Region slår larm: ”Kvinnor och barn kan dö”

2024 06 04

I dag, tisdag, går 2 000 arbetare ut i strejk på sju av Sveriges största sjukhus.

Detta efter att Vårdförbundet den 21 maj utökade sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

Facket kräver bland annat kortare arbetstid, hållbara och hälsosamma scheman och fyra veckors sammanhängande sommarsemester.

– En av de stora frågorna är att vi behöver arbetstidsförkortning för att få tillräcklig möjlighet för återhämtning. En annan viktig fråga är god löneökning för alla – med en särskild satsning på särskilt yrkesskickliga. Där behöver arbetsgivaren steppa upp, säger Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet i Skåne, till Sydsvenskan.

Jättelarm från region

Strejken inleds klockan 11 och beräknas slå hårt mot en redan pressad sjukvård.

I Skåne kommer akut- och förlossningsverksamheten stängas ner på lasarettet i Ystad – då det inte kommer finnas tillgång till anestesi- och operationsverksamhet som bland annat krävs för att hantera svåra förlossningskomplikationer

Nu varnar Region Skåne för att strejken kommer leda till dödsfall.

– Analysen av konflikten visar att en stängd förlossningsverksamhet riskerar att barn och kvinnor kan dö. En stängd akutmottagning kommer innebära långa transporter som medför stora risker i akuta och livshotande situationer, framhåller regionen i ett pressmeddelande.

Vidare uppger Region Skåne att omkring 20 akut sjuka patienter dagligen kommer behöva flyttas till andra sjukhus i regionen och patienters provsvar kommer bli fördröjda.

I Region Östergötland kommer vården på Universitetssjukhuset i Linköping att begränsas till akut vård och vård som inte kan anstå.

– Beslutet innebär att planerad vård begränsas, i den mån det bidrar till att upprätthålla fler disponibla vårdplatser. Det gäller alla kliniker på Universitetssjukhuset, säger Ninnie Borendal Wodlin, vårddirektör Region Östergötland.

Akuten på Östra sjukhuset i Göteborg kommer stängas i en vecka, rapporterar GP.

Det här gäller

Vårdförbundet varsel om strejk rör runt 2 000 medlemmar och oorganiserade i de fem regionerna Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Varslet omfattar arbetsplatser på Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset, Linköpings universitetssjukhus, Norrlands universitetssjukhus. Därutöver omfattas Danderyds sjukhus och Södersjukhuset på Sobonas avtalsområde.

Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, riktar hård kritik mot arbetsgivarorganisationen SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och Sobona (Kommunala företagens arbetsgivarorganisation)

– Vi varslar om strejk för vi menar allvar med att vi vill rädda vården! Våra medlemmar måste få kortare arbetstid för att orka ett helt yrkesliv. Men trots att vi har ett starkt stöd både från medlemmar och allmänhet för våra rimliga krav meddelar SKR gång på gång att de inte har något mandat att förhandla. SKR och Sobona ger oss inga andra alternativ än att ta nästa steg i konflikten, säger Sineva Ribeiro.

Sedan tidigare gäller en övertidsblockad för över 68 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.

SKR, Sobona och Vårdförbundet har hittills inte lyckats enas om kraven på arbetsförkortning.

– En generell arbetstidsförkortning är inte ett alternativ för regioner och kommuner. Arbetskraftsbristen är stor och prognosen är den förvärras under de kommande åren. Vården behöver varje medarbetare och att minska arbetstiden i stor skala kommer att slå mot patienterna och arbetsmiljön, säger Sten Nordin, vice ordförande förhandlingsdelegationen SKR och Sobonas föreningsstyrelse.

Foto: Västra Götalandsregionen 

Text: Redaktionen


JUST NU: Röd varning på Kanarieöarna – “ring 112”

2025 07 16

Den lokala regeringen på Kanarieöarna utlyser “röd varning”.

Temperaturen stiger på de spanska turistöarna.

Nu ökar risken kraftigt för att skogsbränder ska bryta ut.

– Om någon ser rök eller lågor bör de omedelbart ringa 112, uppmanar Kanarieöarnas regering, enligt Canarian Weekly.

– Eftersom en snabb insats är avgörande för att förhindra att bränder sprider sig okontrollerat.

Uppmaningen: "sök skydd"

Kanarieöarna, inte minst Teneriffa, har flera dramatiska erfarenheter av skogsbränder som fått katastrofala följder.

Så sent som förra året höll situationen på semesterön på att urarta när de omfattande bränderna under 2023 senare ledde till kritisk vattenbrist.

