Jens Stoltenberg riktar skarpa krav mot Sverige

2024 04 06

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer med tydliga krav på Sverige.

Sveriges inträde i Nato kommer att kräva mycket av landet.

Inte bara i termer av militär upprustning.

Det understryker nu Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Sverige måste investera inom flera områden för att nå Natos krav.

Utveckla sjukvården

Ett av dessa områden är sjukvården.

– Sverige är ett land som har ett väl utvecklat sjukvårdssystem, men även ett land med väl utvecklat sjukvårdssystem kan öka kapaciteten och öka förmågan till samarbete i en krissituation, säger Stoltenberg till SR.

Sjukvården är viktig bland annat för att Sverige ska kunna ta emot sårade i händelse av ett krig i Baltikum, rapporterar radiokanalen.

Investera i infrastruktur

Men det handlar också om andra saker än sjukvården, tillägger Stoltenberg.

Ett Natoland måste vara starkt rustat för att kunna klara krissituationer.

Därför måste man göra stora satsningar inom exempelvis beredskap och samordning.

En annan sak som Stoltenberg lyfter fram som väldigt viktig är infrastrukturen.

– Det måste investeras mer i infrastruktur, både militär och civil, för att framföra saker. Det gäller ju i hela Norden, eftersom Norden ses som ett operationsområde, förklarar Jens Stoltenberg i Ekots lördagsintervju.

Nämner Malmbanan

Sverige måste med andra ord investera i vägar och järnvägar för att nå Natos krav.

Stoltenberg lyfter bland annat upp Malmbanan som en viktig linje för förbindelse, enligt radiokanalen.

Just Malmbanan, som går mellan Narvik och Luleå, har tidigare uppmärksammats på grund av två urspårningar som har inträffat där på senare tid.

Två urspårningar

I december skedde en urspårning som orsakade ett 65 dagar långt stopp i trafiken, rapporterade SVT.

Och i slutet av februari skedde ytterligare en urspårning, som orsakade ett 12 dagar långt stopp.

Företag har i skrivelser till regeringen krävt krafttag mot den ”usla” banan, enligt kanalen.

Regeringen har också meddelat att åtgärder för banan ska skyndas på.

– Det här är en mycket viktig infrastruktur för hela Sverige, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) till kanalen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen