Jättekrav på Zelensky – från Ukraina

2023 12 19

Ukrainas militär ställer ett massivt krav på landets president Volodymyr Zelensky.

Ingenting tyder på att kriget i Ukraina är på väg att trappas ned.

För knappt tre veckor sedan meddelade Rysslands diktator Vladimir Putin att antalet trupper i armén ökas med 15 procent.

Det motsvarar drygt 170 000 tjänstgörande soldater.

Kräver massiv mobilisering

Nu kan Ukraina vara på väg att svara på Rysslands kraftsamling,

Den ukrainska militären har nämligen lagt fram ett krav på att regeringen måste mobilisera 450 000 till 500 000 nya soldater som ska slåss mot Putins styrkor, rapporterar BBC.

Det bekräftas av Zelensky själv på en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

– Den här frågan är mycket känslig, säger den ukrainska presidenten.

"Var finns pengarna?"

Enligt Zelensky skulle en sådan mobilisering bli mycket dyr.

Uppskattningsvis landar notan för att bekosta en sådan arbetskraft drygt 500 miljarder ukrainska hryvnia – motsvarande cirka 136 miljarder svenska kronor.

– Var får vi pengarna någonstans? säger Zelensky och tillägger att det är en fråga som måste hanteras av Ukrainas finansminister.

Känsligt läge

Kravet från den ukrainska militären kommer i ett mycket känsligt läge. Enligt The New York Times har landet förlorat uppemot en halv miljon människoliv sedan invasionen för snart två år sedan.

Dessutom kan det hjälppaket som skickas från USA till Ukraina senare i december bli det sista om inte kongressen godkänner fler i framtiden, varnade Vita huset igår.

Ukraina är fortfarande i behov av hjälp även om biståndet hittills varit helt avgörande.

– Kongressen kommer att behöva agera utan dröjsmål, understryker John Kirby, Nationella säkerhetsrådets talesperson, enligt CNN.

Ryssland hävdar framgångar

Ytterligare en besvärande omständighet är att Ryssland påstår sig gå på ny offensiv och att Putin nått stora framgångar på den södra fronten i Ukraina den senaste veckan.

Nyligen attackerade Ryssland huvudstadsregionen i Ukraina med kryssningsrobotar.

En inledning på en ny vinteroffensiv, enligt en västerländsk regeringskälla.

– Vi har misstänkt under de senaste veckorna att Ryssland ska inleda en vinteroffensiv mot Ukrainas kritiska infrastruktur och vi bedömer att nattens attacker antagligen var starten på det, sade uppgiftslämnaren till Sky News den 8 december.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 28

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Jätteförändring av elpriset

2024 02 27

Elpriserna är på väg mot en enorm förändring under våren 2024.

Den prognosen ger nu elbolaget Bixia ett rykande färskt besked på tisdagen.

Konkret handlar det om nästan en halvering av priset under mars och april jämfört med motsvarande period förra året.

Det blir billigare än på flera år.

I vår väntas elpriserna falla markant, tack vare milt väder och bättre hydrologi samt svag konjunktur och väldigt låga bränslepriser i Europa. Vårpriserna blir de lägsta av sitt slag sedan 2021 då priserna började sticka i väg, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

"Krisen helt borta"

Marspriset förväntas landa på ungefär 50 öre per kilowattimme, vilket är en kraftig skillnad från förra årets 91 öre.

I april ser det ut att hamna på 45 öre – ifjol låg motsvarande pris på 88 öre.

Överlag talar Bixia nu om ett klart mer stabilt elpris under våren jämfört med skräckpriserna under förra året.

– Elkrisen är helt borta för stunden. Elpriset har snabbt gått från ett extremläge 2021 - 2022, via en sakta utförslöpa för i fjol, till ett mer normalt läge i år, säger Johan Sigvardsson.

– Den allra största orsaken till utvecklingen är det stora prisfallet i Tyskland, där elpriset toppade på 2,50 kronor i snitt för 2022 men hittills i vinter landat på 75 öre.

Finns en övre gräns

Mildare väder och minskad elförbrukning är andra faktorer som nämns som påverkar den stora prisförändringen.

Även om det skulle bli kallt och vindstilla i Sverige – och vi behöver importera mer el – finns ett maxtak för hur mycket dyrare elen kan bli som en följd av priskopplingen mot Tyskland.

I just Tyskland förväntar man sig inte elpris på högre än runt 60 öre per kilowattimme, vilket kan jämföras med 114 öre förra året.

– Kyla och högre förbrukning borde normalt sett betyda högre elpriser. Men i och med att både bränslepriser och därmed de kontinentala priserna fallit så mycket får vi istället ett betydligt lägre elpris i år, säger Johan Sigvardsson.

Även i februari har systempriset legat lägre än förra året – 45 öre per kilowattimme jämfört med förra årets 91 öre.

Foto: D. MacKay

Text: Redaktionen