Jimmie Åkesson (SD) pressar regeringen på tre saker

2023 04 27

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har framför allt tre frågor på agendan framöver.

Slopad reduktionsplikt.

Stoppad vindkraft.

Den mest restriktiva invandringen i hela EU inom fyra år.

Det är tre mål som Jimmie Åkesson har med SD:s inflytande i svensk politik.

– Jag är frustrerad över att det tar tid. Vi måste börja städa upp efter Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Fredrik Reinfeldt, säger han i en lång intervju med Aftonbladet.

"Ett viktigt vapen"

Partiledaren gör även klart att SD:s inflytande kommer öka än mer när Tidöavtalet väl är genomfört.

Att man både är en del av regeringsunderlaget och kan driva oppositionspolitik samtidigt gör att Sverigedemokraterna har en unik möjlighet att sätta press på statsminister Ulf Kristersson.

En “trumf på hand” som kan få regeringen att ändra sig i flera frågor, konstaterar Jimmie Åkesson.

– Det är ett viktigt vapen. När vi inte är överens med regeringen så säger vi “då lägger vi det här förslaget i riksdagen och då kommer sossarna rösta på det och då vinner vi”.

Vindkraft "behövs inte"

I den stora intervjun uttalar sig Jimmie Åkesson bland annat om att vindkraftverk “inte behövs”.

En hållning som flera andra högt uppsatta sverigedemokrater skyltat med i närtid.

Exempelvis har Oscar Sjöstedt, partiets ekonomisk-politiska talesperson, flaggat för att Sverige inte borde ha någon vindkraft överhuvudtaget.

– För att det är så miljöskadligt. Det saboterar för djur och människor. Folk får fysiska problem för de får nattsömnen förstörd av ljudet, uttryckte han för Svenska Dagbladet för ett par veckor sedan.

Accepterar inte

Jimmie Åkesson har tidigare klargjort att SD inte kommer att gå med på en utbyggnad av vindkraften, vilket regeringen dock ställt sig positiv till.

Åtminstone inte så länge det sker på bekostnad av mindre kärnkraft.

– Vi har upplevt en förflyttning i retoriken, men i sak ska det inte bli någon skillnad. Vi utgår från att man inte gör någon omläggning, säger Tobias Andersson, SD:s ordförande i näringsutskottet, till Dagens industri.

"Regeringens linje är solkjlar"

Ulf Kristersson och resten av regeringen har dock varit mycket tydliga när det gäller alternativen för energiproduktion.

– Regeringens linje är solklar. Vi kommer att samla ett mycket brett stöd för att bygga ny kärnkraft och vi kommer att samla ett brett stöd för att bygga mer vindkraft där den passar och fungerar, sade statsministern på en pressträff kort efter Sjöstedts uttalande.

Foto: Henrik Nyström Regeringskansliet

Text: Redaktionen