Jättelarm om Nordea

2024 07 05

Den Nationella enheten för särskild kriminalitet (NSK), vid den danska polisen, har väckt åtal mot Nordea.

Storbanken anklagas för flera omfattande brott mot penningtvättslagen.

Det uppger NSK i ett pressmeddelande.

Åtalet omfattar ärenden som tillsammans omfattar transaktioner för drygt 26 miljarder danska kronor (cirka 40 miljarder svenska kronor).

Nordea anklagas bland annat för undermåliga kontroller av ryska kunders transaktioner.

– Enligt NSK:s uppfattning har detta skett bland annat för att Nordea inte har undersökt transaktionerna av bankens ryska kunder tillräckligt, samt att Nordea har åsidosatt varningar om transaktioner till växlingskontor i Köpenhamn, framhåller NSK.  

”Mest omfattande som vi sett”

De misstänkta brotten uppdagades 2016. Den danska finansinspektionen polisanmälde Nordea för brott mot lagen om penningtvätt.

Det var meningen att åtalet skulle upp i domstol 2019, men tidpunkten senarelades på grund av ny information.

Finansinspektionen blev varse om att storbanken misslyckats med att kontrollera ett stort antal stora ryska kunder i Nordeas Vesterport-filial, International Branch.

De nya uppgifterna gav upphov till en ny omfattande utredning om brott mot penningtvättslagen

– Åtalet i målet är det mest omfattande gällande brott mot penningtvättslagen som vi har sett inom banksektorn i Danmark. Enligt vår bedömning har Nordea brutit mot sina skyldigheter i flera fall, Det har lett till att drygt 26 miljarder kronor har strömmat genom banken, trots att det funnits misstankar om att pengarna var kopplade till penningtvätt, säger åklagare Nathalie Ghiorzi Elias.

Nordea svarar

Nordea har kommenterat åtalet.

I ett pressutskick medger storbanken att ”det tidigare har funnits brister i deras system för att bekämpa ekonomisk brottslighet”.

Nordea betonar dock att man bett om ursäkt för bristerna och att man samarbetat med danska myndigheter.

– Vi håller inte med om bedömningen av ärendet. Kärnan är att det är ett gammalt ärende, som i vissa fall går mer än tio år tillbaka i tiden, och som nu bedöms utifrån efterföljande lagstiftning, säger Nordeas chefsjurist i Danmark, Anders Holkmann Olsen.

Foto: Nordea

Text: Redaktionen


Circle K och OKQ8 slutar omedelbart – varnas av Konkurrensverket

2024 12 04

Konkurrensverket har utrett misstankar om brott mot konkurrenslagen hos tre stora drivmedelskedjor i Sverige.

Det rör sig om Cirlce K, OKQ8 och Preem och deras löpande och offentliga publicering av rekommenderade priser på bensin och diesel, som bedöms kunna vara i strid mot konkurrenslagen.

Enligt mönstret går Circle K, som är prisledande, först ut med ändringar i rekommenderade priser och listpriser på morgonen.

Inom en dryg timme följer OKQ8 och Preem efter och publicerar samma pris.

Konkurrensverket har tidigare varnat för att detta kan innebära att en kedja helt och hållet styr drivmedelspriserna i Sverige.

– Det bidrar till en mycket homogen prisbild på drivmedel över hela landet, framhöll myndigheten i oktober och syftade på Circle K.

Lovar att sluta

Efter utredningen väljer nu Cirlce K och de två andra kedjorna att upphöra med tjänsten.

Det sker frivilligt och innebär att företagen inte längre offentligt kommer att publicera rekommenderade priser på vissa drivmedel för privatkunder så som det sker idag.

Beskedet skulle kunna få följden att det blir lägre drivmedelspriser i Sverige.

– Pristransparens kan vara både positivt och negativt för konsumenterna. Beroende på hur en marknad fungerar kan företag riskera att skada konkurrensen om de prissignalerar genom att offentliggöra prishöjningar eller prisstrategier.