Under onsdagen kan temperaturen stiga över 38 grader. Till och med under natten kan temperaturen ligga kvar över 28 grader på Gran Canaria.

Nu uppmanar regeringen folk på öarna att “söka skydd”.

– Undvik alkohol och sök skugga eller skydd under parasoller på stranden, lyder myndigheternas direktiv.

"Följ restriktionerna"

Dessutom har det det gått ut en skarp varning om att undvika fysisk ansträngning under dagens varmaste timmar.

Folk uppmanas även äta lätta, regelbundna måltider och fylla på med vatten för att inte bli uttorkad.

Alla måste också vara särskilt noga med att inte slänga cigaretter eller tändstickor i skogsområden som riskerar att sätta igång en eld.

– Invånare och besökare påminns också om att följa eventuella restriktioner som utfärdats av lokala myndigheter gällande tillgång till skogar och utomhusaktiviteter, skriver Canarian Weekly.

LÄS OCKSÅ: Svensk familj åkte till Thailand – kan tvingas böta 100 000

UD varnar också

Svenska UD gick nyligen ut med varning till svenskar som befinner sig i Spanien. Bland annat uppmanar myndigheten att resenärer ska kontrollera att mobilen fungerar om man behöver ringa 112.

– Under sommarmånaderna kan höga temperaturer, torka och blåst medföra en ökad risk för skogs- och markbränder, framhäver UD och tillägger:

– Svenska resenärer uppmanas att hålla sig informerade genom nyhetsrapportering och genom sitt rese- eller flygbolag. Om en brand uppstår i din närhet, rådgör med din researrangör och följ lokala myndigheters anvisningar och bestämmelser.

Foto: G. Tischler

Text: Redaktionen


Viktor Orbán bestört – kräver att hela Europa rycker in

2025 07 16

Ungerns premiärminister Viktor Orbán rasar mot Ukraina.

En 45-årig ungersk medborgare hemmahörande i Ukraina påstås ha misshandlats till döds efter att ha vägrat gå med i den ukrainska armén.

Det hävdar den ungerska regeringen, rapporterar Euronews.

Nu är premiärminister Viktor Orbán rasande.

Han kräver att hela EU agerar med sanktioner mot ukrainska tjänstemän som konsekvens.

– Den ungerska regeringen har tagit initiativ till att de ukrainska ledarna som är ansvariga för dödsfallet ska sättas upp på EU:s sanktionslista för brott mot mänskliga rättigheter, framhåller Orbán på sociala medier.

Förnekar

Ukraina har med emfas förnekat anklagelserna.

Mobiliseringen har skett helt enligt lagen och 45-åringen dock av en blodpropp i lungan. Inga tecken på kroppsskada ska ha upptäckts, menar de ukrainska myndigheterna enligt Euronews.

Förklaringen duger inte för Ungern.

– Vi kommer officiellt att föreslå att alla ansvariga ukrainska militära ledare placeras på EU:s sanktionslista, framhåller Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó vid ett möte i Bryssel.

Varnar Ungern för ryktesspridning

I ungerska statliga medier rapporteras det att mannen ska ha misshandlats med järnrör under en tvångsmobilisering och dött tre veckor senare.

Händelsen uppges ha förvärrat de redan ansträngda relationerna mellan Ungern och Ukraina och i Budapest har den ukrainska ambassadören kallats upp.

– Ukraina avfärdade anklagelserna och identifierade mannen som Shebeshten Yosip Yosipovich, en ukrainsk medborgare. Eftersom Ukraina inte erkänner dubbelt medborgarskap betraktades han inte officiellt som ungrare, skriver Euronews.

LÄS OCKSÅ: Larm från Ryssland – 28 procent av en hel bransch kan gå under

Enligt Kyiv avbröt mannen sin militära utbildning och behandlades senare för akut stress inom psykvården. De ukrainska myndigheterna har även lovat en transparent utredning av händelsen och varnar Ungern för att sprida obekräftade och känsloladdade påståenden.

Motarbetar Ukraina konsekvent

Ungern och Orbán har länge motarbetat ett ukrainskt medlemskap i EU och har återkommande satt sig på tvären till EU-stöd för det krigsdrabbade landet.

Enligt premiärministern är dödsfallet “ytterligare ett bevis” på att Ukraina är “olämpliga” att godkännas som medlem.

Orbán har även varnat för en “ekonomisk och säkerhetsmässig katastrof” om Ukraina går med i unionen.

LÄS MER: Ungern avslöjat – historiskt larm om Natolandet

Foto: European Union 2024, Alain Rolland

Text: Redaktionen