JUST NU: Jimmie Åkesson rasar över årskurs 9:s historieprov

2022 05 03

Sverigedemokraternas partiledare uttrycker han är “äcklad” över en fråga på ett prov i historia för landets nior.

Frågan på årskurs nios nationella prov i historia löd enligt följande: “En socialdemokratisk debattör skrev 2017: Sverigedemokraterna tror att vi lever på 30-talet. Vilket lands historia från 1930-talet tänker skribenten troligen på? Sätt ett kryss”.

De fyra svarsalternativen var Frankrike, Tyskland, Sovjetunionen och USA. Nu rasar Sverigedemokraterna och inte minst partiledaren Jimmie Åkesson, rapporterar Expressen.

“Äcklar mig”

– Det här äcklar mig på riktigt. Propaganda riktad till skolbarn hör hemma i diktaturer, framhäver Jimmie Åkesson på Twitter.

Kräver förklaring

Partiledaren tillägger att SD kommer att utkräva svar från Skolverket.

– Varför svenska barn påtvingas politisk indoktrinering i skolan är en fråga som kräver en omedelbar förklaring. Vi kommer att kalla Skolverkets generaldirektör till utbildningsutskottet, meddelar Jimmie Åkesson.

Insinuerar att SD är nazister

En annan sverigedemokrat tillika ledamot i utbildningsutskottet, Patrick Reslow, menar att frågan insinuerar att SD är nazister.

– Hela syftet med den här frågan är att koppla samman Sverigedemokraterna, 30-tal och Tyskland. Jag utgår från att eleverna i årskurs nio vet vad Tysklands 30-tal är för något. Det här är helt oanständigt, säger han till Expressen.

Skolverket bekräftar

Skolverkets enhetschef för nationella prov, Anders Boman, bekräftar att frågan har förkommit men säger även att den borde ha formulerats om då den kan missförstås. 

Enligt honom är frågan ett påstående där politiker använder sig av historia genom retorik och att kunskapskravet handlar om att förstå historia i det aktuella fallet.

“Kan missförstås”

– Jag beklagar att det kan missförstås att Skolverket gör den här kopplingen. Men om man skulle se hela uppgiften, blir det tydligt att motsvarande påståenden görs om andra politiska partier, säger Boman till Dagens Nyheter.

Skolverkschefen vill dock inte berätta om Tyskland är rätt svar på frågan. Han säger också att det finns andra frågor av liknande karaktär där Vänsterpartiet kopplas till Sovjetunionen.

Spred sekretessbelagd fråga

Sverigedemokraterna får samtidigt kritik för att ha spridit en bild på frågan på sociala medier. Skolverkets nationella prov är nämligen sekretessbelagda i flera år efter användning.

– Det strider mot våra föreskrifter att dela eller publicera delar av ett prov, säger Boman till DN.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen