JUST NU: Jätteaffär – på väg att köpa 375 stridsplan

2022 07 19

En gigantisk affär är på väg att bli verklighet då flygplanstillverkaren Lockheed Martin är redo att sälja 375 stycken stridsplan.

Köparen är ingen mindre än världens mäktigaste militärmakt – USA.

79 miljoner dollar styck

De 375 stridsplanen uppges vara av märket F-35 vilket är bland världens absolut mest eftertraktade stridsplan.

När F-35 kom ut på marknaden 2007 var priset 221 miljoner dollar per styck men sedan dess har priset fallit till 79 miljoner dollar och F-35-planen är inne på femte generationen.

Kan avgöras ikväll

Tre källor uppger till Reuters att USA:s försvarsdepartement är nära att överenskomma med Lockheed Martin om att köpa 375 plan under 3 års tid till ett sammanlagt värde av 30 miljarder USA-dollar.

– En handskakning i Washington på måndagskvällen amerikansk tid kan leda till att man enas om både pris och antal, uppger två källor för Reuters.

Tre varianter

F-35-planen kan köpas i tre olika varianter

– A-modellen som är tillgänglig för USA:s flygvapen US Air Force och för USA:s allierade, B-modellen som klarar korta startsträckor och vertikal landning samt C-modellen som klarar landningar på hangarfartyg, uppger Reuters.

Nasa är kund

Lockheed Martin är en amerikansk flygplanstillverkare som har sitt säte i Bethesda i Maryland på USA:s östkust. Företaget producerar även vapen och informationsteknologi och är noterat på USA-börsen.

Omkring 115 000 anställda jobbar på företaget som förutom USA:s försvarsdepartement även har Nasa och USA:s energidepartement som stora kunder.

Dessutom är USA:s allierade regeringar världen över nyckelkunder till Lockheed Martin.

Foto: US Air Force Public Domain, by Senior Airman Erica Webster

Text: Redaktionen