Region slår larm: ”Kvinnor och barn kan dö”

2024 06 04

I dag, tisdag, går 2 000 arbetare ut i strejk på sju av Sveriges största sjukhus.

Detta efter att Vårdförbundet den 21 maj utökade sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

Facket kräver bland annat kortare arbetstid, hållbara och hälsosamma scheman och fyra veckors sammanhängande sommarsemester.

– En av de stora frågorna är att vi behöver arbetstidsförkortning för att få tillräcklig möjlighet för återhämtning. En annan viktig fråga är god löneökning för alla – med en särskild satsning på särskilt yrkesskickliga. Där behöver arbetsgivaren steppa upp, säger Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet i Skåne, till Sydsvenskan.

Jättelarm från region

Strejken inleds klockan 11 och beräknas slå hårt mot en redan pressad sjukvård.

I Skåne kommer akut- och förlossningsverksamheten stängas ner på lasarettet i Ystad – då det inte kommer finnas tillgång till anestesi- och operationsverksamhet som bland annat krävs för att hantera svåra förlossningskomplikationer

Nu varnar Region Skåne för att strejken kommer leda till dödsfall.

– Analysen av konflikten visar att en stängd förlossningsverksamhet riskerar att barn och kvinnor kan dö. En stängd akutmottagning kommer innebära långa transporter som medför stora risker i akuta och livshotande situationer, framhåller regionen i ett pressmeddelande.

Vidare uppger Region Skåne att omkring 20 akut sjuka patienter dagligen kommer behöva flyttas till andra sjukhus i regionen och patienters provsvar kommer bli fördröjda.

I Region Östergötland kommer vården på Universitetssjukhuset i Linköping att begränsas till akut vård och vård som inte kan anstå.

– Beslutet innebär att planerad vård begränsas, i den mån det bidrar till att upprätthålla fler disponibla vårdplatser. Det gäller alla kliniker på Universitetssjukhuset, säger Ninnie Borendal Wodlin, vårddirektör Region Östergötland.

Akuten på Östra sjukhuset i Göteborg kommer stängas i en vecka, rapporterar GP.

Det här gäller

Vårdförbundet varsel om strejk rör runt 2 000 medlemmar och oorganiserade i de fem regionerna Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Varslet omfattar arbetsplatser på Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset, Linköpings universitetssjukhus, Norrlands universitetssjukhus. Därutöver omfattas Danderyds sjukhus och Södersjukhuset på Sobonas avtalsområde.

Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, riktar hård kritik mot arbetsgivarorganisationen SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och Sobona (Kommunala företagens arbetsgivarorganisation)

– Vi varslar om strejk för vi menar allvar med att vi vill rädda vården! Våra medlemmar måste få kortare arbetstid för att orka ett helt yrkesliv. Men trots att vi har ett starkt stöd både från medlemmar och allmänhet för våra rimliga krav meddelar SKR gång på gång att de inte har något mandat att förhandla. SKR och Sobona ger oss inga andra alternativ än att ta nästa steg i konflikten, säger Sineva Ribeiro.

Sedan tidigare gäller en övertidsblockad för över 68 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.

SKR, Sobona och Vårdförbundet har hittills inte lyckats enas om kraven på arbetsförkortning.

– En generell arbetstidsförkortning är inte ett alternativ för regioner och kommuner. Arbetskraftsbristen är stor och prognosen är den förvärras under de kommande åren. Vården behöver varje medarbetare och att minska arbetstiden i stor skala kommer att slå mot patienterna och arbetsmiljön, säger Sten Nordin, vice ordförande förhandlingsdelegationen SKR och Sobonas föreningsstyrelse.

Foto: Västra Götalandsregionen 

Text: Redaktionen


Dåliga nyheter för Swedbank – riskerar kalldusch

2024 06 17

Swedbank har hamnat i pressad situation.

Siffrorna från Stockholmsbörsen på måndagsmorgonen har tickat in.

Och det är ingen rolig läsning för Swedbank.

