Jättesmäll för svensk vindkraft

2024 10 31

Svensk vindkraft får ta emot något av ett mardrömsbesked på onsdagsförmiddagen.

Vindkraftsbranschen blöder.

Och nu är läget värre än någonsin.

En unik granskning visar att svenska vindkraftsbolag förlorade totalt 4,6 miljarder kronor förra året – ett nytt bottenrekord.

Förlustsiffrorna innebär också att marginalen landar på -38 procent.

Det visar nya siffror från Affärsvärlden.

Skuldberget växer

Under 2022 producerade Sveriges vindkraft omkring 19 procent av Sveriges totala elproduktion.

De närmaste åren väntas utvecklingen fortsätta.

Bedömningen är att vindkraft, på land och till havs, kommer att utgöra den största delen av den nya elproduktion som krävs för elektrifieringen av samhället, framhåller Energimyndigheten i ett uttalande.

Men den nya kartläggningen visar nu, för första gången, en mer utökad bild av hur läget ser ut.

Affärsvärlden har granskat 91 procent av vindkraften mellan 2011-2023 och kan inte konstatera något annat än att branschen blöder. Sedan 2017 har man förlorat 17,8 miljarder kronor.

Och skulderna ökar.

I takt med att vindkraften har expanderat och förlusterna växt har också skuldsättningen ökat. Skulderna uppgick 2017 till 23,2 miljarder och landade 2023 på 82,4 miljarder kronor, uppger tidningen.

LÄS MER: Oväntad upptäckt om vindkraftverk – effekten är tvärtom

"Obefintlig lönsamhet"

Efter dagens statistiksläpp beskrivs vindkraften av tidningen som “kroniskt olönsam” eftersom den bara levererar el vid blåst – inte vid efterfrågan.

Bland annat pekas krisande Markbygden Ett ut som en av de största förlorana. Bolaget invgides för 15 år sedan utanför Piteå.

– Lönsamheten är i princip obefintlig. Frågan har aktualiserats av situationen i Markbygden, men det handlar om stora förluster även om man tittar på branschen som helhet, sade Christian Sandström, verksam som biträdande professor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, till DN redan i vintras.

Slår tillbaka: "Titta över tid"

Slutsatserna om svensk vindkraft som en olönsam affär har dock kritiserats.

Enligt branschorganisationen Svensk vindenergi måste man mäta över längre tid än i de granskningar som gjorts tidigare.

Över tid anses det fortfarande vara en god investering.

– De som äger vindkraft tittar snarare på 30 eller 35 år. Även om man gör förlust under ett antal år så behöver det inte påverka projektet sett över hela livstiden, säger Tomas Hallberg från Svensk vindenergi till DN.

Foto: N. Doherty

Text: Redaktionen


Elon Musk: Jakt på ”inhemska terrorister” har inletts

2025 04 02

Det stormar kring Tesla.

Efter vd:n Elon Musks intåg i politiken har flera Teslabutiker utsatts för omfattande skadegörelse. Bilar har satts i brand och Teslaförare har konfronterats på vägarna.

Nu kräver Elon Musk krafttag från amerikanska myndigheter.

– Det här är i grunden ett fall av terrorism. Det är storskalig inhemsk terrorism med syfte att skrämmas, och det skadar oskyldiga människor. Det är verkligen fruktansvärt, säger han till Fox News.

Enligt entreprenören måste personerna bakom våldsamheterna identifieras och lagföras.

– Vi måste nå människorna som organiserar och betalar för dessa attacker och protester. Det är dem vi verkligen måste gå efter. Människor som kastar molotovcocktails är fotsoldaterna, men vi måste gå efter generalerna.

Musk tillägget att den amerikanska regeringen vet vilka ledarna är.

– Presidenten har varit väldigt tydlig med att vi kommer att ge oss på dem som betalar och organiserar de våldsamma attackerna, och justitieminister Bondi har sagt samma sak. Jag tror att det är precis vad som kommer att hända.

FBI tar upp jakten

USA:s federala polismyndighet FBI hörsammar Elon Musks vädjan.

FBI-chefen Kash Patel berättar att myndigheten tillsatt en särskild arbetsgrupp som ska utreda attackerna mot Tesla.

I ett inlägg på X skriver Patel att händelserna behandlas som ”inhemsk terrorism”.

Spridit sig till Sverige

Ilskan mot Tesla noteras också i Sverige.

Återförsäljare av Tesla i Stockholm och Malmö ska ha utsatts för skadegörelse under måndagen.

Det handlar om så kallade “färgattacker”. Orange färg ska ha sprutats över Teslas skyltfönster i centrala Stockholm, och i Malmö ska en Teslabutik och flera bilar ha målats i samma färg, rapporterar TV4.

– Det verkar som att man har sprutat någon färg. Vi är där för att ta reda på omständigheterna, säger Stockholmspolisens presstalesperson Nadya Norton till DN.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: USA förbereder militärt anfall

2025 04 02

Vita huset kraftsamlar de amerikanska styrkorna i Mellanöstern.

Spänningarna mellan USA och Iran fortsätter.

Vid lunchtid svensk tid kommer uppgifter om att USA stärker militären i Mellanösternregionen för att göra sig redo att gå till attack, uppger två amerikanska tjänstemän enligt Axios.

Det sker samtidigt som USA:s president Donald Trump “seriöst överväger” ett iranskt förslag om indirekta kärnvapensamtal, erfar samma tidning.

Varnar för "bombningar som aldrig förr"

Trump har vid flera tillfällen krävt att Iran avvecklar sitt kärnvapenprogram.

Presidenten har också gjort klart att han helst ser en överenskommelse på diplomatisk väg, men har varnat för militära medel om så inte sker.

– Om Iran inte går med på ett avtal kommer det att bli bombningar. Och det kommer att bli bombningar som de aldrig har sett maken till förut, säger Trump.

Så sent som i fredags kom liknande besked från amerikanerna.

USA förstärker bland annat sin närvaro vid flygbasen Diego Garcia i Indiska oceanen, och satellitbilder har visat att basen byggs ut, vilket är ett tecken på att man förbereder storskaliga flygoperationer i regionen, enligt Newsweek.

USA har också genomfört flygattacker mot Huthirebellerna, som är nära kopplade till Iran.

Irans svar: förbereder robotar

Igår svarade Iran på de amerikanska bombhoten.

Det gjordes genom att diktaturen förberedde sina egna långdistansrobotar som enligt statskontrollerade Teheran Times ska vara “redo för avfyrning”.

– Öppnar man Pandoras ask kommer det att innebära ett högt pris för den amerikanska regeringen och dess allierade, påstås det i tidningen.

Har inga kärnvapen

Iran, en av världens mest extrema diktaturer, har ingen egen tillgång till kärnvapen – åtminstone inte ännu.

Amerikansk underrättelsetjänst bedömer nämligen att diktaturen ännu inte har påbörjat någon kärnvapenproduktion, rapporterar Fox News.

Däremot ska landet ha genomfört vissa aktiviteter som “ger bättre förutsättningar för att producera en kärnladdning”, enligt kanalen.

LÄS MER: Iran rasar mot Trump – "gör vad fan du vill"

LÄS MER: Donald Trump sätter deadline för Iran

Foto: Official White House Photo by Molly Riley

Text: Redaktionen