Israel går ut med markering mot SD

2023 05 19

Sverigedemokraterna har inlett en charmoffensiv mot Israel.

I veckan besökte SD-topparna Richard Jomshof och EU-parlamentarikern Charlie Weimers Israels lagstiftande församling, Knesset.

– Israel är den enda sanna demokratin i regionen, och det uppskattar vi. Vi är pro-Israel. Vi skulle vilja samarbeta med Israel och vi vill vara vänner, sa Richard Jomshof vid besöket, enligt Jerusalem Post.

Svartlistade

Relationen mellan Israel och SD är dock ansträngd.

Det israeliska utrikesdepartementet har svartlistat flera partier som har rötter i den nynazistiska rörelsen.

Sverigedemokraterna är ett av dessa partier.

Nobbade SD

Inför SD:s besök markerade Israel återigen mot Sveriges näst största parti.

Enligt uppgifter till Jerusalem Post nobbade flera israeliska ledamöter mötet med SD i sista stund på grund av svartlistningen och Sverigedemokraternas nazistiska rötter.

Trots avhoppen träffade Jomshof och Weimers några representanter från borgerliga Likud och Nationell enighet.

Enligt Jerusalems Posts källor präglades mötet av ett stort hemlighetsmakeri.

– Denna nivå av sekretess är ovanlig och väcker frågor om förtroendet för att det svenska partiet har frångått sina gamla seder, skriver tidningen.

”Många partier har en svår bakgrund”

Att Weimer och Jomshof vill ändra Israels bild av SD blev tydligt under mötet i Knesset.  

Weimers uppmanade de israeliska politikerna att bortse från utrikesdepartementets svartlistning av partiet.

– Vi är här för att bli vänner. Oavsett vad utrikesdepartementet säger om oss, så kommer vi att stödja Israel och det judiska folket, sa han.

– Vi vill bli bedömda för vilka vi är i dag. Många partier har en svår bakgrund, men vi är ett annat parti i dag, tillade Jomshof.

Enligt Jomshof är SD det parti som arbetar hårdast för den judiska befolkningen i Sverige, eftersom Sverigedemokraterna vill begränsa muslimsk migration till landet.

– På grund av massinvandringen från den muslimska världen, särskilt under de senaste 20 åren ökar antisemitismen snabbt. Den judiska minoriteten flyr städer som Malmö, främst på grund av den muslimska befolkningen. Vi tar itu med de här problemen... Utan att ta itu med grundorsaken kommer ni inte att lösa problemet, sa Richard Jomshof, enligt Jerusalem Post.

Foto: Henrik Nyström Regeringskansliet resp L. M. Clancy

Text: Redaktionen