världen. Däremot kunde USA och Biden ge glädjande besked åt de ukrainska trupperna som just nu slåss mot de ryska angreppen.

Skickar mer vapen

USA kommer att skicka mer artillerisystem till Ukraina för att stå emot de nya ryska angreppen. Det säger president Biden till reportrarna på plats vid Vita huset efter videokonferensen.

– Vad vi har gjort här är exakt vad presidenten skulle gjort från början. Vilket är att förse signifikant säkerhetsassistans, ekonomisk assistans och stöd till det ukrainska folket. Och vi kommer att fortsätta göra exakt det, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki enligt BBC.

Tre miljarder dollar

Sedan kriget bröt ut har USA assisterat Ukraina med vapen, utbildning och annan säkerhetshjälp till Ukraina för totalt 2,5 miljarder dollar.

Räknat från när Biden tillträdde som president uppgår summan till tre miljarder för stöd åt Ukraina.

Foto: White House resp Nato

Text: Redaktionen