Jättebesked från Ikea – enorm tvärvändning

2023 11 29

I september månad aviserade Ikea en stor prissänkning.

Totalt omfattades nästan 500 produkter, bland annat den ikoniska bokhyllan Billy och omåttligt populära garderobssystemet Pax.

Beslutet fattades efter att Ikea under två års tid tvingats se sina försäljningsvolymer minska drastiskt på grund av skyhög inflation, en period då man även motvilligt valde att höja sina priser.

Som flera andra företag kapades företagets vinster ordentligt förra året efter att Ryssland invaderat Ukraina och startat en ekonomisk kris i hela Europa.

Svänger kraftigt

Men nu vänder det för Ikea.

Och det med besked.

Möbeljätten ökar sin nettovinst för årets första halvår med hela fem gånger så mycket som under fjolåret, rapporterar AFP idag på onsdagen.

Siffrorna landar på 1,5 miljarder euro, en ökning med svindlande 300 miljoner euro jämfört med 2022.

Stigande försäljning i kombination med höjda priser bedöms vara anledningen.

– En bra prestation trots ekonomisk instabilitet, geopolitisk volatilitet och att de fortsatta konsekvenserna av pandemin skapade utmanande situationer 2023, framhåller Inga Group, Ikeas ägare, enligt nyhetsbyrån.

"Noll procent till aktieägare"

Den enorma vinsten sker samtidigt som många kunder går på knäna ekonomiskt.

Att köpa möbler är idag en större finansiell påfrestning än tidigare.

Inget fel i det, enligt Ingka Groups finansdirektör och koncernchef Juvencio Maeztu.

– Noll procent går till några privata aktieägare, utan 85 procent av vinsten efter skatt stannar i firman för att finansiera Ikeas utveckling, säger han till Dagens industri.

– Resterande 15 procent går till Stichting Ingka Foundation som delar ut pengar till välgörande ändamål via Ikea Foundation.

3,5 miljarder till anställda

Efter det stora vinstbeskedet ska nu Ikea betala ut 311 miljoner euro, motsvarande ungefär 3,5 miljarder kronor, till sina anställda.

Detta i form av en prestationsbaserad bonus.

Ytterligare 103 miljoner euro går till en kompletterande pensionsfond för anställda med mer än fem års erfarenhet på företaget.

Ikea är fast beslutna att ytterligare minska sin personalomsättning, som steg kraftigt under pandemin.

– Vi hade en personalomsättning på 21,4 procent tidigare och nu är vi nere på cirka 18 procent, säger Ikeas personalchef Ulrika Biesert enligt AFP.


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

2024 02 26

Trots intensiva och långa förhandlingar med klädjätten H&M går det inte att undvika konkurs.

Det beskedet kom under söndagen av styrelseordförande Michael Berg.

– Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats att ta beslutet att ansöka om konkurs, meddelar han i en skriftlig kommuniké.

Michael Berg representerar bolaget Renewcell, en klädåtervinnare verksamma sedan 2012 med drygt hundra anställda i fabriken i Sundsvall.

Ägs av H&M

Renewcell ägs bland annat av H&M – som är den största aktieägaren av allihop.

– Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt med andra intressenter, framhåller Michael Berg och tillägger:

– Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen.

"Enda företaget som gör det här"

För tre och ett halvt år sedan genomförde Renewcell en miljardsatsning när man tog över lokaler som tidigare huserade världens största tryckpappersbruk.

Årsproduktionen noterades på 60 000 och dubblerades bara några månader senare – samtidigt som det investerades ytterligare 300 miljoner kronor i bolaget.

Men de senaste veckorna har raset gått i snabb takt. I januari varslades 30 personer och bokslutet sköts fram.

Och nu har man alltså nått vägs ände, till Michael Bergs stora frustration.

– Vi är det enda företag som gör det här. Vi har en produkt och process som fungerar och ändå tar det så lång tid för modebranschen att ställa om och köpa det här i en större skala, säger han till Sundsvalls-Tidning.

"Deras produkt är viktig"

Det är Renewcell själva som lämnar in konkursansökan till Stockholms tingsrätt idag.

Även Sundsvalls kommun har beklagat beskedet om att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi vet ju om att om världen ska klara sina klimatmål behöver textilindustrin ställa om och där är deras produkt viktig. Så det är ett jättetråkigt besked på flera sätt, säger kommunalrådet Niklas Säwén (S) till samma tidning.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

Foto: Sei

Text: Redaktionen