Jättesmäll för Sverige – Trump har bestämt sig
2025 07 16
USA:s president Donald Trump kommer att införa tullar på läkemedel.
Enligt Trump kommer strafftullarna på läkemedel att träda i kraft i slutet av juli.
– Vi kommer att börja med en låg tull och ge läkemedelsföretagen ett år på sig att förbereda sig. Sedan kommer vi införa en mycket hög tull, säger presidenten enligt Bloomberg.
Tung smäll för Sverige
Trumps nya tullar kan slå hårt mot flera svenska regioner, som har en stor exportvolym av läkemedel till USA.
Enligt en undersökning från Länsförsäkringar är Uppsala län särskilt sårbart.
– Uppsalas betydande export till USA, framför allt inom läkemedelssektorn, innebär att införandet av höga tullar kan minska efterfrågan kraftigt, vilket riskerar att påverka både sysselsättning och investeringar i regionen, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.
Stråberg framhåller att läkemedelsbranschen är extra känslig för handelsbarriärer på grund av intensiva globala konkurrensförhållanden och komplexa produktions- och distributionskedjor.
– Läkemedelsindustrin kännetecknas av omfattande investeringar i forskning och utveckling, samt regulatoriska krav som gör snabba omställningar svåra. Höga tullar kan snabbt leda till minskad konkurrenskraft och påverka investeringarna negativt, vilket i sin tur kan leda till färre arbetstillfällen i regionen, säger Alexandra Stråberg.
LÄS MER: Sverige hotar Trump
Flaggar för prischock
Trump hoppas att strafftullarna ska få fler läkemedelsföretag att flytta produktionen till USA.
Branschorganisationen SwedenBIO befarar en sådan utveckling.
– På några års sikt finns det risk för att än mer produktion och forskning flyttas till USA. Sverige exporterar idag läkemedel för 150 miljarder kronor per år, och USA är vår största exportmarknad. Om mer produktion förläggs till USA drabbas svensk läkemedelsindustri och läkemedelsexport, säger Jessica Martinsson, vd för SwedenBIO.
Vidare flaggar Martinsson för att Trumps tullar kan driva upp läkemedelspriserna i Sverige.
– På kort sikt riskerar detta att drabba patienter och sjukvård eftersom det finns stor risk för kraftigt höjda priser på medicin både i Sverige, EU och i USA. Det finns också risk för ökade bristsituationer på båda sidor av Atlanten. Vi har ju idag globala leveranskedjor och precis som under pandemin kan störningar i dessa orsaka brister.
LÄS MER: Larm från Ryssland – 28 procent av en hel bransch kan gå under
Foto: Official White House Photo by Daniel Torok resp Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen