JUST NU: Jimmie Åkesson rasar över årskurs 9:s historieprov

2022 05 03

Sverigedemokraternas partiledare uttrycker han är “äcklad” över en fråga på ett prov i historia för landets nior.

Frågan på årskurs nios nationella prov i historia löd enligt följande: “En socialdemokratisk debattör skrev 2017: Sverigedemokraterna tror att vi lever på 30-talet. Vilket lands historia från 1930-talet tänker skribenten troligen på? Sätt ett kryss”.

De fyra svarsalternativen var Frankrike, Tyskland, Sovjetunionen och USA. Nu rasar Sverigedemokraterna och inte minst partiledaren Jimmie Åkesson, rapporterar Expressen.

“Äcklar mig”

– Det här äcklar mig på riktigt. Propaganda riktad till skolbarn hör hemma i diktaturer, framhäver Jimmie Åkesson på Twitter.

Kräver förklaring

Partiledaren tillägger att SD kommer att utkräva svar från Skolverket.

– Varför svenska barn påtvingas politisk indoktrinering i skolan är en fråga som kräver en omedelbar förklaring. Vi kommer att kalla Skolverkets generaldirektör till utbildningsutskottet, meddelar Jimmie Åkesson.

Insinuerar att SD är nazister

En annan sverigedemokrat tillika ledamot i utbildningsutskottet, Patrick Reslow, menar att frågan insinuerar att SD är nazister.

– Hela syftet med den här frågan är att koppla samman Sverigedemokraterna, 30-tal och Tyskland. Jag utgår från att eleverna i årskurs nio vet vad Tysklands 30-tal är för något. Det här är helt oanständigt, säger han till Expressen.

Skolverket bekräftar

Skolverkets enhetschef för nationella prov, Anders Boman, bekräftar att frågan har förkommit men säger även att den borde ha formulerats om då den kan missförstås. 

Enligt honom är frågan ett påstående där politiker använder sig av historia genom retorik och att kunskapskravet handlar om att förstå historia i det aktuella fallet.

“Kan missförstås”

– Jag beklagar att det kan missförstås att Skolverket gör den här kopplingen. Men om man skulle se hela uppgiften, blir det tydligt att motsvarande påståenden görs om andra politiska partier, säger Boman till Dagens Nyheter.

Skolverkschefen vill dock inte berätta om Tyskland är rätt svar på frågan. Han säger också att det finns andra frågor av liknande karaktär där Vänsterpartiet kopplas till Sovjetunionen.

Spred sekretessbelagd fråga

Sverigedemokraterna får samtidigt kritik för att ha spridit en bild på frågan på sociala medier. Skolverkets nationella prov är nämligen sekretessbelagda i flera år efter användning.

– Det strider mot våra föreskrifter att dela eller publicera delar av ett prov, säger Boman till DN.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen