JUST NU: Jimmie Åkesson rasar över årskurs 9:s historieprov

2022 05 03

Sverigedemokraternas partiledare uttrycker han är “äcklad” över en fråga på ett prov i historia för landets nior.

Frågan på årskurs nios nationella prov i historia löd enligt följande: “En socialdemokratisk debattör skrev 2017: Sverigedemokraterna tror att vi lever på 30-talet. Vilket lands historia från 1930-talet tänker skribenten troligen på? Sätt ett kryss”.

De fyra svarsalternativen var Frankrike, Tyskland, Sovjetunionen och USA. Nu rasar Sverigedemokraterna och inte minst partiledaren Jimmie Åkesson, rapporterar Expressen.

“Äcklar mig”

– Det här äcklar mig på riktigt. Propaganda riktad till skolbarn hör hemma i diktaturer, framhäver Jimmie Åkesson på Twitter.

Kräver förklaring

Partiledaren tillägger att SD kommer att utkräva svar från Skolverket.

– Varför svenska barn påtvingas politisk indoktrinering i skolan är en fråga som kräver en omedelbar förklaring. Vi kommer att kalla Skolverkets generaldirektör till utbildningsutskottet, meddelar Jimmie Åkesson.

Insinuerar att SD är nazister

En annan sverigedemokrat tillika ledamot i utbildningsutskottet, Patrick Reslow, menar att frågan insinuerar att SD är nazister.

– Hela syftet med den här frågan är att koppla samman Sverigedemokraterna, 30-tal och Tyskland. Jag utgår från att eleverna i årskurs nio vet vad Tysklands 30-tal är för något. Det här är helt oanständigt, säger han till Expressen.

Skolverket bekräftar

Skolverkets enhetschef för nationella prov, Anders Boman, bekräftar att frågan har förkommit men säger även att den borde ha formulerats om då den kan missförstås. 

Enligt honom är frågan ett påstående där politiker använder sig av historia genom retorik och att kunskapskravet handlar om att förstå historia i det aktuella fallet.

“Kan missförstås”

– Jag beklagar att det kan missförstås att Skolverket gör den här kopplingen. Men om man skulle se hela uppgiften, blir det tydligt att motsvarande påståenden görs om andra politiska partier, säger Boman till Dagens Nyheter.

Skolverkschefen vill dock inte berätta om Tyskland är rätt svar på frågan. Han säger också att det finns andra frågor av liknande karaktär där Vänsterpartiet kopplas till Sovjetunionen.

Spred sekretessbelagd fråga

Sverigedemokraterna får samtidigt kritik för att ha spridit en bild på frågan på sociala medier. Skolverkets nationella prov är nämligen sekretessbelagda i flera år efter användning.

– Det strider mot våra föreskrifter att dela eller publicera delar av ett prov, säger Boman till DN.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen


Svenskar kan avrådas från att äta populär maträtt

2024 05 26

En populär maträtt kan vara farligare än man tidigare trott.

Många svenskar älskar att äta fisk.

Om man dessutom har fångat fisken själv, i någon av våra många svenska insjöar, så kan det kännas extra lyxigt.

Men frågan är hur nyttigt det egentligen är.

Många sjöar och vattendrag är förorenade av PFAS, rapporterar TV4.

Och när mängden PFAS i fisken analyseras så kan det leda till förändrade rekommendationer avseende konsumtionen.

Väntar på analyssvar

En sådan analys ska nu göras i Finjasjön i Hässleholm.

Där ska man analysera mört, abborre, braxen, gös och gädda, för att ta reda på hur mycket PFAS som finns i fisken.

– När man har fått analyssvaren får man ta ställning till om man ska äta fisken en gång om året, en gång i veckan eller aldrig, säger Mats Bengtsson, som ansvarar för att samla in fiskexemplaren, till kanalen.

Misstanken om höga halter av PFAS gäller många svenska sjöar och vattendrag.

– Det finns tyvärr ingen heltäckande bild över hur det ser ut i sjöar i Sverige för det är många olika aktörer som är involverade i den här provtagningen som görs, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket i Uppsala, till kanalen.

Bör kontakta kommunen

Men i takt med att analyser görs och kunskapen ökar kan alltså kostråd och rekommendationer komma att förändras.

När resultaten från analysen i Hässleholm blir klara så kommer de att diskuteras med Livsmedelsverket.

Den som regelbundet vill äta egenfiskad fisk bör vända sig till kommunen där sjön ligger för att ta reda på om PFAS-analyser har gjorts och vilka rekommendationer som gäller.

Dåligt för barn och gravida

PFAS är ett samlingsnamn för tusentals industriellt framställda kemikalier som finns på många ställen i naturen.

– Om man får i sig PFAS under lång tid skulle det kunna påverka hälsan. Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av dessa ämnen, framför allt innan man får barn, uppger Livsmedelsverket på sin hemsida.

Det är troligt att foster, spädbarn och barn är extra känsliga för PFAS.

Foto: S. Seitamaa

Text: Redaktionen


Rusta ryter ifrån

2024 05 27

Rustas vd riktar nu kraftig kritik mot Tieto Evry.

Tidigare i år drabbades Tieto Evry som bekant av en omfattande cyberattack som ledde till stora problem för såväl aktörer i den privata sektorn som i den offentliga.

Den Rysslandskopplade gruppen Akira gav sig på Tieto Evrys datacenter, och flera stora företag, bland annat Rusta, påverkades kraftigt av hackerattacken.

Nu riktar Rustas vd Göran Westerberg kraftig kritik mot Tieto Evry.

Det rapporterar Dagens industri.

“Är inte förvånade”

Ett avslöjande från Svenska Dagbladet visar att det rådde brister i Tieto Evrys rutiner innan attacken skedde.

Bland annat har en källa sagt att “man förstod att säkerhetsarbetet behövdes, men man prioriterade inte att lägga pengar på det”.

Rustas vd Göran Westerberg är inte överraskad.

– Vi är tyvärr inte förvånade om detta skulle visa sig stämma, förklarar han för Di.

Sist på listan

Vidare förklarar Westerberg att man har haft problem med kontakten med företaget under en tid.

– Jag upplever det som att vi som kunder står absolut sist på Tieto Evrys lista över prioriteter.

Omfattande attack

Det var i januari tidigare i år som Tieto Evry utsattes för den omfattande attacken.

Lönesystemen hos 120 myndigheter slogs ut samtidigt som flera regioner och kommuner fick stora problem med sina it-system, och även privata företag påverkades.

Samtidigt har känsliga uppgifter förlorats.

– Omfattningen av detta har inte varit känt. En stor del av patientjournalerna har försvunnit inom vård, omsorg och socialtjänst. Det är mycket allvarligt. Mycket data krypterades vid attacken och vi ser det som förlorad data, säger Gustaf Lorentz, kommunikationschef i Vellinge kommun, till SVT.

Viktig fråga

Attacken ledde till debatt om vikten angående ett starkt cyberförsvar och förmåga att upprätthålla samhällsviktiga system.

Ryska hybridattacker har pekats ut som ett orosmoln som kan ställa till det ordentligt för svensk cybersäkerhet, och flera ledande aktörer menar att man arbetar intensivt på att skydda Sverige på alla sätt.

Foto: M. Spiske

Text: Redaktionen