Jimmie Åkesson rasar

2024 05 14

TV4:s Kalla fakta har avslöjat att Sverigedemokraterna driver minst 23 anonyma konton på Tiktok, Youtube, Instagram och Facebook.

Kontona styrs av anställda på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning, men det framgår inte att SD ligger bakom materialet.

SD-medarbetarnas uppgift är att massproducera innehåll som anses gynna Sverigedemokraterna. En stor del av materialet utgörs av smutskastning av invandrare och politiker från andra partier.

Statsminister Ulf Kristersson (M) kallar uppgifterna för ”mycket allvarliga”.

– SD måste fullt ut svara på alla frågor. De förefaller ha allvarliga problem på sin kommunikationsavdelning. De måste svara och reda ut detta. Jag är fullständigt mot smutskastning och trollkonton, säger han enligt Aftonbladet.

"Behöver städa"

En annan som reagerar är KD-ledaren Ebba Busch.

– SD behöver städa. Jimmie Åkesson behöver städa. Det är helt uppenbart, säger hon till Expressen.

Jimmie Åkesson svarar

Nu svarar Jimmie Åkesson på kritiken.

I ett uttalande på SD:s Youtubekanal går han till angrepp mot Kalla faktas granskning.

– Det pågår just nu, veckorna före EU-valet, en gigantisk inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget. Syftet är att mobilisera vänsterliberala väljare och att demobilisera sverigedemokratiska väljare, hävdar Jimmie Åkesson.

SD-ledaren kopplar Kalla faktas avslöjande till att Socialdemokraterna utnämnt Sverigedemokraterna som huvudmotståndare i sin EU-valskampanj.

– De (Socialdemokraterna) får ordentligt med draghjälp av sina proxykrigare i sociala medier såväl som inom landets stora medier. Inte bara via tyckar-journalister på ledar- och kulturredaktioner, utan i sedvanlig ordning så ser vi hämningslös kampanjjournalistik på nyhetsplatser och i ett så kallat ”granskande tv-program”, säger Åkesson och riktar kraftig kritik mot Kalla faktas avslöjande.

– I stället för rent spel med politiska argument och debatt så hemfaller man åt hemmasnickrade svartmålningskampanjer, inte sällan helt utan saklig grund. Det mest flagranta exemplet är TV4:s Kalla fakta.

– Genom utstuderad manipulation, smygfilmande och extrem dramatisering så har man den senaste veckan försökt påvisa att sverigedemokrater sprider desinformation och en falsk bild av verkligheten. Det enda man har lyckats visa är hur man själva gör precis det man anklagar oss för. Det är ren desinformation som de ägnar sig åt.  

TV4-chefen svarar på angreppet 

Fredrick Malmberg, ansvarig utgivare för TV4 Nyheterna och Kalla fakta, svarar på Jimmie Åkessons utspel vid 14-tiden. 

– Jag häpnar över att en partiledare uttalar sig på det här sättet. Jimmie Åkesson väljer att gå till angrepp mot oberoende media, istället för att svara på relevanta frågor kring vår granskning, säger han enligt tv-kanalen. 

Malmberg fortsätter:

– Vi har avslöjat en trollfabrik som styrs från SD:s kommunikationsavdelning. Granskningen visar bland annat att hat och propaganda sprids från anonyma konton och riktas mot såväl oppositionen, som de egna samarbetspartierna. Det är rimligt att en folkvald politisk ledare i ett demokratiskt samhälle besvarar sakfrågorna.

Foto: Sverigedemokraterna 

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Polisen befarar tragedi i villa

2024 05 25

Polisen befarar en tragisk händelse i en villa.

En stor brand rasar i en villa i Laxå i Närke.

Det första larmet ska ha inkommit vid 14-tiden på lördagseftermiddagen.

– Det brinner i en villa i Hasselfors, uppger polisen.

– SOS-alarm meddelar att de skickar resurser till en villabrand i Hasselfors, enligt rapporten.

Brinner kraftigt

Det beskrivs som en stor brand.

– Enligt räddningstjänsten brinner det kraftigt på platsen, meddelar polisen.

Både räddningstjänst och polis har skickats till platsen.

– Polispatrull är beordrade till brandplatsen, initialt är patrullen underställd räddningsledaren, enligt polisen.

Befaras kvar i villan

I en uppdatering senare under eftermiddagen har polisen meddelat att man befarar att alla inte har lyckat sig ta sig ut ur villan.

– En person befaras kvar i den brinnande villan.

En annan person har lyckats försätta sig i säkerhet.

– En person har tagit sig ut ur villan och är fysiskt oskadd, rapporterar polisen.

Släckningsarbetet fortsätter

Räddningstjänsten fortsätter sitt arbete på platsen.

Samtidigt vidtar polisen åtgärder för att utreda vad som har hänt.

– Släckningsarbete fortsätter och polis på plats vidtar utredningsåtgärder i form av förhör med vittnen, enligt polisen.

Villan är övertänd, uppger polisen, enligt TV4.

– Vi har många enheter, 13 stycken på plats och rökdykare som arbetar med släckningsarbetet, säger Jenny Holmberg, teamledare på SOS alarm, till kanalen.

Rån i Stockholm

Bland övriga polisnyheter under lördagen noteras att en turist blivit rånad i Gamla stan i Stockholm.

Enligt polisen har turisten blivit bestulen på sin klocka.

– En okänd man har sparkat till en turist på Västerlånggatan och sedan sprungit från platsen med turistens klocka. Polisen tar upp en anmälan om rån. Trots sökande är gärningsmännen ännu inte anträffad, meddelar polisen.

Arkivfoto: Västragötalandsregionen EngFoto

Text: Redaktionen