Jimmie Åkesson bekräftar – SD kommer agera

2024 05 17

Sverigedemokraterna kommer att anmäla TV4.

Den senaste tidens uppmärksammade granskning från TV4 angående så kallade trollfabriker hos Sverigedemokraterna har lett till stor debatt.

Sverigedemokraterna har slagit tillbaka mot anklagelserna, och nu bekräftar partiledare Jimmie Åkesson att man kommer att anmäla TV4.

Det skriver han i en debattartikel i Aftonbladet.

“Böjer mig inte”

Partiledaren framhåller att han tar till sig relevant kritik.

– Men jag böjer mig inte för grundlösa, vilseledande och osakliga drev, baserade på rent hittepå, meddelar han i tidningen.

Kommer att anmäla

Åkesson menar vidare att Sverigedemokraterna inte sprider felaktig information och att man inte bedriver några trollfabriker.

Därtill bekräftar han att man nu kommer att anmäla TV4.

– Sverigedemokraterna kommer, precis som Myndigheten för psykologiskt försvar, att anmäla TV4 till relevanta instanser. Är det någon i denna soppa som har spridit desinformation så är det Kalla fakta och deras kompisar inom media och politik. Jag kan inte se det på något annat sätt.

Använt dold kamera

Det är med hjälp av dold kamera som Kalla fakta har arbetat.

– Kalla fakta har identifierat 23 konton som drivs från SD:s kommunikationsavdelning utan att det framgår. På insidan av partiet nämns även siffrorna 50, 70 och 100 konton, men kontonas namn diskuteras i regel inte öppet och det exakta antalet är därför okänt för Kalla fakta, framhåller TV4.

Stor debatt

Granskningen har lett till en mycket stor debatt och flera politiska aktörer, däribland riksdagens partiledare, har kommenterat saken.

En som har uttryckt sina tankar är oppositionsledaren Magdalena Andersson (S).

– Avslöjandet om SD:s trollfabrik ska inte reduceras till en fråga om smutskastning av partier. Det är en säkerhetsfråga. En fråga om att säkra valet från otillbörlig påverkan, framhåller Andersson via sociala medier.

– Syftet med trollfabriker är att med fejkkonton manipulera det politiska samtalet, sprida hot och hat för att skapa splittring och ytterst påverka val.

Foto: N. Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Svenskar kan avrådas från att äta populär maträtt

2024 05 26

En populär maträtt kan vara farligare än man tidigare trott.

Många svenskar älskar att äta fisk.

Om man dessutom har fångat fisken själv, i någon av våra många svenska insjöar, så kan det kännas extra lyxigt.

Men frågan är hur nyttigt det egentligen är.

Många sjöar och vattendrag är förorenade av PFAS, rapporterar TV4.

Och när mängden PFAS i fisken analyseras så kan det leda till förändrade rekommendationer avseende konsumtionen.

Väntar på analyssvar

En sådan analys ska nu göras i Finjasjön i Hässleholm.

Där ska man analysera mört, abborre, braxen, gös och gädda, för att ta reda på hur mycket PFAS som finns i fisken.

– När man har fått analyssvaren får man ta ställning till om man ska äta fisken en gång om året, en gång i veckan eller aldrig, säger Mats Bengtsson, som ansvarar för att samla in fiskexemplaren, till kanalen.

Misstanken om höga halter av PFAS gäller många svenska sjöar och vattendrag.

– Det finns tyvärr ingen heltäckande bild över hur det ser ut i sjöar i Sverige för det är många olika aktörer som är involverade i den här provtagningen som görs, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket i Uppsala, till kanalen.

Bör kontakta kommunen

Men i takt med att analyser görs och kunskapen ökar kan alltså kostråd och rekommendationer komma att förändras.

När resultaten från analysen i Hässleholm blir klara så kommer de att diskuteras med Livsmedelsverket.

Den som regelbundet vill äta egenfiskad fisk bör vända sig till kommunen där sjön ligger för att ta reda på om PFAS-analyser har gjorts och vilka rekommendationer som gäller.

Dåligt för barn och gravida

PFAS är ett samlingsnamn för tusentals industriellt framställda kemikalier som finns på många ställen i naturen.

– Om man får i sig PFAS under lång tid skulle det kunna påverka hälsan. Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av dessa ämnen, framför allt innan man får barn, uppger Livsmedelsverket på sin hemsida.

Det är troligt att foster, spädbarn och barn är extra känsliga för PFAS.

Foto: S. Seitamaa

Text: Redaktionen


Fyra Natoländer ger besked – då går vi in i kriget

2024 05 27

Fyra Natoländer är beredda att skicka soldater till Ukraina, oavsett om försvarsalliansens övriga medlemmar motsätter sig ett sådant beslut.

Det rapporterar den tyska tidningen Der Spiegel.

Enligt tidningen planerar de baltiska länderna och Polen att skicka trupper till Ukraina om Ryssland når ”betydande framgångar” på slagfältet.

Parlamentsledamöter från de baltiska länderna ska ha meddelat tyska representanter om planen under ett möte i Estlands huvudstad Talinn.

Budskapet till de tyska tjänstemännen var följande, enligt Der Spiegel:

– Om Ryssland gör märkbara framsteg i östra Ukraina kommer deras regeringar och Polen att skicka trupper till konfliktzonen innan Ryssland hinner reagera och omgruppera nya soldater till gränsen.

Vidare uppger tidningen att de baltiska länderna kritiserat Tysklands beslut att förbjuda Ukraina från att använda tyska vapen i attacker mot mål på ryskt territorium.  

– Att visa återhållsamhet mot Ryssland kommer slå tillbaka och i stället leda till en eskalering av kriget, uppges tjänstemännen ha utryckt.

Presidenten bekräftar

Estlands president Alar Karis bekräftar uppgifterna. På en pressträff med sin finländske motsvarighet Alexander Stubb konstaterar Karis att det pågår diskussion om att skicka soldater till Ukraina.

– Vi måste fortsätta diskussionen. I nuläget vill Ukraina ha mer vapen, inte soldater, säger han enligt Hufvudstadsbladet.

Alexander Stubb är mer återhållsam. Presidenten meddelar att Finland, i likhet med Sverige, inte planerar att skicka soldater till Ukraina.

– Fokus ska vara på att alla västländer stödjer Ukraina både ekonomiskt och militärt, säger Stubb enligt tidningen.  

Högljudda kritiker

Liksom Ukraina var de baltiska staterna – Estland, Lettland och Litauen – tidigare en del av Sovjetunionen. Det finns en oro hos länderna att de kan stå på tur om Ryssland lyckas besegra Ukraina. 

Under den ryska invasionen har Estland, Lettland och Litauen upprepade gånger krävt att Nato ska intensifiera insatsen i Ukraina. Tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron har baltstaterna betonat att de inte utesluter att skicka soldater till Ukraina.

Det är oklart vilken roll trupperna kan få om de skickas till krigszonen. Troligtvis skulle de fylla icke-stridande roller, vilket skulle frigöra fler ukrainska soldater till frontlinjen.

Foto: Nato

Text: Redaktionen