Jimmie Åkesson går till hårt angrepp – kräver förklaring

2024 02 09

Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj har återigen hamnat i blickfånget.

S-ledamoten har tidigare uppmärksammats för hans medverkan på den Europeiska palestinska konferensen i Malmö. Tillställningens ordförande Amin Abu Rashid har pekats ut som en ledarfigur för terrorstämplade Hamas och Jamal El-Haj sågs omfamna honom på scenen.

– Jag tycker den är besvärande, jag tycker inte om den.  Jag tycker att man borde ha avstått från den här konferensen och det var också partiets uppfattning, sa Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg till SVT när han ombads att kommentera kramen.

Uppgifter: Försökte påverka asylärende

Nu uppmärksammas Jamal El-Haj återigen för ett kontroversiellt agerande. År 2017 uppges riksdagsledamoten ha ringt Migrationsverket för att lämna ett vittnesmål om en egyptisk iman som sökte asyl i Sverige.

Det uppger journalisten Sofie Löwenmark i en artikel i Expressen.  

Enligt Löwenmark ska El-Haj lovordat imanen i samtalet med myndigheten och sagt att ”det skulle vara av stor betydelse för Sverige om imamen fick lov att stanna här”.

Ett kontroversiellt ställningstagande, enligt Löwenmark.

Hon uppger att den egyptiske imanen har föreläst i en extremistkopplad moské i Skåne tillsammans med två salafistpredikanter. En av dem ska senare ha pekats ut som ett hot mot Sveriges säkerhet. Imanen uppges även ha delat inlägg från terrorstämplade muslimska brödraskapet och hyllat rörelsens andliga ledare al-Qaradawi.

– al-Qaradawi legitimerade självmordsbombningar mot israelisk civilbefolkning, har beskrivit Förintelsen som ett gudomligt straff mot judar och gav sitt personliga stöd till män som slår sina ”olydiga” fruar, skriver Sofie Löwenmark.

Svarar på avslöjandet

Jamal El-Haj har kommenterat uppgifterna.

I ett mejl uppger S-ledamoten att han ”var ny i riksdagen” och att han i dag skulle ”gjort annorlunda”.

– Mitt enda syfte med samtalet var att tillföra information som jag trodde var relevant och samhällsnyttigt.

– Jag vet att personen som ansökan gällde har gjort mycket nytta för samhället under denna tid, men mitt val att ge information om honom var likväl fel, framhåller han till Expressen.

SD-ledaren går till angrepp

En annan som reagerar på artikeln är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Han väljer att gå till hårt angrepp mot Socialdemokraterna.

– Varför får El-Haj vara kvar? Har Hamas hållhakar på den socialdemokratiska ledningen? Vill Socialdemokraterna framöver vara ett parti för Sverige och svenskarna, eller ett parti för splittring och islamisering?

– Det är nämligen inte möjligt att vara båda. Man måste välja. Magdalena Anderssons behöver förklara sig innan debatten med Socialdemokraterna kan handla om något annat än dessa ständiga kopplingar till terror och antisemitism, skriver Åkesson i ett inlägg på X.

Partisekreteraren om förtroendet: "Avgörs lokalt" 

Socialdemokraterna har inte kommenterat uppgifterna om El-Hajs samtal. 

För några veckor sedan ville partisekreterare Tobias Baudin (S) inte svara på om han har förtroende för El-Haj som företrädare för Socialdemokraterna.

– Förtroendet som riksdagsledamot och om han ska nomineras i nästa val, det avgörs lokalt, av partidistriktet i Skåne. Det är klart att vad man gör och säger, och det gäller för alla, påverkar möjligheten att få nya förtroenden, sa han till SvD

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 25

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Oväntat bakslag för Aleksandr Lukasjenko

2024 02 25

En belarusisk oppositionspolitiker säger sig ha lyckats med en tung aktion inför valet.

På söndagen kommer den belarusiska befolkningen ta sig till valurnorna i vad bedömare beskriver som ett kontrollerat och odemokratiskt val.

Aleksandr Lukasjenko kommer med största sannolikhet att sitta kvar på sin post, men har fått känna av ett oväntat bakslag i helgen.

Oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja har nämligen lyckats få ut ett regimkritiskt budskap på 2 000 skärmar i offentliga miljöer i landet.

Det framhåller hon via X, tidigare Twitter.

Före detta anställda

På skärmar runt om i landet menar Tichanovskaja att kritik mot Lukasjenkos regim framhölls.

Detta med hjälp av före detta poliser och säkerhetsanställda som vill motverka regimen.

– Idag visades mitt tal till det belarusiska folket om årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina och Lukasjenkos falska val på 2 000 skärmar i offentliga utrymmen över hela Belarus. Denna aktion organiserades av BELPOL, en koalition av före detta polis- och säkerhetsstyrkor, meddelar Tichanovskaja.

Fortsatt kritik

Oppositionspolitikern fortsätter via sociala medier att kritisera förutsättningarna för dagens val.

– Den belarusiska regimens så kallade val idag misslyckas med att uppfylla demokratiska standarder, de liknar mer en militär operation mot sina egna medborgare, konstitutionen och sunt förnuft. Jag uppmanar folket och det internationella samfundet att kategoriskt förkasta denna bluff.

Fördömande från EU

EU-toppen Josep Borrell har fördömt vad som beskrivs som “den senaste vågen av förtryck” i landet.

Detta i samband med gripanden som skett i anslutning till valet.

– Lukasjenkos regim fortsätter sin bedrövliga taktik av skrämsel och förtryck mot sina kritiker och potentiella politiska motståndare inför "valet" i februari, menar Borrell enligt Financial Times.

“Möts av maskingevär”

Pavel Slukin, skribent för en tankesmedja, beskriver tydligt hur situationen fortgår i landet.

– När belarusier utövar sina politiska eller medborgerliga rättigheter riskerar de att ta emot objudna gäster med maskingevär i sina hem.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen