Jättelarm om läkemedel i Sverige – ”det är skrämmande”
2025 01 29
– Vi har nått ett oacceptabelt status quo där bristen på läkemedel varken verkar bli bättre eller sämre.
Varningen kommer från Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening. Han har precis tagit del av europeiska branschorganisationen PGEU:s årliga rapport om läkemedelsbrister i Europa.
Enligt rapporten var lika många läkemedel restnoterade under 2024 som under rekordåret 2023.
Sverige är inget undantag. Svenska apotek drabbades av fler allvarliga bristsituationer än tidigare – bland annat restnoterades viktiga läkemedel som hjärt- och kärlmediciner, antibiotika och läkemedel för nervsystemet.
– Det är skrämmande att det fortsätter råda en så stor brist på viktiga läkemedel i Sverige och resten av Europa. Vi behöver fler verktyg och ökade befogenheter för att i större utsträckning få byta till tillgängligt läkemedel utan att kontakta förskrivare, säger Johan Wallér och tillägger:
– Apoteken kan inte lösa grundproblemet, det måste läkemedelsföretagen och ansvariga myndigheter både i Sverige och på europeisk nivå göra.
Vädjar till politikerna
Läkemedelsbristen innebär en stor påfrestning för både patienter och apotek.
Enligt rapporten ökade den genomsnittliga tiden som apoteken lägger på att lösa restsituationer med en timme per vecka under 2024. Apoteken spenderade elva timmar i veckan på att söka rätt läkemedel – en ökning med fyra timmar jämfört med för fem år sedan.
– Bakom varje brist står en orolig patient och en farmaceut som kämpar för att hitta lösningar. Vi behöver politiska beslut som stärker läkemedelsförsörjningen och utnyttjar apotekens kompetens fullt ut, säger Johan Wallér.
Fakta: PGEU:s rapport om läkemedelsbrister i Europa
- Rapporten bygger på inrapporterade data från alla 33 medlemsländer, inklusive Sverige.
- Alla länder har upplevt fortsatt brist på läkemedel det senaste året. 61 procent av länderna rapporterar att situationen är oförändrad, fem länder upplever en förvärrad situation och enbart sex länder upplever en förbättrad situation.
- För Sveriges del noterades ingen större förändring i antal restnoteringar däremot så drabbades vi av fler allvarliga bristsituationer än tidigare.
Källa: Sverige Apoteksförening
Foto: Roberto Sorin
Text: Redaktionen