– Prissignalering kan under vissa förutsättningar också leda till otillåten prissamordning mellan företag och innebära högre priser för konsumenterna, säger Konkurrensverkets vikarierande generaldirektör Hanna Witt i ett uttalande.

Kan straffas med enormt vite

De tre drivmedelsföretagen åtar sig även att senarelägga publiceringen av listpriser för drivmedel riktade till företagskunder för lätt trafik, även om det fortsatt kan göras med vissa begränsningar.

Konkurrensverket är nöjd med beskedet från mackarna.

Enligt myndigheten avhjälper det konkurrensproblem som preliminärt identifierats under utredningen och godtar därmed bolagens åtaganden.

– Beslutet förenas med viten om 100 miljoner kronor för respektive bolag, som kan dömas ut om de inte efterlever sina respektive åtaganden. Åtagandena gäller i tre år. I beslutet skrivs även drivmedelsbolaget St1, som också varit part i utredningen, av från vidare utredning, framhäver Konkurrensverket.

Foto: Circle K 

Text: Redaktionen


Julprodukt på Ikea har blivit viral – nu vill alla ha den

2024 12 04

En vara i den mer juliga kategorin har orsakat uppståndelse på Ikea.

Konsumentmakten är stor hos influencers på sociala medier.

I höstas rapporterades det om kundrusning till Rusta för att köpa en dekorationslampa i form av en enhörning som hade blivit viral på Tiktok. Lågpriskedjan Normal har tagit steget längre och byggt stora delar av sina framgångar på att deras produkter marknadsförts i liknande forum.

Nu har turen kommit till Ikea.

Blivit viral: fördubblad försäljning

Det är blockljuset med namnet “Gränsskog” som börjat flöda på Instagram och Tiktok, framför allt i Danmark.

Och trenden har inte gått Ikea obemärkt förbi, skriver danska Boligmagasinet.

– Vi har faktiskt sett en fördubbling av försäljningen den senaste tiden, säger Rikke Andersen, presschef på Ikea Danmark, till tidningen.

Succén har dock låtit vänta på sig. Ikea tog nämligen in ljuset i sitt sortiment redan förra året.

Vi har haft ljuset i vårt sortiment sedan januari 2023 och började se det bli populärt på sociala medier förra året. Men det är först nu som det verkligen slår till, säger Rikke Andersen.

Säljs även i Sverige

“Gränsskog” finns förstås även i de svenska varuhusen. 

Ljuset kostar 149 kronor och karaktäriseras av sin kraftiga stomme, sina tre vekar och brinntiden på 50 timmar.

Men det är främst i våra grannländer som ljuset blivit en viral hit, då även Norge har hakat på trenden.

– Speciellt i Danmark har det tagit fart. Vi har inte märkt av den stora efterfrågan i Norge än, men den kommer nog, säger Stine Odland, kommunikationschef på Ikea Norge, till Dagbladet.

Ljuset "Gränsskog" gör galen succé i Danmark och Norge. Foto: MarcusOscarsson.se

Designern: Onödig uppståendelse

Att det är ett ljus som blir viralt vid juletid är kanske ingen överraskning. Ljusförsäljningen går generellt upp markant den här tiden på året.

Inredningsarkitekten, stylisten och designern Tone Kroken Horten är dock generellt tveksam till modeflugor som dessa.

Hon menar att uppståndelsen är onödig.

– När det gäller en del av de här sakerna går man banans, oavsett alla normer och regler. Du måste bara ha det.

Men till skillnad från andra prydnadsföremål kan designern förstå tjusningen för ljus som Gränsskog. Den har ett värde och är inte bara rent dekorativ.

– Jag älskar kubljus, och de tre vekarna ger mycket ljus. Att många vill ha det här är kanske för att det sticker ut och är lite större än andra.

LÄS MER: Kundrusning till Rusta – julprodukt har blivit viral

Foto: A. Kolmacka resp A. Piacquadio

Text: Redaktionen