Jättevanlig tv-tjänst kan förbjudas

2025 01 24

Mer än en halv miljon svenskar kan snart behöva byta tv-tjänst.

Saken gäller prenumerationer på olagliga så kallade ip-tv-abonnemang – det vill säga att man betalar för stulet tv-innehåll till ett lägre pris än vad det hade kostat att beställa direkt från bolagen.

Hittills har prenumeranterna befunnit sig i en juridisk gråzon där lagstiftningen inte kommer åt de betalande kunderna.

Nu har regeringen fått nog.

Ett förbud mot ip-tv ska nu utredas.

– Illegal ip-tv innebär rent konkret att aktörer stjäl tillgång till bland annat filmer och serier utan att betala för vare sig sändningsrätt, upphovsrätt eller varumärkesrätt. Det får negativa konsekvenser för såväl film- och tv-branschen som den enskilda upphovsmannen, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

– Vi vill därför att Filmutredningen tittar närmare på hur vi kan komma till rätta med det här problemet.

"Frestande för många"

Socialminister Jakob Forssmed (KD) pekar på att de illegala strömningstjänsterna inte minst blivit ett stort problem inom idrotten.

– Det är frestande för många att betala för abonnemang som har ett pris långt under marknadspriset i stället för att betala fullt pris, säger han i en kommentar.

– Det många inte tänker på är hur det skadar idrottsrörelsen då det leder till inkomstbortfall för förbund och föreningar. Utredningens arbete kan bidra till att motverka detta.

Ska se över förbud

Utredaren ska nu få uppdraget att hur innehållet i ip-tv distribueras och analysera hur det påverkar den svenska film- och tv-branschen.

Dessutom ska utredaren se över vilket behov som finns för ett förbud för privatpersoner att ta emot den här typen av tv-tjänster.

– Och föreslå hur ett förbud bör utformas, samt vid behov föreslå andra åtgärder för att motverka distributionen, framhåller Kulturdepartementet.

Strömmer: Har upptäckts för få fall

Nordic Content Protection, en skandinavisk samarbetsorganisation bildad av tv-industrin, har tidigare uppmanat att ändra lagen för att kunna bötfälla även kunder, och regeringen har tidigare sagt att det tids nog kan bli aktuellt.

– Det upptäcks i för få fall, lagförs i för få fall. Vi vill få upp trycket där i första hand och sedan får vi återkomma till dem som använder de här produkterna och tjänsterna, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TV4 i somras.

Foto: G. Carstens-Peters

Text: Redaktionen


JUST NU: Politiker skadad i ryskt anfall

2025 07 16

En lettisk borgmästare har skadats i en rysk attack.

Egils Helmanis, borgmästare i lettiska Ogre, har skadats efter en rysk attack under ett pågående hjälpuppdrag i Ukraina. Detta enligt rapporter till Kyiv Independent.

– Enligt uppgifter inträffade en attack under natten, där borgmästaren skadades, säger Patriks Griva, talesperson för kommunen Ogre, till den lettiska public service-kanalen LSM.

Humanitärt uppdrag nära fronten

Egils Helmanis befann sig i Ukraina för att överlämna fordon och annan hjälp till de ukrainska väpnade styrkorna när han träffades.

– Dessa resor har varit en återkommande del av borgmästarens agenda sedan 2022, säger Patriks Griva vidare, till LSM.

Vid det aktuella tillfället levererades omkring 20 fordon – en del av en långvarig solidaritetsinsats från staden.

Stabil efter attacken

Enligt ukrainska källor ska Helmanis nu vara vid medvetande och i stabilt tillstånd. Hans närvaro nära frontlinjen har blivit något av ett kännetecken – med återkommande rapporter och bilder på sociala medier från riskfyllda zoner.

– Sedan den fullskaliga invasionen har ett betydande antal fordon skänkts och levererats varannan till var tredje månad, säger Griva vidare.

Lettlands stöd till Ukraina växer

Staden Ogre, hem för omkring 22 700 invånare, ligger strax öster om huvudstaden Riga. Lettland, som tillhör både EU och NATO, har länge varit en stark förespråkare för skärpta åtgärder mot Ryssland och utökat bistånd till Ukraina, såväl inom det militära som det humanitära området.

Bara i år har landet levererat 1 500 drönare och lovat att årligen avsätta motsvarande 0,25 procent av BNP till militärt stöd.

Tidigare attacker mot internationella aktörer

Det är inte första gången utländska aktörer i Ukraina blivit träffade i ryska anfall. I augusti 2024 dödades en brittisk Reuters-journalist i en rysk attack mot Kramatorsk, där även den polska journalisten Monika Andruszewska skadades.

Nyligen skadades även den polska ambassadens konsulära avdelning i Kyiv i ett ryskt anfall.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Fullständigt kaos på Ibiza – riskerar livsfarlig kollaps

2025 07 16

Akutsjukvården på den populära semesterön Ibiza riskerar att kollapsa.

Ön är känd för sitt pulserande nattliv som lockar festsugna turister från hela Europa.

Men festerna har en baksida.

Turisternas konsumtion av alkohol och droger har lett till att öns sjukvård håller på att kollapsa.

Ibizas ambulanstjänst översköljs av larmsamtal från berusade turister, rapporterar New York Times.

– Ibland blir vi kallade till samma nattklubb tre eller fyra gånger på en kväll, säger José Manuel Maroto, ordförande för ambulanssjukvårdarnas fackförbund (USAE), till tidningen.

Tredjedel av utryckningarna

Enligt ambulansfacket går en tredjedel av utryckningarna till nattklubbar. Till största del handlar det om drogrelaterade larm – ofta är det utländska turister som behöver hjälp.

Nu varnar USAE för att akutsjukvården riskerar att kollapsa. Fackförbundet uppmanar nattklubbarna att anlita privata ambulanstjänster.

– Det är otänkbart att företag med en inkomst på miljontals euro per år inte kan tillhandahålla denna tjänst, säger José Manuel Maroto till tidningen elDiario.

– Klubbarna är skyldiga att anställa sjuksköterskor och annan vårdpersonal men inte ambulanser. Nu står lokalbefolkningen för kostnaden. Det är orättvist att öns 161 000 invånare ska få sämre vård på grund av 3,6 miljoner turister.

”Har inte tid att dricka kaffe”

Ambulanspersonalen på Ibiza vittnar om hektiska arbetsförhållanden.

– Det finns dagar då vi är så upptagna att vi knappt har tid att äta eller ta en kopp kaffe, säger ambulanssjukvårdaren Pablo Roig till New York Times.

Enligt ambulanspersonalen tar ett typiskt drogrelaterat samtal mellan en timme och en och en halv timme att hantera. Eftersom bara åtta utryckningsfordon är i tjänst nattetid leder det till längre väntetider för både turister och öbor som behöver akut hjälp.

LÄS MER: Svensk familj åkte till Thailand – kan tvingas böta 100 000

Foto: M. Adame

Text: Redaktionen