Storbanken sjunker med 1,4 procent och beskrivs som ett “sänke”, rapporterar Dagens industri.

Kursutvecklingen kommer strax efter att Danske Bank nyligen publicerat sin analys, där man gör Swedbank uppmärksamma på att en kalldusch kan komma att vänta.

– Det varnas för en negativ överraskning i Swedbanks räntenetto andra kvartalet, skriver tidningen efter morgonens besked från Stockholmsbörsen.

Övriga stiger

Swedbanks siffror utmärker sig i sammanhanget.

Övriga storbanker på börsen stiger med mellan 0,2 och 0,4 procent.

Rekommendationen för Swedbank har även sänkts från tidigare “köp” till “behåll” och banken pekas ut som den mest räntekänsliga i hela Sverige.

Om prognosen att räntenettot under årets andra kvartal överraskar negativt återstår att se.

Under förväntat första kvartalet

När Swedbank levererade siffrorna för årets första kvartal meddelade man att man stärkte sin vinst.

Räntenettot var då under förväntat då det uppgick till 12 599 miljoner kronor. Prognosen var 12 814 miljoner kronor.

– Swedbank levererade ett starkt och uthålligt resultat. Trots en orolig omvärld med krig i Europa, oro i Mellanöstern och klimatförändringar känner jag en viss tillförsikt för den ekonomiska utvecklingen, uttryckte vdn Jens Henriksson i ett uttalande vid tillfället.

Är dock positiva

Beskedet då fick Swedbank att se ljust på framtiden.

– Swedbank är ledande inom bolån på samtliga hemmamarknader. Trots tuff konkurrens ökade vår utlåning under kvartalet. I Estland, Lettland och Litauen var aktiviteten hög. I Sverige var marknaden avvaktande. Trots detta har Swedbank, via egna kanaler, ökat sina bolånevolymer i Sverige sex månader i rad, framhöll Jens Henriksson.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Åskskurar drar in över Sverige

2024 06 17

Regn och åska drar in över Sverige, enligt SMHI.

Många hoppas på sol, värme och vackert sommarväder under midsommarveckan.

Men dessvärre ser vädret ut att bli ostadigt de kommande dagarna.

Det finns möjligheter till sol och värme på sina håll, men det ser även ut att bli en del regn i flera delar av landet.

Risk för skurar och åska

Det finns även risk för åska under måndagen och längre fram i veckan.

– Fronter rör sig norrut över fastlandet samt på Östersjön och Bottniska viken. I samband med dem bildas skurar och åska, men däremellan kan även solen visa sig, rapporterar SMHI:s meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

Och det ostadiga vädret ser alltså ut att hålla i sig i flera dagar.

På tisdag finns det risk för ytterligare regn och åskskurar.

Det drabbar främst Svealand och Norrland, medan Götaland och södra Sverige mest får uppehållsväder och växlande molnighet.

Mer stabilt i mitten av veckan

Under onsdagen kan det bli relativt stabilt väder, åtminstone i södra Sverige där det kommer en högtrycksrygg.

Längre norrut ser det dock ut att bli lågtryck med ytterligare regn och skurar.

Under senare halvan av veckan, när midsommarfirandet närmar sig, kan vädret dock bli relativt stabilt.

Så blir midsommarvädret

Det ser förvisso inte ut att bli något strålande midsommarväder.

Men enligt nuvarande prognos ser det ändå ut att kunna bli stabilt väder på många håll under torsdag, fredag (midsommarafton) och lördag (midsommardagen).

– På torsdag, fredag och lördag varvas sedan sol med passerande moln, men på de flesta håll uppehållsväder, enligt Erik Höjgård-Olsen.

Undantaget är fjällen och Norrbotten, där det kan bli mer ostadigt även kring midsommar.

– I fjällkedjan och Norrbottens län är det dock fortsatt risk för regn eller skurar, rapporterar SMHI:s meteorolog.

Text: Redaktionen