Jättesmäll för svensk vindkraft
2024 10 31
Svensk vindkraft får ta emot något av ett mardrömsbesked på onsdagsförmiddagen.
Vindkraftsbranschen blöder.
Och nu är läget värre än någonsin.
En unik granskning visar att svenska vindkraftsbolag förlorade totalt 4,6 miljarder kronor förra året – ett nytt bottenrekord.
Förlustsiffrorna innebär också att marginalen landar på -38 procent.
Det visar nya siffror från Affärsvärlden.
Skuldberget växer
Under 2022 producerade Sveriges vindkraft omkring 19 procent av Sveriges totala elproduktion.
De närmaste åren väntas utvecklingen fortsätta.
– Bedömningen är att vindkraft, på land och till havs, kommer att utgöra den största delen av den nya elproduktion som krävs för elektrifieringen av samhället, framhåller Energimyndigheten i ett uttalande.
Men den nya kartläggningen visar nu, för första gången, en mer utökad bild av hur läget ser ut.
Affärsvärlden har granskat 91 procent av vindkraften mellan 2011-2023 och kan inte konstatera något annat än att branschen blöder. Sedan 2017 har man förlorat 17,8 miljarder kronor.
Och skulderna ökar.
– I takt med att vindkraften har expanderat och förlusterna växt har också skuldsättningen ökat. Skulderna uppgick 2017 till 23,2 miljarder och landade 2023 på 82,4 miljarder kronor, uppger tidningen.
LÄS MER: Oväntad upptäckt om vindkraftverk – effekten är tvärtom
"Obefintlig lönsamhet"
Efter dagens statistiksläpp beskrivs vindkraften av tidningen som “kroniskt olönsam” eftersom den bara levererar el vid blåst – inte vid efterfrågan.
Bland annat pekas krisande Markbygden Ett ut som en av de största förlorana. Bolaget invgides för 15 år sedan utanför Piteå.
– Lönsamheten är i princip obefintlig. Frågan har aktualiserats av situationen i Markbygden, men det handlar om stora förluster även om man tittar på branschen som helhet, sade Christian Sandström, verksam som biträdande professor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, till DN redan i vintras.
Slår tillbaka: "Titta över tid"
Slutsatserna om svensk vindkraft som en olönsam affär har dock kritiserats.
Enligt branschorganisationen Svensk vindenergi måste man mäta över längre tid än i de granskningar som gjorts tidigare.
Över tid anses det fortfarande vara en god investering.
– De som äger vindkraft tittar snarare på 30 eller 35 år. Även om man gör förlust under ett antal år så behöver det inte påverka projektet sett över hela livstiden, säger Tomas Hallberg från Svensk vindenergi till DN.
Foto: N. Doherty
Text: Redaktionen