Jättelarm om Nordea
2024 07 05
Den Nationella enheten för särskild kriminalitet (NSK), vid den danska polisen, har väckt åtal mot Nordea.
Storbanken anklagas för flera omfattande brott mot penningtvättslagen.
Det uppger NSK i ett pressmeddelande.
Åtalet omfattar ärenden som tillsammans omfattar transaktioner för drygt 26 miljarder danska kronor (cirka 40 miljarder svenska kronor).
Nordea anklagas bland annat för undermåliga kontroller av ryska kunders transaktioner.
– Enligt NSK:s uppfattning har detta skett bland annat för att Nordea inte har undersökt transaktionerna av bankens ryska kunder tillräckligt, samt att Nordea har åsidosatt varningar om transaktioner till växlingskontor i Köpenhamn, framhåller NSK.
”Mest omfattande som vi sett”
De misstänkta brotten uppdagades 2016. Den danska finansinspektionen polisanmälde Nordea för brott mot lagen om penningtvätt.
Det var meningen att åtalet skulle upp i domstol 2019, men tidpunkten senarelades på grund av ny information.
Finansinspektionen blev varse om att storbanken misslyckats med att kontrollera ett stort antal stora ryska kunder i Nordeas Vesterport-filial, International Branch.
De nya uppgifterna gav upphov till en ny omfattande utredning om brott mot penningtvättslagen
– Åtalet i målet är det mest omfattande gällande brott mot penningtvättslagen som vi har sett inom banksektorn i Danmark. Enligt vår bedömning har Nordea brutit mot sina skyldigheter i flera fall, Det har lett till att drygt 26 miljarder kronor har strömmat genom banken, trots att det funnits misstankar om att pengarna var kopplade till penningtvätt, säger åklagare Nathalie Ghiorzi Elias.
Nordea svarar
Nordea har kommenterat åtalet.
I ett pressutskick medger storbanken att ”det tidigare har funnits brister i deras system för att bekämpa ekonomisk brottslighet”.
Nordea betonar dock att man bett om ursäkt för bristerna och att man samarbetat med danska myndigheter.
– Vi håller inte med om bedömningen av ärendet. Kärnan är att det är ett gammalt ärende, som i vissa fall går mer än tio år tillbaka i tiden, och som nu bedöms utifrån efterföljande lagstiftning, säger Nordeas chefsjurist i Danmark, Anders Holkmann Olsen.
Foto: Nordea
Text: Redaktionen