Jimmie Åkesson mycket upprörd – vädjar till övriga partiledare

2023 09 01

Igår meddelade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att han tackar nej till Nobelfesten.

– Tyvärr är jag upptagen den dagen, uttryckte han på Facebook.

På fredagskvällen utvecklar partiledaren sitt resonemang och vad som ligger bakom att han inte vill gå på den, av många ansedda, mest prestigefulla festen i Sverige.

"Struntar fullkomligt"

Inledningsvis skriver Jimmie Åkesson att hans spontana reaktion på att Nobelstiftelsen ändrat sin praxis gällande sina inbjudningar “inte gör sig särskilt väl i text”.

Han syftar bland annat på att företrädare för Ryssland, Belarus och Iran bjudits in.

– För att vara tydlig, jag struntar fullkomligt i er “fest” och avser inte att någonsin, oavsett omständigheter, bevista denna, framhåller Åkesson på sociala medier.

"Fientligt"

Jimmie Åkesson skriver vidare att han upplever att han “bjudits in med armbågen på ett direkt fientligt sätt”, men att det inte är den enda anledningen till att han tackar nej.

– Jag går mycket hellre på en riktig fest, eller för den delen gör något helt annat, egentligen vad som helst.

Skarp uppmaning

Partiledaren skickar också en skarp passning till sina partiledarkollegor i riksdagen.

– Jag uppmanar även de anständiga människor från andra partier, som kanske tycker att Nobelfesten låter som en trevlig tillställning att vara på, att tänka om.

– Anständiga svenska politiker med någon som helst demokratisk moralisk kompass festar inte med representanter från Ryssland, Belarus och Iran. Punkt.

Fyra andra partiledare bojkottar

Tidigare idag har Nooshi Dadgostar (V), Muharrem Demirok (C), Johan Pehrson (L) och Märta Stenevi (MP) meddelat att de valt att bojkotta Nobelfesten med anledning av att Ryssland tillåts närvara vid prisceremonin.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har inte gett besked, men överväger att hoppa över tillställningen.

– Jag ber om att få återkomma i den här frågan, sade han till Svenska Dagbladet idag.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har meddelat nyhetsbyrån TT att hon planerar att gå på festen, med motiveringen att det är Nobelstiftelsen som bestämmer vem som bjuds in.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen