Jättebesked för Tele2 – enorm affär

2024 02 26

Tele2 säljs till utlandet för hisnande 13 miljarder kronor.

Det är ägaren Kinnevik AB som idag meddelar att man säljer hela sitt innehav i telekomjätten Tele2.

Till följd av transaktionen kommer Kinneviks nettokassa att stärkas väsentligt, framhåller bolaget i ett pressmeddelande.

Fransk telekomjätte

Köparen är Freya Investissement, som kontrolleras gemensamt av Xavier Niels NJJ Holding samt franska telekomföretaget Iliad.

– Innehavet i Tele2 kommer att komplettera iliad/NJJ:s befintliga europeiska telekomverksamhet i Frankrike, Italien, Polen, Schweiz, Monaco och på Irland, Cypern och Malta, bekräftar Kinnevik.

"Stolta och tacksamma"

George Ganev, vd, på Kinnevik, har kommenterat jätteaffären.

– Genom transaktionen får Tele2 en ny ledande aktieägare i kombinationen av iliad och NJJ med en lång meritlista inom den europeiska telekomsektorn som tidig pionjär i Frankrike och som storskalig företagsbyggare i flera europeiska marknader. 

– Tele2 grundades av Jan Stenbeck i början av 1980-talet och dess starka värdeskapande har varit fundamentalt för skapandet av dagens Kinnevik, och har drivit såväl Kinneviks historiska utdelningsflöde till aktieägarna som den strategiska transformationen till en ledande europeisk tillväxtinvesterare, vilket vi är stolta och tacksamma för.

Klirr i kassan

Kinnevik understryker att försäljningen på 13 miljarder kronor innebär ett kraftigt klirr i kassan.

– Vi kommer förvalta detta kapital med tålamod och fokus för att ytterligare tydliggöra vår equity story och skapa värde för våra aktieägare. Vi kommer fortsätta jobba på vår prioritering att koncentrera vår portfölj mot dess mest lovande och motståndskraftiga innehav, och samtidigt se över vår kapitalstruktur i samråd med större aktieägare, säger Geoerge Ganev.

"Stor respekt"

Även Freya Investissement har kommenterat affären.

– Iliad-koncernen och Tele2-koncernen har mycket gemensamt. Vi tror båda på innovationskraft och vikten av en entreprenörsanda. Vår affärssektor i Europa är mycket krävande, säger Thomas Reynaud, koncernchef på Iliad och styrelseledamot i Freya Investissement.

– Vi har därför stor respekt för det som Tele2:s aktieägare, ledning och team har åstadkommit, och vi är mycket glada över att Kinnevik har valt Freya som Tele2:s nya storägare. Vi ser fram emot att bidra till nästa kapitel i Tele2:s tillväxtresa.

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen