JUST NU: Japan kräver ursäkt av Ryssland

2022 09 27

Japan kräver en formell ursäkt från Ryssland som tagit in en diplomat till vad som beskrivs som ett brutalt förhör.

Detta sedan agenter från ryska FSB, Ryska federationens federala säkerhetstjänst, ska ha utsatt en japansk diplomat för ett bryskt förhör.

Den japanska utrikesministern, Yoshimasa Hayashi, framhöll vid en presskonferens att konsuln Motoki Tatsunori, baserad och verksam vid generalkonsulatet i Vladivostok, blev hårdhänt behandlad och förhörd för misstänkt spionage.

Ögonbindel under hela förhöret

– Konsuln fördes bort utan möjlighet att röra sig och med ögonbindel under hela förhöret och med händerna och huvudet nedtryckta. Det var ett skrämmande förhör, sa han till CNN.

Efter förhöret förklarades den japanska konsuln persona non grata av det ryska utrikesministeriet, uppger ryska medier. Tatsunori ombads lämna landet inom 48 timmar.

Den japanska utrikesministern menade att de ryska anklagelserna var helt ogrundade och att frihetsberövandet var ”extremt beklagligt och oacceptabelt.”

Ryssland har bevis

FSB, å sin sida, framhåller att klara bevis finns och framhärdar till ryska nyhetsbyråer:

– En japansk diplomat greps på bar gärning när han i utbyte mot pengar mottog hemligstämplad information om Rysslands samarbete med ett annat land i Asien-Stilla Havs-området.

Gammalt groll bakom

Den diplomatiska snurran mellan länderna är inte oväntad då Japan har uttryckt sitt stöd till Ukraina i konflikten med Ryssland.

Lägg till det också att länderna har en tvist sedan Andra världskriget om suveräniteten kring öar norr om Japan.

Foto: A. Romero

Text: Redaktionen