Jättesatsning från Ica

2023 11 22

Ica fortsätter att satsa på bolagets Ica Maxi-butiker.

Det har varit ett hektiskt år vad gäller svenska matbutiker som har fått mycket stor uppmärksamhet.

I samband med den oerhört höga inflationen som har varit så har kritiken varit stor mot flera av de ledande aktörerna, som anklagats för att ha höjt priser i onödan.

Många av matbutiksjättarna går fortsatt mycket bra, och Ica har nu för avsikt att genomföra en jättesatsning för att expandera i Sverige.

Det rapporterar Dagens industri.

Satsar på fler butiker

Nu kommer uppgifter om att Ica satsar hårt på Ica Maxi-butikerna, och att de kommer att gå på vad som beskrivs som en “gigantisk offensiv”.

Det innebär att man har för avsikt att det ska bli många fler butiker, med ett mål att nå upp till över 100 stormarknader inom några år, uppger Di som hänvisar till branschtidningen Dagligvarunytt.

Detta i ett försök att som ledande matvarukedja ta fortsatta marknadsandelar.

Omsättningen steg

Samtidigt som den nya satsningen på fler Ica Maxi-butiker har Ica även presenterat sin rapport för årets tredje kvartal.

Där framkom att omsättningen för ICA Gruppen som helhet steg, framförallt drivet av hög inflation.

Omsättningen i dagligvaruverksamheten ökade med 4,1 % jämfört med samma kvartal 2022.

“Ser effekterna”

ICA gruppens vd Nina Jönsson är mycket nöjd med utvecklingen.

– Under året har vi genomfört en rad åtgärder för att motverka kostnadsinflationen och erbjuda ännu bättre prisvärde till våra kunder. Detta ser vi nu effekterna av, förklarar hon via ett pressmeddelande.

– Volymtrenden fortsätter att förbättras under kvartalet och sammantaget har vi ett bra resultat för hela koncernen med positiv utveckling i våra verksamheter.

Branschen har nekat

I samband med inflationskrisen har kraftig kritik riktats mot Sveriges matvarubutiker.

De har anklagats för att smyghöja livsmedelspriserna mer än nödvändigt, någonting som branschorganisationen Svensk dagligvaruhandels vd Karin Brynell nekat till

– Man vill hitta en enkel lösning. Man vill inte säga att kriget i Ukraina ökar spannmålspriserna till exempel, har hon sagt till SVT.

Foto: Icagruppen, J. Gow

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen