Jimmie Åkessons (SD) varma ord om statsminister Stefan Löfven (S)

2021 11 07

– En hyvens karl som vill väl!

Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson (S) nu om Stefan Löfven samma kväll som är Löfvens sista afton som partiledare. Det rapporterar SVT.

Stefan Löfven trevlig

Jimmie Åkessons varma och uppskattande ord av Socialdemokraternas partiledare tillika Sveriges statsminister Stefan Löfven kommer överraskande uppger SVT. Jimmie Åkesson säger att han förstår att Stefan Löfven har ett tilltal som är folkligt. Och SD-ledaren framhåller att han även själv tycker om Stefan Löfvens som person.

– Man uppfattar honom som en trevlig man och så även jag, säger Jimmie (SD) till SVT ikväll.

Stefan Löfven en hyvens karl

I debattens hetta har Jimmie och Stefan ofta levererat hårda ord till varandra men nu lyfter Sverigedemokraternas ledare fram fina kvaliteter med Sveriges statsminister.

– I grunden tror jag ändå att Stefan Löfven är en hyvens karl som vill väl och som gärna vill stå på arbetarnas sida och allt det här, säger Jimmie.

Ringt upp personligen

– Stefan Löfven [har] varit en sådan statsminister som ändå har ringt upp personligen, framhåller Jimmie Åkesson som uppskattar Löfvens agerande.

SVT reagerar med förvåning på Jimmie Åkessons varma besked om Stefan Löfven när det gäller att statsministern ringt upp Jimmie i egen hög person.

– Det låter ju som att de har haft något vid sidan om som inte vi känner till. Stämmer det? Det var intressant, framhåller SVT i kväll.

I samband med sina varma ord om Stefan Löfven till SVT markerar samtidigt Jimmie Åkesson att han inte tycker Löfven varit en "jättebra statsminister".

ANALYS

Att säga varma ord om varandra borde vi alla göra mycket oftare och det vore ju toppen om partiledarna kunde visa vägen. Även media har en stor uppgift i detta. Titt som tätt gör pressen allt för att trissa upp stämningen mellan partiledarna.

Mitt förslag är att partiledardebatterna framöver inleds med att partiledarna säger något positivt om varandra – över regeringsalternativsgränserna i början av varje debatt.

Foto: Kristdemokraterna resp. Stefan Löfven, FB


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen