Jimmie Åkesson och SD öppen för att stödja framtida S-regering

2022 02 21

Sverigedemokraternas partiledare kan tänka sig att stödja en socialdemokratisk statsminister i framtiden.

Det beskedet ger nu SD-ledaren Jimmie Åkesson till SVT.

Regeringsfrågan

SVT ställde en fråga till Jimmie Åkesson som gällde den heta regeringsfrågan och hur Sverigedemokraterna ställer sig till de sju andra partierna kopplat till den frågan.

Jimmie Åkesson (SD) framhöll då att han ser Moderaterna som det bästa regeringspartiet av de andra partierna, rapporterar SVT.

Mittemellan

Han fick sedan frågor kring olika möjliga regeringskonstellationer.

– Vad är bäst för oss och hur får vi bäst utväxling för våra krav kring vår politik? Är det att ingå i en regering, att vara stödparti eller är att det att någon annan får bilda en regering och vi kan vara mittemellan, säger Jimmie Åkesson, uppger SVT.

Stödja S-statsminister

Sverigedemokraternas partiledare får sedan en rak fråga om SD:s möjligheter att stödja en statsminister från Socialdemokraterna.

– Långsiktigt utesluter jag ingenting, svarar Jimmie Åkesson (SD) på frågan.

Nog osannolikt på kort sikt

Han ser dock inte ett SD-stöd till en socialdemokratiskt ledd regering som ett troligt scenario på kort sikt.

– Just nu har jag väldigt svårt att se det, på kort sikt skulle jag nog säga att det är osannolikt men långsiktigt så utesluter jag ingenting, säger Jimmie Åkesson till SVT.

Moderaterna och KD

I nuläget har Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna formerat sig som ett väntat gemensamt regeringsalternativ. Moderaterna och Kristdemokraterna är tydliga med att de vill bilda regering tillsammans och de vill ha ett samarbete med Sverigedemokraterna.

De vill dock inte att SD ingår i själva regeringen. Ebba Busch har även signalerat att KD inte heller vill ha med Liberalerna i regeringen.

ANALYS

För flera år sedan tog jag upp i TV-rutan att vi i framtiden sannolikt kommer att se att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna kommer att kunna samarbeta och till och med göra upp i stora frågor inklusive samarbeta i regeringsläge.

Nya Zeeland intressant exempel

I till exempel Nya Zeeland har Socialdemokraterna styrt tillsammans med högernationalistiska New Zeeland First. I Sverige ligger en sådan möjlighet dock ett antal år framåt i tiden men det kan även komma snabbare än väntat.

Att SD nu går till val tillsammans med M och KD i ett gemensamt regeringsunderlagsalternativ är en historisk framgång för SD som kommer att göra det mer naturligt och mindre medialt dramatiskt att liknade sker i kommande val – alldeles oavsett vilken sida som vinner valet.

Jimmie Åkesson (SD) har rätt i att det viktigaste för ett parti är att få igenom sin politik och att kunna göra upp med båda sidor i politiken är en mycket stor fördel när det gäller att få utväxling och genomslag för så mycket som möjligt av sin politik.

Foto: Sverigedemokraterna

Text: Redaktionen