Jimmie Åkesson ger besked om Danmarks nya linje

2021 11 09

– Danmark gör rätt!

Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson som nu ger besked om vad han anser om Socialdemokraterna i Danmarks förslag om att ta emot noll flyktingar och flytta hela processen med asylmottagning till Afrika, vilket fick ett ja vid omröstningen i Danmarks parlament häromdagen.

– Danmark gör rätt när de flyttar asylprocessen till just närområdet, säger Jimmie (SD).

– Det är själva poängen, att asylinvandring till Sverige och Europa inte ens på marginalen förändrar situationen för världens 60-70 miljoner flyktingar. Hjälp i närområdet - där den stora merparten befinner sig - är den humana och effektiva flyktingpolitiken, säger Jimmie.

Löfven kanske lär sig

SD vill nu införa ett liknande upplägg i Sverige.

– Det är ett mycket välkommet förslag. Förhoppningsvis kan Stefan Löfven lära sig något av de danska Socialdemokraterna när det kommer till en ansvarsfull invandringspolitik, även om det nog är att hoppas på för mycket, säger Jimmie (SD) till Aftonbladet.

Moderaterna om Danmark

Även Moderaterna uttrycker sig i dansk-positiv riktning ikväll då M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard säger till Aftonbladet att M delar Danmarks ”problembeskrivning och brister i dagens asylsystem”.

– För att möjliggöra integration av de som beviljats skydd måste den asylrelaterade invandring vara mycket låg en lång tid framöver, säger hon till tidningen samtidigt som hon uppger att Sverige saknar Danmarks juridiska EU-undantag vilket försvårar om Sveriges skulle välja samma väg.

ANALYS

Det danska beslutet om att ta emot noll flyktingar genom att flytta asylmottagningen till Afrika lär bli en het potatis i svensk politik – en potatis som ger ett lyft till SD. Partiet som vill ta efter Danmark lär gynnas både av att det fattats av ett så närliggande land som Danmark och att det fattats av ett så etablerat och stort parti som Socialdemokraterna och inte något smalare anti-islamistiskt parti eller dylikt på yttersta högerkanten.

[yop_poll id="172"]