Jättevanligt livsmedel rasar i försäljning
2024 12 11
Svenska folket har halverat sin mjölkkonsumtion.
Det framgår när Jordbruksverket nu publicerar sin årliga officiella statistik över livsmedelskonsumtionen i Sverige.
Siffrorna är tydliga.
De senaste åren har det pågått något av ett ras inom mjölkförsäljningen.
– Statistiken visar bland annat att konsumtionen av konsumtionsmjölk, det vill säga mjölk som säljs till konsument istället för att användas till andra mejeriprodukter, har mer än halverats sedan 1980, framhåller myndigheten.
– Från 162 liter per person och år 1980, till 61 liter per person och år 2023, framhåller myndigheten.
Nedgången fortsätter
De två senaste åren har nedgången fortsatt.
År 2023, det senaste uppmätta året, sjönk försäljningen ytterligare med 1,6 liter per person jämfört med 2022.
Däremot finns det andra livsmedel som ökar kraftigt.
Kyckling är ett sådant exempel.
– Totalkonsumtionen av fjäderfäkött har ökat och mer än fyrdubblats sedan 1980 och låg år 2023 på 23 kilo per person och år. Under samma tid har den totala konsumtionen av kött ökat med 24 procent till 79 kilo per person och år, förklarar Jordbruksverket och tillägger:
– Det har dock skett en minskning de senaste åren och jämfört med 2022 är fjäderfäkött det enda köttslag där konsumtionen ökat istället för minskat.
Choklad ökar kraftigt
Ett annat livsmedel vars konsumtion ökat ordentligt sedan 1980 är choklad och konfektyrvaror.
Kategorin har ökat med 67 procent och ligger år 2023 på 16 kilo per person år, vilket är samma som föregående år.
Detta trots att choklad de senaste åren blivit betydligt dyrare.
– Vad jag kan säga är att världsmarknadspriset på kakao som råvara på grund av dåliga skördar har stigit kraftigt under det senaste året, sade Magnus Törnblom, presschef Axfood, till SVT i somras.
Proteinet har stannat av
Jordbruksverket har även granskat näringsinnehållet i konsumerade livsmedel.
Sedan 1980 har energitillförseln från protein ökat, men stannat av de senaste åren.
Av energitillförseln år 2023 kom
- 31 % från bröd och spannmålsprodukter
- 21 % från socker, sirap, choklad- och konfektyrvaror, glass, malt- och läskedrycker med mera
- 20 % från mjölk, mjölkprodukter, ägg och matfett
- 11 % från kött och köttvaror.
Källa: Jordbruksverket
Foto: Mårten Ryner, Axfood
Text: Redaktionen