Jimmie Åkesson slår tillbaka

2023 11 27

– Det varit en minst sagt skrämmande helg för många av Sveriges muslimer.

Det skriver Muslimska samverkansgruppen i Göteborg i ett öppet brev till Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

Det rapporterar Aftonbladet och SVT Nyheter.

Organisationen framhåller att de aldrig har ”upplevt ett sådant hot”  som efter SD-ledaren Jimmie Åkessons tal i helgen.  

De muslimska organisationerna syftar på Åkessons utspel om att riva moskéer i Sverige.

– På sikt behöver vi börja konfiskera och riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället, sa SD-ledare när han höll tal på partiets landsdagar.

”Syftet är tydligt”

Muslimska samverkansgruppen i Göteborg utrycker en oro efter Jimmie Åkessons anförande.

– Vi ser nu hur regeringens samarbetsparti ytterligare radikaliseras och hur detta tar konkret politisk form. Syftet är tydligt – att göra verklighet av detta genom regeringsmakten, står det i brevet till regeringen, enligt SVT.

Uppmaning till statsministern

Organisationerna går även ut med en direkt uppmaning till statsminister Ulf Kristersson.

–  Nu när starka krafter bygger på att underblåsa framtiden som ett hot, måste vi alltid tro på, och sträva mot, en framtid som är bättre. Det gör vi bara tillsammans.

– Här har du, Ulf Kristersson, som Sverige statsminister en oerhört viktig uppgift. Du är statsminister för hela svenska folket. Du har en viktig roll att tydligt och högt stå upp för alla svenskar, att ena nationen, att möta och företräda alla svenskar och ta avstånd från dem som försöker slå in kilar och splittra oss på grund av tro eller ursprung.

Ulf Kristersson: ”Felaktig bild om vad Sverige står för”

Ulf Kristersson har kommenterat Jimmie Åkessons uttalande.

– I Sverige river vi inte gudtjänstebyggnader, sa han till SVT på måndagsförmiddagen.

Vidare framhöll Kristersson att Åkessons uttalande är dåligt, eftersom Sverige riskerar att uppmärksammas internationellt för ”sådant som Sverige inte står för”.

– Det ger en felaktig bild om vad Sverige står för internationellt, och tvingade utrikesdepartementet att korrigera bilden av vad Sverige är.

– Jag tycker att man ska sansa sig, och tänka på att det är en farlig tid vi lever i just nu, sa Kristersson till tv-kanalen.

SD-ledaren slår tillbaka

Nu svarar Jimmie Åkesson på kritiken.

I en kommentar till Aftonbladet uppger SD-ledare att han står fast vid sitt uttalande och att han är ”innerligt trött” på hänvisningarna till Sveriges pågående Natoansökan.

– Hur länge ska den frågan, och i förlängningen Erdogans dagsform, tillåtas ligga som en våt filt över viktig svensk samhällsdebatt om allvarliga problem som måste hanteras här och nu?

– Det är alldeles uppenbart att Turkiet och Erdogan spelar ett spel som Sverige inte förmår hantera, eller ens är en relevant spelare i. Bättre är då att inte spela med, säger Åkesson till Aftonbladet.

SD-ledaren berättar även att han är förvånad över att muslimer i Sverige ”blir upprörda över att frågan om islamism blir belyst” och inte ”välkomnar debatten”.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 28

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Jätteförändring av elpriset

2024 02 27

Elpriserna är på väg mot en enorm förändring under våren 2024.

Den prognosen ger nu elbolaget Bixia ett rykande färskt besked på tisdagen.

Konkret handlar det om nästan en halvering av priset under mars och april jämfört med motsvarande period förra året.

Det blir billigare än på flera år.

I vår väntas elpriserna falla markant, tack vare milt väder och bättre hydrologi samt svag konjunktur och väldigt låga bränslepriser i Europa. Vårpriserna blir de lägsta av sitt slag sedan 2021 då priserna började sticka i väg, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

"Krisen helt borta"

Marspriset förväntas landa på ungefär 50 öre per kilowattimme, vilket är en kraftig skillnad från förra årets 91 öre.

I april ser det ut att hamna på 45 öre – ifjol låg motsvarande pris på 88 öre.

Överlag talar Bixia nu om ett klart mer stabilt elpris under våren jämfört med skräckpriserna under förra året.

– Elkrisen är helt borta för stunden. Elpriset har snabbt gått från ett extremläge 2021 - 2022, via en sakta utförslöpa för i fjol, till ett mer normalt läge i år, säger Johan Sigvardsson.

– Den allra största orsaken till utvecklingen är det stora prisfallet i Tyskland, där elpriset toppade på 2,50 kronor i snitt för 2022 men hittills i vinter landat på 75 öre.

Finns en övre gräns

Mildare väder och minskad elförbrukning är andra faktorer som nämns som påverkar den stora prisförändringen.

Även om det skulle bli kallt och vindstilla i Sverige – och vi behöver importera mer el – finns ett maxtak för hur mycket dyrare elen kan bli som en följd av priskopplingen mot Tyskland.

I just Tyskland förväntar man sig inte elpris på högre än runt 60 öre per kilowattimme, vilket kan jämföras med 114 öre förra året.

– Kyla och högre förbrukning borde normalt sett betyda högre elpriser. Men i och med att både bränslepriser och därmed de kontinentala priserna fallit så mycket får vi istället ett betydligt lägre elpris i år, säger Johan Sigvardsson.

Även i februari har systempriset legat lägre än förra året – 45 öre per kilowattimme jämfört med förra årets 91 öre.

Foto: D. MacKay

Text: Redaktionen